Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Harmincezer nézőt vonzott az idei fesztivál

Negyvenötödször vonzott több ezer nézőt Sopron legnagyobb kulturális fesztiválja, a Soproni Ünnepi Hetek. A programsorozat szervezői idén is folytatták a hagyományokat, de újdonságokkal is előrukkoltak.

A színház is sok nézőt vonzott
Méltó programsorozat

A jubiláló nyári fesztivál – mely az elmúlt hétvégén zárta kapuit – hagyományaihoz, híréhez és az ugyancsak évfordulót ünneplő 725 éves Sopronhoz méltó programsorozatot kínált az érdeklődőknek. A 45. SÜH ráadásul megint felülmúlta önmagát: sikeresebb volt, mint az előző évi rendezvénysorozat, igaz, ez minden esztendőben így van.

A háromhetes fesztivált – mint azt a szervező Pro Kultúra Sopron Kht. kulturális igazgatójától, Horváth Zoltánnétól megtudtuk – , több mint tízezer fizető néző látogatta, ám a szabadtéri rendezvényekkel együtt összesen mintegy harmincezer érdeklődőt vonzottak a programok.
Nyüzsgő sokadalommal vette kezdetét június közepén a Soproni Ünnepi Hetek a Fő téren, a programok sora aztán zenével, tánccal, színházzal és kiállításokkal folytatódott.

A Festőteremben a Kossuth-díjas festőművész, Fehér László nagyszerű tárlata nyújtott élményt a képzőművészetek barátainak, a színházban pedig Szinetár Dóra főszereplésével a Lili bárónőnek tapsolhatott a nagyérdemű. A Barlangszínházban két nagysikerű opera – a Trubadúr és a Tosca – mellett az ExperiDance Produkció Ezeregyév című zenés történelmi táncshowja aratott nagy sikert, csakúgy, mint a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Operettszínház művészeinek előadása, a Csárdáskirálynő. Nem maradt szék üresen a Cini, Isten csúzlija című nyári színházi estéken sem, ahol Karinthy szellemét idézte meg Huszti Péter és Piros Ildikó.

Főszerepben a zene

A főszerep azért mindvégig a muzsikának jutott. A szervezők örömére idén a tavalyihoz képest megduplázódott a Régi Zenei Napok kurzusait látogatók száma. Ez persze arra ösztönözi a szervezőket, hogy a jövőben még nagyobb figyelmet és teret nyerjen a színvonalas, Európa-szerte kuriózumnak számító zenei fesztivál.
Sopronban vendégszerepelt a világhírű Edinburgh-i St. Mary Cathedral Kórusa is, és folytatódott számos szép hagyomány: a fúvószenekarok nemzetközi találkozója, a kórusfesztivál, a veterán autó-motor találkozó. Zene szólt a Bányászati Múzeum udvarán is: itt volt a Hétrét Együttes, a Jazz-Steps, különlegességként pedig a balkáni vokális zenét játszó Braca Teofilovici adott koncertet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólyamentés Sopronkövesden

Gólyafiókát mentettek meg a Fertő – Hanság Nemzeti Park munkatársai Sopronkövesden. A madár… Tovább olvasom