Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Harkai Kovács család: a rákot legyűrték, a hitelt nem tudták

Néhány hónap alatt fenekestől felfordult a Harkán élő Kovács család élete. Az Ausztriában szakácsként dolgozott családfő elvesztette munkáját, hamarosan pedig rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak a szervezetében. Mindent elveszthetnek.
Kovács István és családja egész életük munkáját veszíthetik el

Kilencmilliós svájci frankos hitelt vettek fel 2003-ban a házuk felújítására, a jóváírással együtt tizenhetet visszafizettek már, de még tizennyolcat követelnek rajtuk. Ez önmagában is tönkretette a család életét, s ez az, amibe a családfő, Kovács István belebetegedett. Könnyeikkel küszködve mesélik el, hogyan mállik szét két dolgos élet eredménye.

Ausztriában dolgoztam szakácsként, de tavaly nyáron megszűnt a munkám. Itthon kerestem, vállaltam volna a szakmámtól eltérő feladatokat is, de ötvennyolc évesen én már nem kellettem senkinek. Elkeserítő volt... Akkor is éppen állásinterjúra készültem, amikor borotválkozás közben egy duzzanatot vettem észre a nyakamon. Kiderült, szájüregi rák...

– kezd történetükbe Kovács István. Egy szép ház gondozott kertjében ülünk a padon, csak az a furcsa, hogy a fák helyén csonkok állnak. Télen eltüzelték a gyümölcsfáikat.
A Kovács házaspár három gyermeket nevelt fel, szép otthont épített, de a svájci frankos hitel és a betegség mindent tönkretett. Fotó: Magasi
– Tízórás műtétje volt a férjemnek Győrben, több daganatot is találtak, aztán jött a sugárkezelés, sokáig beszélni sem tudott, gyomorszondán keresztül táplálták. Hónapokig feküdt. A kezelését még finanszírozta az egészségügyi pénztár, de semmilyen ellátást nem kap. Sem Ausztriából, sem itthonról. Nem megy olyan gyorsan, mondják, csakhogy nekünk az idő most nagy ellenségünk. Június végén tárgyalnunk kell az adósságunkról, ki tudja, mi lesz velünk – mondja csendesen, könnyeit törölgetve a feleség, Judit. A zeneiskola portásaként dolgozott, nyolcvankétezer forintos nyugdíja az egyetlen bevételük, a gyerekeik segítik őket abban, hogy legalább a legszükségesebbre jusson.

Végigdolgoztuk az életünket, s most mindent elveszíthetünk. Még nem halt ki bennünk a remény, hogy meg tudunk egyezni a törlesztésről, de ki tudja, mi lesz velünk. Szeretnénk minél előbb megállapodni, mert ebbe a helyzetbe mindketten belebetegszünk

– mondja a házaspár, akiknek a Jóakarat hídja százötvenezer forinttal segít. A legnagyobb problémájukat ez nem oldja meg, de a legsürgetőbbekben segítség.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitáncolt elismerések

A Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI, illetve a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület… Tovább olvasom