Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Harc az átjáróért két soproni lakóközösség között

A fertődi aljegyzőig is eljutott két soproni lakóközösség híre. A Király Jenő utcai társasházakban élők tettek panaszt a Magyar utca 22. számú ház lakóira, mert lezárták az ingatlanukon átvezető, a Magyar utcát és a Király Jenő utcát összekötő átjárót.

– Az 1970-es átadás óta mi mindig ezt használtuk, de úgy hallottam, már száz esztendeje is létezett az átjáró. Néhány hónapja bezárták a kaput, pedig sokan sietnének erre, autóbuszhoz, boltba, óvodába – mondta dr. Molnár Sándor, a panaszt tevő lakóközösség képviselője. Az ellenérdekű fél, semmilyen egyezségre nem hajlandó. Kértük, csak éjszaka korlátozzák az átjárást, de ők hajthatatlanok. Végleg meg akarják szüntetni az ingatlanukon keresztül való közlekedést, mert az átjáróban hajléktalanok alszanak, szemétlerakónak, illemhelynek használják azt – tette hozzá.

A patthelyzet feloldásához a soproni hivataltól is segítséget kértek. Simon István alpolgármester március 18-án szólította fel az érintetteket az átjáró megnyitására. Miután ez nem történt meg, hatósági intézkedést igényeltek a panaszosok. Az ügy – elfogultságra való hivatkozás miatt – a fertődi polgármesteri hivatalhoz került. Megszületett a döntés, ami ugyancsak a Király Jenő utcaiaknak adott igazat. Tulok Viktor aljegyző napokban kelt levelében azt írta, a határozat kézhezvételét követő három napon belül szabaddá kell tenni az átjárót, ellenkező esetben akár 1 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak a kötelezettel szemben.

Az aljegyzői határozat ellenére szerdán még mindig zárva volt az átjáró. – Most már minden fórumon kimondták az igazunkat, mégsem történik semmi. Nem várunk már türelemmel, kezdeményezni fogjuk a határozatban foglaltak végrehajtatását – fogalmazott dr. Molnár Sándor.

Az aljegyző döntése ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs, keresetet csak a Soproni Városi Bíróságon nyújthatnak be az érintettek, ám ez sem mulasztó hatályú, azaz a további eljárástól függetlenül vissza kell állítani az eredeti állapotot, azaz meg kell nyitni az átjárót.

Olvasónk portálunknak leírta az átjáróház lakóközösségének véleményét. Ahogy tudósításában fogalmazott, azért zárták le a kaput, mert megelégelték a sok szemetet, amit mások odahordtak a területre, s nekik saját költségükön kellett elszállíttatni.

˝De mondhatnám még a fűben fetrengő hajléktalanokat is és az itt drogozó fiatalokat!Ha ez nem ok arra, hogy lezárjuk a kaput akkor még hozzáteszem, hogy amíg IKV lakások voltak az önkormányzat saját magának biztosította itt az átjárást, de mivel IKV már nincs és a lakások is magánkézben vannak 2002 óta ezért jogunk van eldönteni hogy egy nyugodt, tiszta és rendezett környezetben élhessünk!˝ - fogalmazott portálunknak.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Csuszi 2011. szeptember 07. 19:44
  „Erős csúsztatások vannak a hozzászólásokban. Tudtommal az említett ház egy lakójának nyílik az ajtaja az átjáróra, és a családsegtő kapubejárata.(Mellette ők másik bejárattal is rendelkeznek.)Ez a kapu most is nyitva.
  Valamikor volt egy drogos gyilkosság,amit nem a bemenő, hanem a hírek szerint onnan kijövő követett el.(Bocs, a részleteket nem ismerem!)Az említett átjáró parkosítására azért kíváncsi lennék, mert sajnos ott nem sok hely van.Talán ezért is hozzák az itt lakók is kutyáikat a Király Jenő utcai játszótérre dolgukat végezni.No meg parkolóhely szűkében a kocsikat letenni. Akkor is igénybe veszik a "mi oldalunkat, ha a kukájuk megtelt stb.?!
  Gondolom, a jogi döntésnél mindent megvizsgáltak, mivel kétszer is az átjáró megnyitásáról rendelkeztek.
  Mikor fog ez realizálódni? Köszönet a lehetőségért.”
 • 20. momentan 2011. szeptember 07. 19:07
  „Tisztelt Magyar utcai Lakók!
  Az átjáró lezárásáért ne harcot akarjanak nyerni. Ha Önök mellett szól a több érv akkor azt törvényes úton lehetett volna érvényesíteni. Arra kellett volna egy kevés energiát fordítani és vita nélkül megoldódna a helyzet.
  De egyszerűbb "csak" lezárni, és néhány nyugdíjasra hivatkozni.
  Remélem Önök is lesznek nyugdíjasok, akiknek a néhány 100 méter kerülő megtétele is gondot okoz.
  Érdekesnek tartom, hogy udvarról beszélnek, pedig tudtommal a háznak van külön zárt kapuja és saját zárt udvara.
  Az átjáró az óvoda és a ház közötti részen halad.
  Az átjáró egyik felét lezárták, de a másik felén bejárhatnak, hiszen hajléktalan szociális étkeztetés, népkonyha, nappali melegedő, utcai szociális munka van.
  Ez természetesen nem zavaró tényező!
  Vagy később a másik kaput is lezárják?
  Esetleg az óvodások játéka is zavarni fogja pár lakó fülét.
  Akkor az óvodát is lezárják?

  Jobb lett volna a törvényes utat és lehetőséget végigjárni.

  Egy közelben lakó.”
 • 19. hozsuzs 2011. augusztus 31. 12:19
  „Nem egyedi eset...az Ógabona tér 12. ház udvarára is szolgalmi jog van bejegyezve a Lackner Kristóf utcaiak javára, mondván az udvarukba nem tudnak kocsival másként bejutni. Ez valahol érthető/magyarázható, de ebben az esetben erről szó sincs. Ha van rá lehetőség tényleg jó lenne azzal a fránya szolgalmi joggal kezdeni valamit...Emberileg teljesen megértem a Magyar utcaiak elkeseredését, célját. S ha bárki belegondol abba, hogy a saját udvarán akarna a hátsó szomszéd keresztüljárni, s az indoka csak az, hogy így szokták meg, pedig egyébként nem idokolt...hát nem hiszem, hogy szó nélkül belemennének.”
 • 18. Ovinkor 2011. augusztus 27. 18:51
  „"ezért jogunk van eldönteni" - Nincs jogotok eldönteni.

  Láthatóan senki sem fogta fel, hogy a szolgalmi jog okozta esetleges jogsérelmet jogi úton kell rendezni, s nem jogsértéssel.

  Nem értem az embereket. Inkább egymillió forintos büntetést kockáztatnak az önkényes lezárással, ahelyett, hogy kérvényezték volna a szolgalmi jog törlését, s utána jogszerű módon lezárhatták volna az átjárót, vagy korlátozták volna az áthaladást a bíróság esetleges pozitív határozata szerint.”
 • 17. soproni 2011. augusztus 26. 17:12
  „16. Vajon az illetékeseknek melyik a szebb látvány? Egy szemetes ,koszos,elhanyagolt udvar,ahol hajléktalanok tanyáznak,vagy egy gondozott,tiszta környezet?Örüljön a város vezetősége,hogy vannak akik tesznek valamit azért,hogy szebbé tegyék Sopront! Inkább segítség az ilyen összefogást azzal,hogy megvédik az ott lakók környezetét!”
 • 16. misskiflike 2011. augusztus 26. 16:13
  „Nyerni fogunk,a legtöbb érv mellettünk szól!:)Örülök hogy ennyi embert megmozgatott a cikkem!Köszönöm a hozzászólásokat!Úgy tűnik a Király Jenő utca nyugdíjasain kívül nem zavar senkit az hogy ez az átjáró zárva legyen,és végre nyugalomban és tiszta környezetben élhetünk, ha megnyertük a harcot!:)”
 • 15. orion1 2011. augusztus 26. 13:03
  „Én mindig annak adok igazat, akinek a véleményét utoljára hallottam :)
  Amúgy tényleg van pár lepukkant ember arra felé, a Magyar utcai házak előtt üldögélnek céltalanul azok lépcsőin”
 • 14. öröksoproni 2011. augusztus 26. 12:08
  „Én is nosztalgiával emlékszem a belvárosi átjárókra, ami büszkén mutogattunk külföldi barátainknak, ők meg ámultak. Ha rend lenne a városban, pl. a hajléktalanokat, prostituáltakat visszatoloncolnák az északi, keleti országrészbe, és abba az országba, ahonnan jöttek, működőképes polgárőrség fegyelmezné a szülők helyett - hát ez már önmagában is rémesen hangzik! - az éjszakában züllő fiatalokat, nem kellene ilyen perekről hallani.
  Ragaszkodjanak a nyugalmukhoz a Magyar utcai ház lakói és ne rettenjenek meg a dr. elöl-hátul - féle emberek fenyegetéseitől.”
 • 13. micc 2011. augusztus 26. 10:04
  „Én is az érintett házban lakom. Higgyék el nem ezt a megoldást választottuk volna, ha
  lett volna más lehetőség. Ellehetetlenült az itt élés, nincs egy nyugodt percünk sem.
  Én szó szerint sokszor FÉLEK a saját lakásomban és udvarunkon. Nem értem, hogy miért kötelességem eltűrni
  idegenek undorító viselkedését, szemetelését, rongálását..
  A lakásom műemlék, tényleg szívesen mutogatnám akár betévedő turistáknak is, de
  nem hiszem, hogy a lekakált falat szeretnék megnézni és mint soproni élményt magukkal vinni..
  A Kulturális Örökségvédelmi Irodánál is érdeklődtem, hogy mi lehetne a megoldás, mert ilyen körülmények között
  én nem tudok eleget tenni azoknak a feltételeknek, amelyeket egy műemlék jellegű lakás tulajdonosának be kell(ene) tartania.
  Nekik csak az volt a fontos, hogy az ablak fából legyen és kifelé nyíljon, az pedig, hogy mások tönkretesznek nálunk valamit már nem az ő problémájuk.
  Mellesleg nem a piaci érték harmadáért, hanem teljes áron vásároltam, de ez nem is tartozik elsődlegesen a témához.”
 • 12. hehe08 2011. augusztus 26. 09:59
  „sopron700
  én is szeretek be-be menni udvarokra, mert csodákat lehet felfedezni.... sőt régen a belvárosi átjárókat is szerettem, mert a kollégiumhoz gyorsabban tudtunk eljutni.... (kb 20méterrel lehet rövídebb) :)
  DE
  a világ itt Sopronban is megváltozott... már nem az a kisváros mint régen... sok az idegen.... sok a hajléktalan
  sok az idegen hajléktalan .... több a garázda.... több a tolvaj.....stb....
  szóval megértem azokat akik a lezárás mellett döntenek önkormányzati rendelkezés ide vagy oda......
  én is lezárnám!!!”
 • 11. Belvárosi 2011. augusztus 26. 08:41
  „Átérzem az átjáró lakóinak panaszát mivel hasonló helyen lakom az egyik belvárosi átjárónál, ahol az Önkormányzat 0-24 szolgalmi jogot jegyzett be az átjáróra(az ott lakók teljes kizárásával), de mégsem minősül az adott rész közterületnek, hogy legalább a város takarítaná. Úgy érzem ebben a városban a vezetők nem a lakókat részesítik előnyben. A belváros már-már lakhatatlan.!!! Tisztelt Simon Úr kívánom, hogy egyszer hasonló helyen és szituációban kelljen élnie!! (Bírná max. 1 hónapig)”
 • 10. soundman 2011. augusztus 26. 07:38
  „Én a Király J. utcában lakom. Eddig v. a Móricz átjárót v. a Tesco melletti lejárót használtam és csak igen ritkán a Magyar utcait. Mostanában vettem észre, hogy zárva az ajtó a Király J. u. felől. Amikor arra biciklizek odanéztek, hogy átmehetnék itt is, de ha zárva van a kapu (és nem megyek oda rángatni) mentem a Móricz v. a Tesco felé. Ha bezárják az ég világon semmi nem változik meg. A mi házunkba is bejárnak hajléktalanok, árusok, v. virágot lopnak a lépcsőházból. Ha ott laknék én is zárva tartanám a kaput.”
 • 9. sopron700 2011. augusztus 26. 04:44
  „Köszönet, tisztán a város belvárosában nyitva tartó ,átjárható házak tulajdonosainak,hogy az átjárást biztosítják. De már a lezárások, tiltások táblái megjelentek.A régi építtetők ezért találták ki és építettek meg a házak két utcai bejárását,hogy egyben átjárhatok is legyenek. Én még mint született belvárosi ,emlékszem arra az időre amikor a városba érkező turisták be-be tekingettek az udvarokra is, csodálták a megépített,rendezett folyósokat.Senkinek nem jutott eszébe becsukni a kapukat fényes nappal.Odalátótagot elzavarni.”
 • 8. laudy 2011. augusztus 25. 23:25
  „Én is ebben a házban lakom..felháborító h pár unatkozó nyugdíjas perel minket azért,h átmehessenek egy átjáron ami nem vezet igazából semmihez...az a 30méter amit megspórolnának az meg egy vicces távolság nem kilóméterekről beszélünk hanem pár méterről...sajnos unatkoznak tudom ajánlani nekik h miután egyszer talán elérik a céljukat (amiben bízom h nem sikerül)jöjjenek sepregetni kakit szedni és törmeléket hordani és alkesz embereket elriasztani ettől nem a lábuk fájdul meg hanem beszakad a derekuk avval meg nyilván a kórházba fognak menni nyilván a kis tesco fele mivel arra 30méterrel rövidebb...:)Még egy kérdés a kedves Király Jenő utcai lakosok miért nem tartják nyitva a lépcsőházaikat????ezen kellene elgondolkodniuk...amit ők nem tesznek meg mert vigyáznak értékeikre környezetükre azt egy másik lakóközösségre akarják ráerőltetni...azt kívánom nekik h keressenek más elfoglaltságot.Köszönöm”
 • 7. Ovinkor 2011. augusztus 25. 23:13
  „Mivel a két fél érdekei ellentétesek, itt csak jogi alapon lehet dönteni.

  A bejegyzett szolgalmi jog miatt - ha tetszik, ha nem - kénytelenek megnyitni az átjárót, nincs mit tenni. Nem egészen értem, hogy miért nem fordultak bírósághoz a szolgalmi jog okozta érdeksérelem miatt, s miért nem kezdeményezték a szolgalmi jog törlését. A jogszabályok betartása akkor is kötelező, ha kellemetlen. Jogi útra kellett volna terelniük a dolgot, nem önkényeskedéssel kellett volna viszályt szítaniuk!”
 • 6. molten13 2011. augusztus 25. 21:55
  „Hosszú éveken keresztül keresztüljárt boldog boldogtalan az udvarunkon. Hiába szóltunk százszor, tettünk ki táblát lesz..ták. Kerítéssel lezártuk. Volt néhány csodálkozó, néhány hőbörgő, de meglett az eredmény: csend és nyugalom.
  Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy ragaszkodjon a saját nyugalmához.”
 • 5. Hozzászóló 2011. augusztus 25. 21:33
  „Megértem az udvarukat, kapualjukat lezáró lakókat, ugyanakkor az a véleményem, hogy nagyon nagy probléma az átjárók folyamatos lezárása. A belvárosi átjárási lehetőségeket a szabályozási terv rögzíti, ugyanakkor nagyon sokszor önkényesen korlátozzák ezek átjárhatóságát. Pedig a városnak és főleg a belvárosi magnak ez egy nagyon sajátságos hangulatot kölcsönöz és ha nem ebbe az irányba tartana a város, akkor hozzájárulna az élettel való megtöltéséhez is. Persze, ha lenne miért a belvárosba menni. Ugyanakkor tény, hogy az ezzel járó biztonsági és köztisztasági problémákat nem kellett volna a lakókra hárítani. Az is igaz ugyanakkor, hogy a társasházi alapító okiratból nyilván kiderült, hogy átjárási szolgalom van az ingatlanon, így tudhatták ezt azelőtt is, hogy az önkormányzati bérlakásokat megvásárolták volna a piaci értékük harmadáért. Magyarul jogilag teljesen tiszta a helyzet (nyitva kell tartani), erkölcsileg pedig a zárás és a nyitás mellett is szólnak érvek.”
 • 4. soproni 2011. augusztus 25. 20:41
  „3!Freddy01!Teljes mértékben egyetértek minden szavával,annak ellenére,hogy nem vagyok érintett az ügyben. A mi házun udvarára is szolgalmi jogot jegyeztek be és rettegünk,hogy egyszer élnek majd ezzel a joggal. Amióta zárva tartjuk a kapunkat,azóta mentesülünk a hajléktalanoktól a Fórum pizzériából átjáró és az udvarunkat,
  kapualjunkat nyilvános w.c.-nek használóktól,a szemetelőktől stb...Füvesítettünk,virágokat ültettünk,a gyerekeknek hintát tettünk ki,asztalt,székeket a lakóknak és tisztán,rendezetten tartjuk az udvarunkat.Reméljük,hogy nálunk nem lesznek olyanok,akik csupán azért,hogy 20 méterrel kevesebbet gyalogoljanak, kérik majd az illetékeseket,hogy nyissák meg az átjárást a Fórum pizzériánál a mi udvarunk felé. Amúgy az Önök ügye tényleg nevetséges,mert a rosszindulat és a gyűlölet vezérli azokat,akik ragaszkodnak az átjáráshoz az Önök területén.Azon az átjárón keresztül tényleg nincs semmilyen uticél,de itt inkább tényleg csak arról van szó,hogy ,ha valamit tiltanak,akkor az felháborítja az érdekelteket.Miért baj az,hogy most rendezett környezetben élnek és mentesülnek a felsorolt kellemetlenségektől? Kezdem azt hinni,hogy nem az számít,hogy rend és tisztaság legyen városunkban,mert akkor Önöknek most nem kellene harcolniuk az igazukért. Kitartást és sok sikert kívánok az ott lakóknak!”
 • 3. Freddy01 2011. augusztus 25. 19:54
  „Én az érintett házban lakom. Kívánom az ellenünk "pereskedő" Király J utcaiaknak, hogy csak fele annyi kellemetlenségben legyen részük, mint nekünk volt a lezárás előtt.
  Egyszerűen nem értem a viselkedésüket. Semmi, az égadta világon nem indokolja azt, hogy másnak a tulajdonán átjárjanak. Nézzük egyszerűbben. Ha buszra, vagy a Városba akarnak menni, akkor sokkal egyszerűbb, és közelebbi útvonal az Ötvös utca felé van. Ha a Kórházat célozzák meg, akkor a kis Tesco melletti út pontosan 30 méterrel rövidebb. Rajtunk keresztül sehová az égadta világon nem tudnak menni, egyszerűen csak jó másnak a tulajdonán átjárni. Meg majd mi megmutatjuk, elv működik. Sajnos valamikor az Önkormányzat még a tulajdonunkba kerülés előtt, nagy sebbel-lobbal szorgalmi jogot jegyeztetett be az ominózus területre úgy hogy a leendő tulajdonosokat semmilyen szinten nem kérdezte.
  Könnyű az ablakból könyökölve, zárt lépcsőház mellett, a biztonságból perelni a másikat, meg elnézni, hogy takarítják mások szemetét, mocskát, ürülékét.
  "- Az 1970-es átadás óta mi mindig ezt használtuk, de úgy hallottam, már száz esztendeje is létezett az átjáró. Néhány hónapja bezárták a kaput, pedig sokan sietnének erre, autóbuszhoz, boltba, óvodába - mondta dr. Molnár Sándor, a panaszt tevő lakóközösség képviselője. Az ellenérdekű fél, semmilyen egyezségre nem hajlandó. Kértük, csak éjszaka korlátozzák az átjárást, de ők hajthatatlanok."

  Tisztel Molnár Úr. Én 56 éve lakom itt. 1956-tól a Kisfaludi utcában, később a volt Kellner S utcában, majd 1985-óta itt a perelt házban.
  Itt soha nem volt megnyitott átjáró 1985-ig. Amíg ezt a házat fel nem újították, addig egy hatalmas rozsdás vaskapu volt beláncolva, egy hatalmas lakattal. Tehát 1985 Decemberig.
  Itt Önök nem tudnak sietni sehová, mivel buszmegálló itt nincs, Óvoda Önökkel szemben van, és nem tőlünk van a bejárata. Bolt a Magyar utca sarkán van, de Önöknek ott van a kiválóan ellátott, és már reggel 6-kor nyitó Tesco.
  Tehát 1970-óta Önök itt semmit nem használtak.
  Nem vagyunk hajlandóak az egyezségre?
  A fertődi döntés után, felajánlottuk, hogy kapnak kulcsot. Ezt Önök elutasították.
  Akkor most miről is beszélünk?
  Csak azért is megmutatják ugye?
  Itt 19 család nyugalmával szórakoznak, csak azért mert Önöktől két-három ember szeretne itt grasszálni, mint ahogy Ön, mivel már nem tudott mit mondani, "átjárni tejért"
  Hát gratulálok Önöknek. Remélem, ha kilesz nyitva a kapu, akkor ugyan olyan vehemenciával átjárnak majd füvet nyírni, csikket, sörös dobozt, taknyos, meg egyéb zsebkendőket szedni, törmeléket lapátolni, hajléktalanokat kiebrudalni, mint ahogy most perelnek bennünket........”
 • 2. qqriq39 2011. augusztus 25. 15:47
  „Más,de ez is Soproni gyöngyszem: Máris árulja ill. kiadásra ajánlja "egy mobilszám" a hirtelen bezárt hotel apartmanjait ezzel a kedves rávezetővel: a volt Saphira Aqua Hotel...”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szuperprodukció: Abigél musical Sopronban

Egy nagyszabású magyar musical soproni előadásával folytatódik a Budapesti Operettszínház és az MKB Musical Aréna együttműködése. Tovább olvasom