Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Hamarosan eredetvédett lesz a Soproni történelmi borvidék

Sopron - A Soproni borvidék is eredetvédetté válik augusztus elsejétől. A hegyközségi tanács most készíti eredetvédelmi szabályzatát.

Folyamatban van a történelmi Soproni borvidék eredetvédelmi eljárása, miként az ország további 21 borvidéke kap ilyen jogosultságot.

– Az előkészületek során termékleírást is készítünk, a történelmi borvidék különböző területein termelt borok mennyiben különböznek egymástól – részletezte Taschner István, a hegyközségi tanács elnöke. – Ennek az a célja, hogy számba vegyük, mely dűlők alkalmasak a prémium minőségű borok készítésére. Az eddigiek alapján történelmileg is igazolható, hogy a Fertő tóra néző dűlők, a fertőrákosi Újhegy, a harkai Naphegy szőlőskertjei kiemelkedő adottságokkal rendelkeznek. A termőhelyhez kapcsoló dűlő-, illetve termékleírás összegzését 2011-ig kell elvégezni s elküldeni a szakminisztériumhoz. A borvidékhez tartozó fertőszentmiklósi, fertőendrédi, kópházi, nagycenki és fertőbozi szőlők is klasszikus értelemben vett eredetvédett borokat adnak majd, míg a többiek a Soproni borvidék prémium kategóriáit jelentik.

– A Soproni történelmi borvidéken több kérdés is felvetődött az eredetvédelemmel kapcsolatosan – tette hozzá Jakus János bizottsági tag. – Milyen feltételeknek kell megfelelni a kiemelt termőhelyeknek, amelyek lehetővé teszik a kimagasló értéket képviselő borok megszületését? Sopron térségében két tényező a domináns: a geológiai és a klimatikus. Ugyanakkor akadnak olyan kiváló képzettségű borászok, akik nem tartják meghatározónak a termőhelyek adottság szerinti megkülönböztetését. Szerintük ma már terméskorlátozással és megfelelő technológiával remek borokat lehet készíteni. A mai tudomány viszont pontos választ tud adni az optimális talajokra és a klímaviszonyokra, adott termőhelyek besorolására, minősítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrrali

A Rendőrök Nemzetközi Szervezetének (IPA) tagjai – ezúttal öt országból, közel harmincan… Tovább olvasom