Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Halotthamvasztót létesítenek a határ mellett

Burgenland első halotthamvasztója az osztrák–magyar határ melletti Sopronkeresztúron (Deutschkreuz) épül meg. A szolgáltatást az osztrákok mellett a magyarok is igénybe vehetik.

Egy felmérés szerint Európa-szerte megváltoznak a temetkezési szokások, egyre többen döntenek a hamvasztás mellett.

Sopronkeresztúron (Deutschkreuz) úgy gondolják, ez a tendencia eléri Ausztriát, így Burgenlandot is, ezért a településen építik fel a tartomány első krematóriumát.

Manfred Kölly, Sopronkeresztúr polgármestere osztrák és magyar igényekre is számít. Fotó: Lakner
Manfred Kölly, Sopronkeresztúr polgármestere osztrák és magyar igényekre is számít. Fotó: Lakner
– Jelenleg csak Bécsben és Grazban található krematórium, és az ügyintézés is elég hosszadalmas, gyakran heteket kell várni a hamvasztásra. Deutschkreuz pedig közlekedési szempontból ideális helyszínnek mondható – nyilatkozta portálunknak Manfred Kölly, a település polgármestere. – Az sem mellékes, hogy közel van a magyar határ. Sopron jelentős város nagy vonzáskörzettel, és a szolgáltatást természetesen a magyarok is igénybe vehetik majd.

A halotthamvasztót a település központjához közel fekvő temetőben alakítják ki. Jelenleg javában tart a tervezés, az építkezés pedig még ősszel megkezdődhet. A kivitelező egy német cég, amely komoly szakmai múltra tekint vissza ezen a speciális területen. A krematórium mintegy 1,3 millió euróból épül fel és várhatóan jövő októberben kezdheti meg működését.

– A legmodernebb technikát alkalmazzuk, nagy figyelmet fordítunk a környezet megóvására, semmilyen szennyezéssel nem kell számolniuk a környékbelieknek. A hamvasztással sokat lehet spórolni és úgy gondoljuk, a jövőben egyre többen választják majd ezt a hagyományos temetés helyett. Jelenleg Ausztriában az elhunytak tíz százalékát hamvasztják, ez a szám tíz éven belül ötven százalékra emelkedhet.

Manfred Kölly szerint a településen nem tiltakoztak a krematórium ellen és magunk is ezt tapasztaltuk. Ugyan volt, aki tőlünk értesült a beruházásról, kifogást azonban senki sem emelt ellene az általunk megkérdezettek közül. Mivel Sopronkeresztúr közvetlenül az osztrák–magyar határ mellett fekszik, így kíváncsiak voltunk, hogy a szomszédos magyar településen, Kópházán mit szólnak a hamvasztó építéséhez. Már csak azért is, mert kilenc éve itt is épülhetett volna egy krematórium, a tervet azonban népszavazással elutasították.

A halotthamvasztót a település központjához közel fekvő temetőben alakítják ki. Mint képünkön látható, lakóházak állnak a közelében.
A halotthamvasztót a település központjához közel fekvő temetőben alakítják ki. Mint képünkön látható, lakóházak állnak a közelében.

– Tavaly Manfred Kölly összehívta a környékbeli polgármestereket és tájékoztatta a résztvevőket Sopronkeresztúr jövőbeni terveiről, köztük a krematórium építéséről – mondta megkeresésünkre Grubits Ferenc, Kópháza polgármestere.

– Biztosított minket arról, hogy európai normák szerint épül majd a hamvasztó. A találkozón nemtetszésemet fejeztem ki a terv ellen, de ezen túlmenően semmit nem tudunk tenni ellene. Bízunk abban, hogy nem veszélyezteti a települést környezetszennyezés, amennyiben azzal járna a hamvasztó működése. A modern technológiának köszönhetően azonban erről talán nem is kell majd beszélnünk.

Kópházán járva többek véleményét is megkérdeztük a krematóriumról. Közülük senki nem ellenezte a hamvasztó létrejöttét, sokan a technológiában és a kellő távolságban is bíznak. Volt, aki úgy fogalmazott, az élethez az elmúlás is hozzátartozik, és sokat számíthat, hogy a hozzátartozóknak nem kell Győrig utazni ilyen esetben, elég mindössze néhány kilométert megtenni a határ túloldaláig.


Soproni környéki tiltakozások

Kópháza 2001-ben népszavazással döntött arról, hogy ne épüljön halotthamvasztó a községben. Sopron képviselő-testülete 2002-ben nem egyezett bele annak az ingatlannak az eladásába, ahol a vevő hamvasztó létrehozását tervezte. Nagylózs 2004-ben szintén népszavazással utasította el a krematórium építését, és így tett 2009-ben Ebergőc is, ott azonban mégis felépülhet a hamvasztó, a népszavazás ugyanis visszamenőlegesen nem érvényes.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. muskátli 2010. szeptember 16. 10:51
  „26-os, amiket leirtál jellemzöket, azok erre az épitményre is mind mondhatóak. Hazugság, becsapás.....stb”
 • 26. neftathra 2010. szeptember 15. 21:04
  „50 km-es távolságból könnyű dumálni, hogy nem zavarna úgysem a hamvasztó. De azért bocsánat, én megnézném az arcát ezeknek az embereknek, amikor kinéznek az ablakon és felsejlik a hamvasztó "gyönyörű" látképe. Mert hát egy hamvasztó akkor is egy hamvasztó, valljuk be. Azonkívül arra is kíváncsi lennék, hogy teszem azt el óhajtaná adni a házát, de milyen érdekes, hogy senkinek nem kellene egy hamvasztóval szomszédos terület. Hoppá..
  Azonkívül az ebergőci ügyhöz annyit fűznék hozzá (mivel magam is bizony, itt lakom) hogy ez egy rendkívül mocskos ügy, a népszavazást nem vették figyelembe, ez pedig az alkotmány semmibe vétele. De persze, könnyű ez bizonyos embereknek... hadd ne részletezzem. Minden dokumentum igazolja, hogy valóban nem volt még jogerős az építési engedély. Sok hazugsággal könnyű volt az időseket becsapni, de vannak még bizony, akik átlátnak a szitán! Részemről ennyi.”
 • 25. annobon 2010. szeptember 13. 08:22
  „20-hoz: nem mondanám, hogy az osztrákok gyűlölnek minket! Van bennük ugyan egy nagy adag felsőbbrendűségi érzés, de a lenézés és gyűlölet között azért van némi különbség!”
 • 24. level 2010. szeptember 12. 09:04
  „jucuska: mielőtt bárki "lebutáznál" tájékozódj! Amúgy meg bármi is jön ki a kéményen az minden csak ne egészséges! Legalábbis szívogassa a támogató...”
 • 23. level 2010. szeptember 12. 09:01
  „Először is. Egy halotthamvasztó létesítés mindenhol ellenkezést vált ki. Ekkor jönnek az igéretek meg a kenőpénzek, meg hogy milyen jó bevétel... Az újságíró nem hazudik, csak nem az igazságot írja! Ebergőcön pl -bár jogerősnek modják az engedélyt- közel sincs lejátszva!!! Ott is -egyébként- az öregeket a "milyen jó lesz, lesz pénz közvilágításra meg fizetjük a kukapénzt, meg majd dől a lé..." szöveggel etették meg. Bevétele akkor van egy településnek, ha mondjuk pl. a helyi adó befolyik. DE EBERGŐCÖN NINCS HELYI ADÓ! Aztán reményeink szerint polgármester váltás is lesz, ami szintén kissé hátráltatni fogja a beruházást. Kedves újságíró. Azt elfelejtették megírni, hogy Ebergőc esetében az aláírások gyűjtésekor és a népszavazás időpontjának meghatározásakor NEM VOLT még jogerős az építési engedély. Órákig tudnék még a "disznóságokról" írni. DE reményeim szerint megépül a deutschkreutz-i , mert akkor már nem éri meg belefogni az ebergőcibe!!! És bocs a közelben lakóktól- átérezzük :(”
 • 22. Jägermeister 2010. szeptember 11. 16:44
  „szilaj! Nalad a pont!”
 • 21. SZILAJ 2010. szeptember 11. 11:39
  „Nem szeret minket senki sem, de mi magunk sem szeretjük magunkat...
  Mit lehet egy ilyen nemzettel csinálni...”
 • 20. CsabaKiraly 2010. szeptember 10. 20:57
  „info2009, es a Ferto-to Magyarorszagi reszen engedelyezni a motor-csonakokat es a parton Gumigyarat epiteni amit csak akkor inditunk be amikor a szel nyugat iranyba fuj. Nem szabad elfe;lejteni, hogy az osztrakok jobban gyulolnek minket mint a szlovakok.”
 • 19. info2009* 2010. szeptember 10. 20:14
  „Szemetegeto es most hamvaszto a magyar hataron. Vajon mi jon meg? En javasolnam a magyar kormanynak az atomhulladek temetot kozvetlenul az osztrak hatarra tenni, tovabba ha egy uj atomgyarat akarunk epiteni, ugy a Dunara tegyek az osztrak - szlovak hatarhoz legkozelebb eso reszre. Az uj szemetegetot pedig ugy megepiteni, hogy az utobbi idokben gyakori deli szel a szolvakokra vigye. Az osztrakok csak azt hiszik, hogy meg most is az eszek-nyugati szel az allando, de ez mar a multe. Keleti, del-kelet es deli szelek is fujdogalnal gyakran, igy fele-fele aranyban ok is fogjak kapni a "semmit". Mi miert nem tesszuk a koszos es szennyezo uzememket a hatarainkra?”
 • 18. muskátli 2010. szeptember 10. 19:14
  „(Deutschkreuz) - söt itt is hiányzik egy t, mert Deutschkreutz a neve. Ha már valaki cikket ír, akkor nézzen utána, söt az igazságot irja, és ne hazugságokat, kedves Lakner úr! Ahhoz viszont már lassan mindenki hozzászokott, hogy a kisalföld tele van helyesirási hibákkal.”
 • 17. muskátli 2010. szeptember 10. 19:10
  „krighofnuszi most nagyon mellé löttél.
  a probléma azzal kezdödött részemröl, hogy mennyit hazudnak az újságírók. azt irta lakner gábor ugyanis, hogy az ott lakókat nem zavarja, ami nagy hazugság, mert nagyon sokan ellenzik. de kölly megint szépen pózól, hogy mutasson a cikkben. a hazug di..ó!”
 • 16. krieghofnyuszi 2010. szeptember 10. 18:16
  „muskátli most melléfogtál azzal,hogy nem érint,mivel én a temetkezésben dolgozom....
  Nap,mint nap viszünk elhunytakat hamvasztani többfelé az országban,de ezügyben panaszt még nem hallottam.
  Valószínű,ha egy Plaza,vagy más multi költözne a közeledbe,megbontva netán megzavarva ezzel a lelkivilágod-akkor is háborognál...
  Van akinek semmi sem jó.”
 • 15. muskátli 2010. szeptember 10. 16:28
  „14/
  megoldható igy is, és igy volna ideális. nem a házaktól pár méterre,belenyomoritva a környezetbe, ahol nincs lehetöség zöldövezet kialakitására”
 • 14. annobon 2010. szeptember 10. 15:28
  „"miért nem lehet lakott területektől távol építeni az ilyen létesítményeket, esetleg kis erdővel körülvéve. "

  Ilyenre is van példa, a Siófok-Kiliti (Ságvár) hamvasztó, amelyet Makovecz Imre tervezett!

  ´Siófoktól 8 km-re az M7-es autópályától mintegy 5 km-re, Ságváron található az első magánkrematórium. A krematórium impozáns épülete és tornyai egyáltalán nem emlékeztet hamvasztási szolgáltatást végző üzemre. Az épület 3000 m2 alapterületű telken zöldövezetben helyezkedik el. Kialakításakor a tervezők figyelembe vették hogy a szolgáltatást körültekintően, a hozzátartozók gyászát figyelembe véve legyen végezhető a tevékenység. Külön vendégbejárón érkeznek a hozzátartozók és külön bejáraton a temetkezési vállalkozók. Az ízlésesen kialakított ravatalozóban lehetőség van a temetési szertartás megtartására, a kegyeletteljes, meghitt végső búcsúztatásra.´”
 • 13. annobon 2010. szeptember 10. 15:21
  „"nem a rohadó ember szagra gondoltam itt, hanem a füstre, "

  Nem tudom Győrben hogy csinálják, de se szag, se füst! Nézze meg, aki nem hiszi!”
 • 12. Tapmancs 2010. szeptember 10. 15:03
  „Én megértem muskátlit teljesen, és szerintem mindenki csak addig áll ki a hamvasztó mellett amíg az jó messze van az ő házától. Nem értem egyébként hogy miért nem lehet lakott területektől távol építeni az ilyen létesítményeket, esetleg kis erdővel körülvéve.
  Gondoljatok bele, felépítetek egy házat 20-30-40 millióért, majd három év múlva 100m-re épül egy hamvasztó. Szerintetek mennyiért lehetne eladni azt a házat?”
 • 11. muskátli 2010. szeptember 10. 14:53
  „""Kópházán járva többek véleményét is megkérdeztük a krematóriumról. Közülük senki nem ellenezte a hamvasztó létrejöttét, sokan a technológiában és a kellő távolságban is bíznak. Volt, aki úgy fogalmazott, az élethez az elmúlás is hozzátartozik, és sokat számíthat, hogy a hozzátartozóknak nem kell Győrig utazni ilyen esetben, elég mindössze néhány kilométert megtenni a határ túloldaláig""

  és ez a cikkben a legnagyobb röhej! amikor a kópházán való létrehozásról volt szó, akkor népszavazásban ellenezték az ott lakók. persze most hogy máshol lesz, most már nem zavarja öket.

  az újságirók csak köpönyegforgatók, ahol többet kapnak azoknak az érdekeit hirdetik.”
 • 10. muskátli 2010. szeptember 10. 14:49
  „a 9-es hsz-om a 6-nak szól, csak közben töröltek valakit, ezért csúszott meg a sorszámozás”
 • 9. muskátli 2010. szeptember 10. 14:45
  „7/ akarat és pénz! erröl irtam az elöbb! akarat az van. már terveztetett golfpályát, repülöteret, fürdöparkot, hotelt, állatmenhelyt.... és még lehetne sorolni. de semilyen befektetö nem jött be. most végre talált "egy hülyét" aki épitene krematórimot, aztán szarik arra hogy a lakosság mit is szól hozzá, a lényeg hogy jöjjön a pénz!!!!!!!!! mivel nincs a falunak tartalékja, mert már mindent elbaszott! ezt mindenki tudja akinek köze van deutschkreutzhoz, de egy ilyen cikkel, amit ki tudja ki finansziroz, megint elötérbe kerül. ennyi a dolog.
  nem az osztrákok okosságára, és jó pénzbeosztására kell ennél a cikknél gondolni. ez egy téves felfogás ebben az esetben. sokszor igaz ez, de ebben az esetben kimondottan az ellenkezöje a kivitelezés oka.”
 • 8. muskátli 2010. szeptember 10. 14:36
  „<moderálva> nem a rohadó ember szagra gondoltam itt, hanem a füstre, mert a nélkül nem müködik a dolog. persze hogy a mai technikával már nem jár az égetés annyi "mellékhatással", de akkor sem tetszene ha a szomszédomba égetnének. nagy valószinüséggel neked sem. persze annak jár leginkább a csöre, akit nem is érint a dolog.
  gondolj bele azonkak a helyébe, akik egész nap mást sem látnának mint halottas kocsikat jönni, menni a házuk elött! aztán ha belegondoltál majd szólj, addig ne gyagyásozz itt!”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főhajtás a hősi halottak sírjánál

Fodor Tamás polgármester és Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető az 1921-es… Tovább olvasom