Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Hajléktalanul: Varrógép, mosógép az utcán

Bútorait s összes vagyonát őrzi egy férfi a soproni Pázmány Péter utcában. Azt mondja, utcára tették, később kiderül, nem véletlenül. A belvároshoz közeli csendes utcában lakók kerülgetik a holmikat és az azt őrző emberpárt, akiknél rendőrök és szociális munkások váltják egymást.
A járdán: A férfi nem akar a hajléktalanszállóra menni, inkább a szabad ég alatt őrzi ingóságait.
Mosógép, fotelek, varrógépek, szőnyegek tetején lobogtatja a szél a nejlont a soproni Pázmány Péter utcában. A falhoz vasalódeszka és állólámpa támaszkodik – nem éppen környezetbe illő tárgyak. A „szabadtéri bútorkiállítással" szemben kapualj, benne két szék. Az egyiken fiatal nő éppen cigarettát sodor, a másikról alacsony férfi pattan fel.
– Csókolom a kezét! – mondja és teszi is, amit mond. Cs. I. – mert a nevét nem akarja nyomtatásban viszontlátni – próbál jól nevelt úriember módjára viselkedni. Jó darabig sikerül is.

– Engem a szerelem tett tönkre! – kiáltja az utcára került férfi mély átéléssel, s tényleg könnyek szöknek a szemébe. Az akadozva előadott töredékekből nehezen áll össze a kép, pedig már a lépcsőház lakói is segítenek. A most 58 éves férfi válása után 1991-ben települt át Székelyudvarhelyről Magyarországra. Elmondása szerint mindig is dolgozott, mesterfokon űzte a férfiszabóságot. Vígan tudta fizetni a soproni albérleti díjakat is. Aztán kilenc éve megismerkedett a most alig harmincéves Ildikóval, s a szerelem tönkretette. Hogy pontosan hogyan, miért? – Jó kérdés! – erről csak ennyit hajlandó mondani. – Imádjuk egymást, de a nagy korkülönbség miatt ellenünk van az egész világ – állítja.

A lépcsőház lakói viszont egyáltalán nem a szerelemnek, inkább a férfi életmódjának tudják be, hogy előbb az albérletet kellett még a múlt évben elhagynia, aztán az utolsó utáni haladékot is elhalasztva a hátrahagyott holmiját is az utcán látta viszont. Azt a férfi is elismeri, hogy már se munkája, se pénze. A két szerelmes szombat óta éjjel-nappal a lépcsőházajtóban ülve tartja szemmel holmiját.
– Itt nem maradhatnak, de hiába jön mindennap valamelyik hatóság képviselője, semmi sem történik – panaszolják a Pázmány Péter utcai lakók.

– Mi már hónapok óta próbálunk segíteni, de Cs. I. elutasítja a hajléktalanszállón felajánlott helyet – mondja Tutuntzisz Ákos, a családsegítő intézet utcai szociális munkása, aki hónapokkal korábban a népkonyhán ismerkedett meg a férfivel. – Lakást mi nem tudunk adni – fordul a szakember Cs. I.-hez, akitől akkor már többen is kérdezzük: mi lesz velük, mi a terve?

– Beszélek a polgármesterrel – szalad ki a férfi száján, kerékpárra pattan és eltűnik a sarkon. A városházára azonban tegnap még nem érkezett meg. Talán majd ma...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron a GySEV-központ

A GySEV Rt. központja Budapestről Sopronba költözik – jelentette be tegnap Szabó András, a cég… Tovább olvasom