Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Gyártásra vár a soproni diákok találmánya

Biológiai és informatikai részről nagy reményű berendezésnek nevezte a fiatal tudósok nemzetközi zsűrije Tallinnban a gerinc testfelszíni kontúrját meghatározó orvosi eszközt. Ez Kocsis Ábel és Bór Dorina volt soproni széchenyista diákok találmánya.
A Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett ifjúsági tudományos versenyen első díjat nyert Kocsis Ábel és Bór Dorina találmánya. Ők egy olyan számítógépes szűrőberendezést alkottak, amelynek speciális programja a laptopon precízen megjeleníti a gerinc állapotát. Az eszköz nem diagnosztizál, pusztán megállapítja a normálistól való eltérést, így a berendezéssel kiküszöbölhetővé válik a fölösleges röntgenvizsgálat, a szükségtelen sugárterhelés. Az országos első helyezés lehetővé tette, hogy a díjazott soproniak részéről Kocsis Ábel hivatalosan is részt vegyen az EU Fiatal Tudósok nemzetközi versenyének Tallinnban rendezett döntőjén. (Bór Dorina mint „látogató" utazott ki Tallinnba.) Hazánkat még a székesfehérvári Molnár Áron képviselte, aki idehaza új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzorával ugyancsak első helyet szerzett.

Kocsis Ábel  a Bór Dorinával közösen megalkotott találmányukkal.

– Észtország fővárosában negyven ország mintegy százötven fiatalja mutatkozott be találmányával – részletezte Kocsis Ábel, aki jelenleg az ELTE programtervező informatikushallgatója. – Mind a nyolc nemzetközi zsűri részéről dicsérő szavakat kapott a gerincgörbületeket megjelenítő eszközünk. Biológiai és informatikai szempontból nagy reményűnek tartották, s arra biztattak bennünket, folytassuk a tökéletesítését. Felhívták a figyelmünket arra is, hogy konzultáljunk olyan szakértőkkel és vállalkozókkal, akik közreműködhetnek a sorozatgyártás elindításában. Megígértük, úgy teszünk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok - Dolgozzon Soproban

Tovább olvasom