Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Gödörben a mélygarázs

Sopron - Ezer sebből vérzik a Petőfi téri mélygarázs építése. Átadása hónapról hónapra csúszik, és nincs ember, aki megmondaná, mikor parkolhatnak a mélyben a soproniak. Közben számos panasz érkezik a térburkolás minőségére, és arról is hallani, hogy a beruházó késik az alvállalkozók kifizetésével.
Sopronban jelenleg a legnagyobb értékű beruházás a mélygarázs, amelynek átadása hónapról hónapra csúszik. A kivitelező ugyan beadta az építményre a használatbavételi engedélykérelmet, kérdés azonban, hogy megkapja-e, hiszen még az sem dőlt el, hogy a liftház fennmaradhat-e. Az útburkolat elkészült, mégsem állították még helyre az Ógabona tér forgalmát.

– Információnk szerint a beruházó megkérte a mélygarázsra a használatbavételi, valamint a liftházra a fennmaradási engedélyt – tájékoztatott Kerekes Attila városi főmérnök. – Mindkét ügyben a győri építéshatóság dönt. (Ismert, a liftház építését, amely egy méterrel magasabbra sikeredett a tervben elfogadottnál, leállíttatta a soproni polgármesteri hivatal, amelyet megfellebbezett a kivitelező, így került – a közigazgatási hivatal döntése értelmében – ez a probléma a győri polgármesteri hivatalhoz – a szerk. megjegyzése.) A szakhatósági eljárás heteket vehet igénybe, s csak ezt követően derül ki, hogy az építményre kiadják-e a használatbavételi engedélyt. Külön eljárás alá tartozik a térfelszín. Az önkormányzat azt szeretné, ha mielőbb visszakapná a város a közterületet és hogy megindulhasson a forgalom az Ógabona téren, de ebben nem partner a beruházó, ezért a Nemzeti Közútkezelő Hatósághoz fordulunk, s ha helyszíni szemléjüket követően azt állapítják meg, hogy adottak a biztonságos közlekedési feltételek, akkor visszavesszük az útfelületet. Tény ugyanis, hogy közterület-használati engedély nélkül birtokolják a területet, s használati ellenértéket sem fizetnek.
A Kisalföld úgy értesült, mintegy 70 millió forint közterület-használati díjjal tartozik az önkormányzatnak a beruházó.

Miközben a papírok járják a maguk útját, addig az építők dolgoznak a téren, készül a parkoló feletti rész és a díszburkolat, amelyet máris sok kritika ér. Sok helyen egyenetlen a felület, nagy a távolság a térburkoló kövek között. Abban az esetben, ha így marad, sétálni, babakocsit tolni szinte lehetetlen lesz a téren. Közben szóbeszéd tárgya, hogy a beruházó több alvállalkozónak tartozik. Mindezekről szerettük volna megkérdezni Ács Imrét, de a korábban készségesen nyilatkozó projektmenedzser ezúttal „felsőbb utasításra" hivatkozva nem mondott semmit. Sem arról, hogy mikor vonulnak el az építők a térről, sem a minőségi kifogásokról, sem pedig a feltételezett tartozásokról.

Mélygarázsper

Az önkormányzat által indított mélygarázsperben a megyei bíróságon megtartották a második tárgyalási napot is. Információink szerint az eljáró bíró lezárta az ügyet, de az elsőfokú ítéletet csak október 15-én hirdeti ki.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi-gimnázium: Az őszi szünetben beköltöznek

Sopron - Az épület elkészült, az udvari munkák azonban még hátravannak a Széchenyi-gimnázium Templom… Tovább olvasom