Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Globex-per: soproni tanúk meghallgatása

A Globex-per tegnap a soproni tanúk meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Bíróságon. Dr. Gimesi Szabolcs volt polgármester és az önkormányzat megbízásából dolgozó ügyvéd elevenítették fel az 1997–98-as történéseket, a Globex-kálvária kezdetét, azaz a 3,5 milliárdos portfólióvagyon elvesztésének körülményeit.

Nem szolgáltak szerdán különösebb meglepetéssel a meghallgatások a Fővárosi Bíróságon. Dr. Vida Mariann ügyvédet és dr. Gimesi Szabolcs volt polgármestert a Globex-per tanúiként kérdezte az öt-hat évvel ezelőtt történtekről a bíróság elnöke.

A per elsőrendű vádlottja, a különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással vádolt Postáné dr. Vellai Györgyike Klára bár ezúttal is felkészült volt – tőzsdei árfolyamok grafikonjaival, szakértői véleményekkel és szerződések másolataival érkezett –, néha mintha kiesett volna higgadt üzletasszonyi szerepéből.
Amikor a vádlottnak lehetősége volt kérdeznie a tanúktól, Vida Mariann és Vellai Györgyi között szinte szikrázott a tárgyalóteremben a levegő.
„ Sopront sokkolta a hír, amikor kiderült, a Keler Rt.-nél vezetett alszámlán semmi sincs" – emlékezett vissza az ügyvéd, aki dátum szerinti sorrendben elevenítette fel a 3,5 milliárd forintos soproni portfólió eltűnését, megbízásának körülményeit.

A vádlottak ügyvédeinek kérdéseire ugyan már nem mindig tudott határozott válaszokat adni. A másodrendű vádlott Vajda Lászlót védő dr. Bánáti János is firtatta például, mindenképpen tudna-e róla, ha a Globex mégis elszámolt volna Sopronnal. A kérdést, mint kiderült, komolyan kérdezik a tapasztalt ügyvédek. Vellai Györgyi kérdezz-felelekéből ugyanis kiderült: a vádlottak szerint Sopronnak nem is lehetne követelése, hiszen visszaadtak szórványrészvényeket, Rezidencia befektetési jegyeket és a 1,5 milliárdot érő rózsadombi engedményezés is megtörtént, s ez összesen mintegy hárommilliárd forintot ér. Vida Mariann természetesen elmagyarázta a bíróságon, hogy a visszaadott Globex-részvények és befektetési jegyek csak papíron jelentettek forintokat, a gyakorlatban legfeljebb fill éreket.

Dr. Gimesi Szabolcs elmondta, hogy gazdasági programjában ő a vagyon állampapírokba fektetését javasolta, ám ezt nem fogadta el a testület. A vagyonkezelésre kiírt pályázat nem érdekelte részletesen a bíróság elnökét. Fontos kérdése volt viszont a bírónak, engedte-e Sopron a Globexnek, hogy más alszámlát is használjon, ahogy azt a vádlottak állítják, s vajon a polgármester szakértője-e a tőzsdének, a részvényeknek, az üzleti világnak. Előbbire igen, utóbbira nem volt a válasz. Postáné dr. Vellai Györgyike Klára Sopron volt polgármesterének a válaszait is megpróbálta tőzsdei árfolyamokkal és üzleti fogásokkal megzavarni, ám a bíró kijelentette: nem ilyesmi a per tárgya, felesleges erre kitérni.

A per pénteken újabb tanúk meghallgatásával folytatódik. Hogy mikor várható ítélet, azt ma még nem lehet tudni.

Kapcsolódó cikkek >>

Elvarrják a Globex-szálakat (2002-08-30) >>
Felelősöket követelnek (2002-07-07) >>
Feljelentő a Globex (2002-09-27) >>
Globex-per egy éve (2003-06-24) >>
Folytatódik a Globex-per (2003-11-17) >>
Vellai szerint a Globex teljesített (2002-10-01) >>
Szakértők a Globex- perben (2003-10-29) >>
Látogatás a rózsadombi kísértetszállóban (2003-11-13) >>

Lesz még pénz a Globex-örökségből? (2003-11-18) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a Gloriette-et

A kismartoni Gloriette felújítása folyamatban van, a költségek meghaladják az 1,3 millió eurót. Az… Tovább olvasom