Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Gimesi Szabolcs: nem térült meg a Globex-kár

Megütközést keltett Sopronban a volt Globex-vezetők tárgyalásán elhangzottak egy része.
Megütközést keltett Sopronban a volt Globex-vezetők tárgyalásán elhangzottak egy része, ugyanis az ügyész vádbeszédében – többek között – azt mondta, enyhítő körülmény, hogy „a soproni önkormányzatnak okozott kár már megtérült". Gimesi Szabolcs volt polgármester szerint ez nem igaz.

Lapunk korábbi számában tudósítottunk arról, hogy az ügyész vádbeszédével folytatódott az úgynevezett Globex-per (Börtönt kértek a Globex-vezetőkre).

Közel 3,4 milliárd

Sopron önkormányzata közel 3,4 milliárd forintnyi értékpapír kezelését bízta a kilencvenes évek közepén a Globexre. A most sikkasztással, hűtlen kezeléssel, tőkebefektetési csalással vádolt valamikori vezérigazgatónak, Postáné Vellai Györgyikének és Vajda Lászlónak, a cégcsoport egyik tulajdonosának „köszönhetően" azonban elúszott a város vagyona, és évekig tartó, egymilliárd forint körüli összegbe kerülő harc kezdődött visszaszerzéséért.

A Hotel Rózsadomb

Erre egy időben felcsillant a remény, mert a város résztulajdonosa lett a Hotel Rózsadombnak nevezett épülettorzónak, de végül örült, hogy sikerült értékesíteni kevesebb mint 1 milliárd forintért. Amennyiben mindent összeszámolunk, kiderül: szó sincs arról, hogy megtérült volna a város kára. Ezt erősítette meg dr. Gimesi Szabolcs volt polgármester is. Az ő városvezetésének első ciklusában (1994–98) döntött úgy a közgyűlés, hogy a nagy haszon reményében a Globexre bízzák az értékpapírokat.

El akarják kenni?

– Számomra érthetetlen az ügyész kijelentése. Egyszerűen nem igaz, hogy megtérült a város vagyona. Nem tudom, milyen alapja van kijelentésének. Annak idején engem tanúként hallgattak ki az ügyben. Úgy éreztük, sikerült bizonyítani, hogy miképp csapták be a várost. Az az érzésem, hogy ennyi év után igyekeznek elkenni a dolgokat.
Szerettük volna megszólaltatni ebben a kérdésben az előző polgármestert, Walter Dezsőt is, de külföldön tartózkodik, s lapzártáig nem értük el.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronba érkezik a Három Testőr

A Három Testőr darab zenéjét a Hungarian Musical Band játssza egy tizennyolc tagú tánc- és énekkar… Tovább olvasom