Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Gazdáival sétáló kutyát lőtte le a vadász

Vadász lőtt le szándékosan egy kóbornak vélt, fajtatiszta kutyát. Az eb gazdái feljelentést tettek.
Sétálók figyeltek fel egy kóborló kutyára az ausztriai Pinkafeld közelében, lakott területen kívül. Erről értesítették a helyi vadászt, mivel a megelőző napokban több alkalommal találtak sérült, vagy más állat által elpusztított őzeket ugyanezen a területen.

A vadász nem is késlekedett, egyből a kutya nyomába indult. Talált is egy póráz nélküli ebet és már lőtt is – észre sem véve, hogy a kutya gazdái is ott sétálnak, pár tíz méterre lemaradva. A Snoopy névre hallgató, lelőtt beagle gazdái feljelentették a vadászt. – Snoopy épp szimatolni kezdett valamit amikor lövést hallottunk. Odafordultunk és szólítottam a kutyát. Még elindult szegény, de félúton összeesett. A szemünk láttára pusztult el – mondja Gerhard Kasper, Snoopy gazdája. – Mikor kérdőre vontuk a tettéért, azt mondta hogy telefonon kapott egy bejelentést, mely szerint elvadult kutya veszélyezteti a környéket. Biztos vagyok benne, hogy nem a mi kutyánkat látták...

Peter Kasper Snoopyval. Fotó: orf.at
Peter Kasper gyászolja kis barátját. Fotó: orf.at


A kutya tulajdonosai feljelentést tettek a rendőrségen, nemcsak az eb elpusztítása miatt, hanem gondatlan veszélyeztetés miatt, hiszen nem sokon múlt, hogy valamelyikükkel szintén végezzen az óvatlan vadász.

Az Osztrák Ebtartók Szövetsége aláírásgyűjtést kezdeményezett, melyben azt kérik, tiltsák meg a vadászoknak a kóbor állatok kilövését. 

Fotó: orf.at
Fotó: orf.at


„Egyszerűen fel nem foghatom ami történt - mondja Peter Kasper, Gerhard Kasper kisfia. Snoopy 8 éven át volt hűséges barátja. - Ez egyszerűen szörnyű. Szomorú vagyok és nagyon hiányzik a kutyám.“

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. 1x2=? 2013. április 06. 13:56
  „Csak egy kérdés a "Tisztelt Vadász elleneseknek" Mit is csinál a horgász? A halat szivesen eszitek? Vagy?????”
 • 58. nemvadász 2013. április 05. 21:41
  „56. Reddd 2013.04.05. 18:13
  Én meg örülök, hogy a vadászat kapcsán mindig megy a nagy általánosítás, és az extrém esetek felhozatala. Igen, sajnos vannak olyan vadászok (nevezzük őket inkább puskásoknak), akiknek csak a lövöldözés a lényeg, és ha lehet, akkor mozgó célpontra. De nem ők vannak többségben, csak nyilván róluk szól a média. Ők viszont messziről tesznek a vadgazdálkodásra, ami teljesen más témakör.
  Az élet mely területén nincsenek negatív példák? De ettől még nem az az alap... Vagy minden műtét műhibaperrel végződik, minden tanár és pap pedofil, minden rendőr korrupt, minden politikus... (na, ezt inkább hagyjuk ;-)
  Szerintem a Te hivatásodban, hobbidban is vannak olyanok, akikre nem vagy büszke, és nem örülnél neki, ha rajtuk keresztül ítélnének meg Téged...
  Az elégtelen körülmények közötti állattartást csak azért hoztam fel példának, hogy négy fal között élő, elhomályosult állatvédők lássák a különbséget a vadon tenyészett, vadászok által asztalra került, és a fogságban tenyésztett, szupermarketekben megvásárolt husi között. Mindkettő ugyanúgy (valaki megöli őket) és ugyanott (asztalon) végzi, de az életük végéig tartó életminőség között ég és föld a különbség... Az áldozatnak meg teljesen mindegy, hogy a halálát hobbiból (horgász, vadász), vagy hivatásból (pl: böllér, vagy hivatásos vadász) elkövetett állatölés okozza...”
 • 57. nemvadász 2013. április 05. 20:57
  „55. knifemaster 2013.04.04. 19:01

  A 46. számú hozzászólásod mondandója tényleg nem egyértelmű...
  "Majd ha eszel emberhúst akkor tedd fel a kérdésed...ostoba."

  De végül is mindegy, nincs különösebb jelentősége.”
 • 56. Reddd 2013. április 05. 18:13
  „Örülök, hogy vannak a fórumon humánus, életet tisztelő, a " gyilkolást természetszeretbő l" űző emberszabásúakat elítélő személyek. Csak az ő véleményük számít. A vadászt ( = <moderálva>) úgysem lehet meggyőzni az élet tiszteletéről. Másrészt a húsevést, elégtelen körülmények közötti állattartást nem kéne összemosni a szórakozásból történő állatgyilkolással. Vagy miféle vadgazdálkodás az, amikor lelövési célra TENYÉSZTIK a fácánokat, és szinte repülésre képtelenül a puskák elé lökik őket? ? Mint a bekábított medvét annak ideén Kádár "elvtárs" elé taszigálták. Na , ilyeneknek okoz örömöt, remélem az utolsót, egy kutya lelövése...”
 • 55. knifemaster 2013. április 04. 19:01
  „49. nemvadász 2013.04.04. 09:07
  Az lehet, a gond az ,hogy baromira nem passzolt az én mondandómhoz.”
 • 54. bgabri 2013. április 04. 17:17
  „UNDORÍTÓ RENDELET EZ AUSZTRIÁBAN”
 • 53. bálint83 2013. április 04. 17:06
  „Aki siet és mohón vadászik, nem ér rá a vadászsikert értéke szerint megbecsülni, nem ér rá boldognak lenni és az igazi vadászéletnek örülni, elmulasztja meglátni, észrevenni mindazt, ami a vadászatban a legszebb s amit néhány sor betűvel leírni, az avatatlannak megmagyarázni nem lehet.

  Nadler Herbert”
 • 52. mazsola72 2013. április 04. 14:07
  „Tisztelt hozzászólók! Az én véleményem Vadász és természet szerető emberként az,hohy ha
  minden ember betartaná az előírásokat ill. törvényeket nem fordulnának elő hasonló esetek.
  A vadászoknak ill. a hivatásos vadászoknak elő van írva, hogy mikor mire lőhetnek.
  Az eb tartókra is vonatkoznak szabályok pl. az ide kapcsolódó: Lakott területen kívül csak abban az esetben engedhető el az eb ha kolonc van a nyakában. Ez egy kisebb fadarab vagy valami más ami meggátolja a kutyát abban, hogy
  a vad után eredjen.
  Tisztelt Lókupec! Bár nem ismerjük egymást de ha bármi gondod van az Alsószigetközi FVK-val
  keresd meg az illetékest. Ne írj ki valótlant .”
 • 51. lamadrugada 2013. április 04. 13:25
  „Nahát, milyen vehemensen védi mindenki a maga (egyébként téves) véleményét.
  De nem vitatkozom, engem úgysem tudtok meggyőzni. Nem vagyok sem vega, sem természetvédő, még kutyám sincs. Csak éppen nem értek egyet "az ember mindenki felett áll", "az embernek mindent lehet" ... stb. elvekkel. Ha nem lenne ennyi ember, akkor vadgazdálkodás sem lenne, mert nem zavarnánk egymást. Hogy elgondolkodtam-e ezen vagy azon, kérdezitek. Igen, sok mindenen. Ezért is alakult ki bennem szilárd véleményem.
  De teljesen felesleges ilyeneken vitáznunk. Ti nem értetek engem, nem is akartok, engem meg nem érdekel a ti véleményetek.
  További jó kommentelést mindenkinek. Azért túlzottan ne hergeljétek fel magatokat, nem tesz jót az egészségnek :-) (És higgyétek el, ha ti nem lennétek, én azért még nem halnék éhen, de köszi az aggódást.)”
 • 50. pancser 2013. április 04. 09:13
  „Nem lövünk kutyát, ez kellene alapszabálynak lenni.
  A böllér, valamikor a vadász is az élelemért ölt. Ma akinek jobban megy vesz egy terepjárót, puskát és kéjjel öl, örömét leli a gyilkolásban.
  Nagyvad meg azért van több a kelleténél, mert a vaddisznó állomány lövése strapás. A ragadozókat irtják, ha a Szigetközben megjelent egy farkas, mindenki ki akarta lőni. Ma az aranysakált pusztítják ahol érik. Pedig ezek a nagyragadozók összeszedték a vadmalacokat, a gyengébb gidákat. Egyrészről javult az állomány egészségi állapota, másrészt nem volt túlszaporodás”
 • 49. nemvadász 2013. április 04. 09:07
  „46. knifemaster
  Eszel kutyahúst? ;-)
  gte325 szerintem a kutyalelövést sérelmezte a hozzászólásában, nem a vadlelövést”
 • 48. Madarász 2013. április 04. 08:57
  „Volt a kutyán póráz? Akkor a vadász a hibás.

  Nem volt a kutyán póráz? Akkor az kutya gazdája a hibás, ugyanis kijelölt kutyafuttatón és a saját bekerített magánterületen kívül kötelező a póráz. Ha nem volt a kutyáján póráz, akkor magát jelentse fel a kedves gazdi.”
 • 47. Nemezis 2013. április 04. 08:52
  „45. mc

  Ez erdő volt! Egyébként érdekes, hogy ilyenkor hirtelen mindenki milyen "természetbarát" lett. lehetne másnak is annyit tenni az erdőért meg a természetért mint a vadászoknak! Vadkerítést építeni, etetőt, szórót, de sokszor még a túrázóknak, az esőházakat, padokat is ők építik.

  És nem mintha sok kutyatartó, ha a kutyája megmar valakit, nem egy bocsánatkéréssel szeretné elintézni az ügyet... Másiknak meg széttépve a lába vagy a keze... Sokszor úgy, hogy ott a gazdája, aki vagy nem törődik vele, vagy semmi hatása az utasításainak...”
 • 46. knifemaster 2013. április 04. 08:42
  „41. gte325 2013.04.04. 08:00
  Majd ha eszel emberhúst akkor tedd fel a kérdésed...ostoba.”
 • 45. mc 2013. április 04. 08:38
  „Minden ilyen hír felháborít.

  Sajnálom az elpusztított állatot, sajnálom a gazdát.

  Ezek szerint a mező, a vízpart csak a vadászoké. Szerintem ez nem OKÉ.”
 • 44. Nemezis 2013. április 04. 08:22
  „Sajnos ahol ember van itt hibázás is van! De vegyük figyelembe, hogy bizony az erdőbe kóborló kutya nem a természet része, hanem pusztítója! Itt is írják: "több alkalommal találtak sérült, vagy más állat által elpusztított őzeket ". A kutya póráz és szájkosár nélkül mit keres az erdőben? Nem ragadozó, mert túltápláltak és már hozzászoktak a kutyaeledelhez, csak kínoz, kedvtelésből öl (mint akinek a legjobb barátja...), semmi köze a természethez! Igen hibázott vadász, de a kutya gazdája is.

  41. gte325

  "kutya soha, -mondom:soha!- nem támad ok nélkül emberre." Csak ezt az okot a kutya tudja... Más nem, még a gazdája sem a legtöbb esetben! Kutyatartást is vizsgához és engedélyhez kötném, mint a fegyvertartást!”
 • 43. nemvadász 2013. április 04. 08:18
  „gte325!
  1. Ok, hogy a kutya nem támad ok nélkül emberre, de nem várhatod el mondjuk egy 10 éves gyermektől, hogy tudjon kezelni egy kellemetlen kutyás szituációt. Még a felnőttek sem tudják. Továbbá engem nem vigasztalna az sem, ha a gyermekemet a kutya nem a saját hibájából, hanem a rossz nevelése révén (a gazdája miatt) támadna meg.
  2. Egy állat életét ne hasonlítsuk már egy emberélethez...”
 • 42. sopron32+1 2013. április 04. 08:10
  „Sopronban nincsenek hírek, hogy egyre többször osztrák híreket fordítanak több napos késéssel? Vagy kell ez a pár nap a fordításhoz? Ilyenhez még hagyják is hozzászólni a tömeget, de soproni hírhez képtelenség. Szégyen!”
 • 41. gte325 2013. április 04. 08:00
  „38. watchman, kutya soha, -mondom:soha!- nem támad ok nélkül emberre.
  39. knifemaster, az élet árát meg lehet fizetni? lelőhetem anyádat, vagy a gyerekedet? na bumm, hibáztam, majd kifizetem, ennyi.”
 • 40. krieghofnyuszi 2013. április 04. 07:50
  „Senki nem veszi észre,hogy ez a cikk csak egy a többi hatásvadász iromány között?
  A cél a hangulatkeltés,és agresszió fokozása.
  Véleményem szerint Póráz nélkül kutyának az erdőben helye nincs. Meg lehetne kérdezni az illetőt,aki a vadászt felhívta,hogy a kis sráccal a képen szereplő kutyát látta-e. És pancser úgy érzem nem hiába ezt a nicket választotta magának. A neve mindent elmond....”
59 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész napos versmondás Sopronban

Egész napos versmondást tart a Soproni Petőfi Színház társulata a Magyar Költészet Napjának tiszteletére. Tovább olvasom