Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Gáspárdy Tibor: Színekkel érző formabontó

Gáspárdy Tibor: Színekkel érző formabontó Gáspárdy Tibor: Nem meghökkenteni szeretném az embereket a képeimmel, hanem megérinteni. Fotó: Magasi
Milyen lehet úgy felnőni, hogy az ember előtt mindig ott van a festék, az ecset, a papír? Gáspárdy Tibor művészcsaládba született, mégsem érezte az eleve elrendeltetettséget.
– Egyáltalán nem volt biztos, hogy én festőművész leszek. Korai tudatosság vagy velem szemben támasztott elvárás sem volt. Ami sokkal inkább példaként hatott rám, az a pedagóguslét, annak ellenére, hogy a családban valóban művészek éltek. No, és jó tanárok – mondja Gáspády Tibor, akinek a Fabricius Galériában nyílt kiállítása. Az elképzelés, hogy majd együtt megbeszéljük az akvarellek üzenetét, már a küszöbön kudarcba fullad. Egyrészt, mert az alkotó nem egy bőbeszédű alkat, másrészt, mert nincs is mit megvitatni a képein.

Hagyni kell, hogy a fények-árnyak-színek-formák  átvegyék az irányítást. Átveszik. Hatnak. Lecsendesítenek...
– Remélem, a képeim talán képesek megállítani a rohanó embert. Békés, időn túli látványt nyújtanak. Valahol viszszanyúlnak a múltba. A saját bejáratú, gyerekkoromban rögzült Sopront szeretném megmenteni.

Összerakom a régi cserepeket... Az biztosan látszik, hogy én nagyon soproni vagyok – mondja, és mosolyog. Megvan hát hozzá a kulcs, továbbléphetünk. Azt például nem értem, hogy lesz a hideg téli tájból, a fehérből, szürkéből, halványkékből vonzó, meleg, csábító szín- és formaegység. Megismerem a teret, a patakpartot, de a Gáspárdy-képen szebb, több, légiesebb – és vonzóbb.

– Minden az érzésekkel kezdődik. Nekem az érzelmek színek, s ezekhez keresem a motívumot. Aztán alap az ég is, hiszen onnan jön a fény. Az alkonyati és a reggeli árnyalatokat szeretem, de nagy kihívás az éjszaka is. Tavaly, a Zeneakadémián Jordi Savall, a régi zene nagymestere adott koncertet és az utána való beszélgetésen mondta, hogy ő sokkal jobban szereti azt a zenét, ami megérinti, mint ami meglepi. Én se meghökkenteni szeretném az embereket a képeimmel, hanem megérinteni.

Persze mindez csak remény. Szóval csak valami, amiről remélhetem, hogy bekövetkezik. Az egész folyamat ugyanakkor nem annyira tudatos, mint amilyennek látszik; ha megvan a forma, a jó kép beszippant és viszi az ecsetet – mondja. Áldott állapot lehet, talán ezért van az, hogy képein a kopott falak, a megroggyant kémény, a levelét vesztett fa is egy jobb világból valók. Jó lehet Gáspárdy Tibornak lenni, hiszen ő a falakon túl lát, a csúnya mögött is észreveszi, megteremti és elhoz nekünk is egy új harmóniát.

Gáspárdy Tibor kiállítása november 11-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig a Fő tér 6. szám alatt található Fabricius Galériában.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonaton Sopronból Budapestig: nem mindig elég a hely

Tovább olvasom