Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Fűtés és meleg víz, vezetékről

Megszüntetik az Ibolya úti kazánházat. A fűtést és a melegvizet a Besenyő utcai vezetékről biztosítják.

Varga lászló ellenőrzi a berendezéseket.
A háztartások fűtésdíjai nyolc vagy akár negyven százalékkal is alacsonyabbak lehetnek majd. Nagy változások előtt áll az Ibolya úti lakótelep fűtési és melegvíz-szolgáltató rendszere. Az ősszel, pontosabban az új fűtési szezon kezdetéig bezárják az 1970-es években épült hőközpontot.

A Sotáv a lakótelep háromszázhúsz lakásának fűtését és meleg vizét a Fűtőerőmű Kft. -től vásárolt hőenergiával oldja meg.

Az elképzelések szerint a Besenyő utcai hőenergia-vezetékről az Ibolya útig új, korszerű, előreszigetelt távhővezetéket építenek ki. Az épületekben nyolc automatizált hőközpontot hoznak létre. Ezekkel a lépésekkel az érintett háztartások költségvetése nyolc vagy akár negyven százalékkal csökkenhet. Főként ott maradhat több pénz a lakosság zsebében, ahol a lakások nyílászárói korszerűbbek.

A mintegy százötvenmillió forintos beruházás a nyár közepén megkezdődik. A munkálatok az új fűtési szezon kezdetéig befejeződnek. – A kizárólag az Ibolya úti lakótelep hőellátására épített kazánházban és hőközponban az évtizedek során mindössze egy nagyobb rekonstrukció zajlott le – mondta Vida László, a Sotáv Kft. ügyvezetője. – A nyolcvanas évek közepén olajtüzelésről gáztüzelésre álltak át, azóta semmiféle korszerűsítés nem történt. Az elmúlt évben megvizsgáltuk a szükségessé vált modernizálás lehetőségeit és anyagi kihatását. Kiderült, a rekonstrukció költségigénye legalább annyi lenne, mintha az Ibolya úti lakótelepet a Fűtőerőmű Kft. -nek a közelben húzódó távhővezetékéről látnánk el fűtéssel, meleg vízzel.

A folyamat során az épületek közötti több évtizedes vezetékeket korszerű, előreszigetelt csövekre cseréljük, ezáltal is csökkentve a hőveszteséget. Az Ibolya úti lakótelepen nyolc, szekrény méretű távfelügyeleti rendszerrel ellátott hőközpontot is létrehozunk, amelyek az esetleges meghibásodásokról előbb tájékoztatják a Sotáv diszpécserközpontját, minthogy azokat a lakók észrevennék. Mindez újabb javulást jelent az Ibolya úti lakótelepen élők komfortérzetében. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnyelvű jogi tanácsadás

Márciusban lesz egy éve, hogy Kismartonban (Eisenstadt) kétnyelvű jogi tanácsadás várja az… Tovább olvasom