Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Fraknóra vitt könyvritkaságok

Közel ötven év elmúltával jutott vissza az Esterházy család birtokába az a könyvgyűjtemény, amely egykoron a kismartoni nagykönyvtár részét képezte. A könyveket először a fraknói várban állítják ki.
Dr. Ottrubay István az egyik XVII. századi kötettel.
Korábban beszámoltunk arról, hogy Görgey Gábor kultuszminiszter Esterházy Melinda hercegnőnek ünnepélyes keretek között idén származtatta vissza azokat a köteteket, amelyek eredetileg a Bibliotheca Esterhazyanához tartoztak.
A 334 darab muzeális értékű könyvnek a keszthelyi Helikon könyvtárból való tényleges elszállítása Mag. Theresia Gabriel, a fraknói vár kulturális igazgatójának a felügyelete mellett zajlott le a közelmúltban.

Kanyargós út a várig

Az Esterházyak ősi fészkébe, a fraknói (Forchtenstein) várba érkezett könyvritkaságok kicsomagolására az osztrák és a magyar média érdeklődése közepette került sor. Az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, dr. Ottrubay István a sajtókonferencián elmondta: a felbecsülhetetlen értékű kultúrhistóriai dokumentumok 1945-ben jutottak orosz kézre. A könyvek útja Moszkvából később Berlinbe, az egykori NDK fővárosába vezetett.

Újabb fordulatként, a kötetek a hatvanas évek elején Magyarországra kerültek, azokat maga Honecker adta át Aczél Györgynek. A gyűjtemény őrzését ekkor bízták a keszthelyi Helikon könyvtárra. A történészek és a kutatók minden kétséget kizáróan megállapították, a XV–XVII. századi kiadványok az Esterházy család kismartoni kastélyának könyvtárából származnak. Hosszú évtizedeknek kellett eltelniük, hogy a többségében filozófiai és teológiai kötetek végül visszakerülhessenek az arisztokrata családhoz.

Család és a lelkész

A fraknói vár könyvtártermében a kicsomagolás után a polcra először az 1630-ban Spanyolországban kiadott – zsoltárok és imák teológiai feldolgozásait tartalmazó – kötetet rakták ki. Ezt követte a Velencében 1645-ben napvilágot látott, a családokra és a lelkészekre vonatkozó alapgondolatokat összegző könyv, illetve az 1678-ban Svájcban nyomtatott mű, amelyben Adamo Burg jezsuita szerző a téves vallási elméletekről értekezik.

Megtekinthető a gyűjtemény

A gyűjtemény „Az Esterházy-kincseskamra titkai" című, október 31-ig látogatható kiállítás keretében tekinthető meg a fraknói várban, majd a féltett ritkaságokat a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély nagykönyvtárában helyezik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman indultak a posztért

Sopronhorpácson vasárnap időközi választást tartottak a korábbi polgármester lemondása miatt előállt… Tovább olvasom