Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Főszerepben a soproni versmondó

A 12. Kaleidoszkóp Versfesztivált a napokban Pécsen rendezték. A megmérettetésre jelentkezett Orbán Júlia soproni versmondó is. Produkciója tetszett a zsűrinek, megfilmesítik az előadást és könyvben is kiadják a műsort.

– Nagyon izgalmas volt az egész, reggeltől estig váltottuk egymást a színpadon, s mindenkit vastapssal búcsúztatott a közönség. Az egyhetes rendezvény programjában szerepeltek versszínházi előadások, egyéni és társas produkciók, koncertek és versfilm is – mesélte a pedagógus végzettségű előadó, aki olyan neves művészek mellett szerepelhetett, mint a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vagy a budapesti Holdvilág Kamaraszínház társulata, a szabadkai Életjel Irodalmi Élőújság tagjai, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, de versenyeztek színészek egyéniben is.

Orbán Júlia a színpadon. Fotó: P. V.
Orbán Júlia a színpadon. Fotó: P. V.

A zsűri értékelése után sok száz könyv, hirdetési lehetőségek, fellépésekre szóló meghívások, továbbképzések, utazások találtak gazdára. Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjén a soproni Latinovits-díjas versmondó Kaleidoszkóp-díjat nyert Nyelvédesanyánk című műsorával. További nyereményként könyv alakban is megjelentetik az előadását, Wiegmann Afréd nívódíjas rendező pedig filmet készít belőle.

Orbán Júlia Kazinczyra emlékező irodalmi összeállításában a zene, a mozgás, a szövegek és a színpadi elemek szoros egységben vannak. A Halotti beszédtől Illyés Gyula Koszorú című költeményéig követheti nyomon a hallgató nyelvünk változásait. A műsorban a klasszikusoktól való idézetek mellett szerepet kap egy börtönlakó naplója is.

– Nagyon örülök a díjnak. Úgy gondolom, hogy ez nem a megkoronázása az eddigi munkámnak, sokkal inkább feladatot és felelősséget ad, hogy a továbbiakban is hitet tegyek anyanyelvünk védelme és szépségei mellett. Örömmel járom az országot – a versfesztiválon rengeteg meghívást kaptam –, szívesen tartok rendhagyó irodalomórákat, ha felkérnek rá. Továbbra is vallom, hogy a lassan elértéktelenedett világunkban a tisztán beszélt, megőrzött nyelv az egyetlen kincsünk és kapaszkodónk, ezért vigyázzunk rá, ápoljuk, fejlesszük, tanuljuk, hiszen ez egyszerre jelenti a hazát, a múltat és a jövőt is.

Nyelvédesanyánk a színpadon

Orbán Júlia fiatalon esett szerelembe a költészettel, huszonévesként sorra nyerte az országos szavalóversenyeket. Alig töltötte be a harmincat, amikor Radnóti-díjjal jutalmazták tevékenységét, később Latinovits-díjat is kapott. Miután megözvegyült, újra a versekben keresett menedéket. Büszke a sikereire, ám a fiatalok irodalomra való nevelését a versenyzésnél is fontosabbnak tartja. Egy éven át szerkesztette a Nyelvédesanyánk című műsorát, melyben több mint húsz örök érvényű alkotást ad elő. A szavalatokhoz fény- és hangtechnika is társul, a szöveghez illő színpadképek váltogatják egymást.


Olvasóink írták

  • 2. thurvj97 2010. november 03. 12:28
    „Bravó Julika! Szívből gratulálok.További sikereket kívánok.”
  • 1. sogorferenc 2010. november 03. 00:05
    „Gratulálok, aki nem hallotta (és látta!) annak javaslom, hogy figyelje a következő előadás(ok) ídőpontját, mert nemre, korra való tekintet nélkül mindenkinek élmény lehet az előadása! (még annak is aki kevésbé szereti a verseket)Őszinte szívvel ajánlom!SF”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A környezettudatosságért a soproni iskolában

Őszi színek címmel tartottak programot szombaton Sopronban, a Lippai-iskolában. Tovább olvasom