Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Folytatódik a fogolytelepítés

Idén ősszel tovább folytatódott a két évvel ezelőtt megkezdett fogolytelepítési program térségünkben.
Sopron és környékén 500–1000 közöttire tehető a fogolynépesség nagysága. A szakemberek szerint az optimális körülmények esetén ennek a többszöröse is megélne. A madár megmentése érdekében két évvel ezelőtt országos fogoly-visszatelepítési program indult el. Az elmúlt harminc évben ugyanis tizedére esett vissza a fogoly egyedszáma. A kutatások azt mutatják, a madár indikátorként működik a természetben.

– A hazánkban őshonos fogoly rendkívül érzékeny a környezet káros hatásaira, azaz előre jelzi a veszélyt – mondta el lapunknak Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási Intézetének igazgatója, a fogolyvédelmi program vezetője. – Az intenzív mezőgazdasági termelés következtében visszaszorult a madár élőhelye. A vegyszerezés pedig tovább fokozza a táplálékot jelentő rovarok folyamatos pusztulását. Emellett a nagy munkagépek pillanatok alatt tönkreteszik a fészkeket. Azt is látni kell, hiába az országos program, és teremtjük meg a jó életfeltételeket, nehéz jó eredményt elérni. A kibocsátott madarak egy része rövid időn belül elpusztul, mert kevéssé alkalmasak a szabad területi életmódra. Ennek ellenére szükséges és hasznos folytatni ezt a védelmi munkát.

Térségünkben Sopron mellett, a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban, valamint egyes vadásztársaságok területére került ki néhány száz fogoly. A telepítési költségek ötven százalékára lehet állami támogatást kérni. Az, hogy rövid idő alatt jelentősen lecsökkent az állomány, azt is jelenti, hogy változtatni kell(ene) a termelési technológián: a telepítés és az élőhely gazdálkodás csak együtt érhet el számottevő eredményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdi Tamás ad jótékonysági koncertet

Érdi Tamás ad jótékonysági koncertet a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban… Tovább olvasom