Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Földrengések Sopronban és környékén

Sopron térsége szeizmológiai szempontból az országos átlaghoz képest aktívnak mondható.
Kisebb-nagyobb földrengések minden évben vannak, de ezek többsége az emberek számára nem érzékelhető. Pusztító erejű rengéstől az eddigi tapasztalatok alapján nem kell tartanunk.

A huszadik századi természeti katasztrófák áldozatainak több mint a fele földrengés miatt vesztette életét. A legnagyobb erejű rengések lemezek határán keletkeznek, a szárazföld belsejében a lemezen belüli mozgások okozhatnak földrengéseket. Ez utóbbiak a mi térségünkre is jellemzők, évente akár többször is megfigyelnek a Richter-skála szerinti 2-es erősségű rengést a város környezetében.

Az üledék terheli a medence aljzatát

– A Sopronban érzékelhető földrengések fészke a városon kívül található. A Bécsi-medence üledékkel telik meg, ami terheli a medence aljzatát. Az így létrejövő feszültség okozza az itt megfigyelhető kisebb-nagyobb rengéseket – meséli Varga Péter, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetének főosztályvezetője. – Egy adott területre jellemző szeizmatikus aktivitás megállapításához katalógusokat készítünk. Ezekből statisztikailag megjósolható, hogy mekkora földrengések várhatók.

Példák a múltból

1230-ban a Fertő tónál 5-ös erősségű rengés volt. 1768-ban a Lajta-hegység térségében egy 5,6-ost, 1888-ban Cinfalva térségében több 2,6–4,4-es erősségűt, 1922-ben Sopronkövesden 3,5-ös erősségűt észleltek. 1997. május 30-án a Bécsi-medencében 3,3-es rengés volt, 1999. szeptember 9-én Fertőd térségében 1,4-es, 2000. július 11-én Ebreichsdorftól keletre 4,7-es.
„A tűzjelző harang is megkondult"

Sopronban sok írásos adat maradt fenn az elmúlt századokban észlelt rengésekből. Az 1768. február 27-én érzettről például így írtak: „Oly erős földrengés volt, hogy a szobákban és házakban minden megrázkódott, sőt még a városháza tornyán a tűzjelző harang is megkondult."
– Minél kisebb egy rengés, annál gyakoribb. Mivel Sopron térsége hazai viszonylatban aktívabb az átalagosnál, évente 4-es erősségű, 10–15 évente pedig akár 4,5–5-ös erősségű is várható. A 4-eset már határozottan érezni lehet, olyan benyomást kelt, mintha jól megrakott teherautók dübörögnének el a ház előtt. Az 5-ös komolyabb károkat is okozhat – mondja Varga Péter. – A gyakoribb, 2-es erősségű rengéseket nem érzékelik az emberek, ezekről a Sopron-Bánfalván is megtalálható földrengésjelző állomások szolgáltatnak adatokat.

Nem valószínű a térségben

A szakember elmondta – bár kizárni nem lehet –, nem valószínű, hogy 6-osnál nagyobb, pusztító erejű földrengés legyen Sopron térségében. Ezt támasztják alá a 6–700 évre visszamenőleg rendelkezésre álló adatok is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januári tavasz

Az igazi kemény fagyok eddig elmaradtak, az utóbbi napokban plusz tíz Celsius-fok körül jár a hőmérő higanyszála. Hogy mit hoznak a következő hetek, hónapok, még nem lehet tudni, de ha tovább melegszik az idő, később nagy árat fizethetünk az enyhe télért. A korábbi években többször is előfordult a mostanihoz hasonló időjárás. Tovább olvasom