Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Fogyatékkal élők: pluszpontok a felvételinél

A Nyugat-magyarországi Egyetem személyre szólóan segíti a hallgatók esélyegyenlőségét.

Lenzinger Patrik olvasás- és írásproblémákkal küzd, úgynevezett megismerési funkciózavarokkal. – Sajátos képzési igényű diák vagyok a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Benedek-karán – kezdte Patrik, aki másodéves szociálpedagógus-hallgató.

Szorgalmára jellemző, hogy a félévet 4,7-es eredménnyel zárta. Mint mondta, a karon figyelembe veszik a tanulással kapcsolatos nehézségeit. Mivel nem tud gyorsan jegyzetelni, diktafonnal veszi fel az órán elhangzottakat.

Dr. Závoti Józsefné és Lenzinger Patrik. A sajátos képzési igény nem lehet akadálya az egyetemi tanulmánynak. Fotó: Magasi Dávid
Dr. Závoti Józsefné és Lenzinger Patrik. A sajátos képzési igény nem lehet akadálya az egyetemi tanulmánynak. Fotó: Magasi Dávid


Tanszertámogatást és térítésmentes fénymásolási lehetőséget biztosítanak neki. A diplomához szükséges idegen nyelvi vizsgára való felkészülését is segíti az egyetem: a speciális nyelvi órák költségeinek kilencven százalékát megtérítik számára.

– Mindazonáltal az oktatásban és a számonkérésben nincsen pardon. Az igaz, hogy az írásbeli vizsgákat kiválthatom szóbelikre, de a követelményeknek szigorúan meg kell felelni – hangsúlyozta Patrik, aki már dékáni dicséretben is részesült szorgalmáért, közösségi aktivitásáért.

– Mindezen túlmenően fogyatékosságuk alapján a felvételinél a törvény által meghatározottan pluszpontot kapnak az érintett diákok. Egyetemünk a tanulmányoknál személyre szólóan támogatja őket – vette át a szót dr. Závoti Józsefné egyetemi docens, az NYME fogyatékkal élő hallgatók esélyegyenlőségi bizottságának elnöke. – Országosan 2002-ben még csak 271, 2011-ben már 2134 fogyatékkal küzdő diák vett részt a felsőoktatásban.

Az NYME tíz karán jelenleg 129 sajátos képzésű hallgatót tartunk számon. Mindez azt a célt szolgálja, hogy azok a középiskolások, akiket tanulásukban szakértői véleménnyel alátámasztott képességzavar hátráltat, ám elhivatottságot éreznek diplomát igénylő pályához, bátran jelentkezzenek a fel- sőoktatásba.

Az NYME karain fogyatékügyi koordinátorok segítik az autista, az érzékszervi vagy mozgáskorlátozott hallgatók esélyegyenlőségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorshajtó TOP 5: lakott területen 98 km/h-val repesztett - galéria

Sokba került a sietség a galériánkban szereplő autósoknak. Vas megye útjain traffipax célkeresztjébe… Tovább olvasom