Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere - Az M85-ös nem csak a város ügye

Fodor Tamás, Sopron polgármestere - Az M85-ös nem csak a város ügye
Fodor Tamás polgármester szerint megvan a pénz és az akarat, így az ígért határidőre elkészülhet az M85-ös gyorsforgalmi út.
Az előző ciklus negyvenmilliárd forintos beruházást eredményezett Sopronnak, nagyrészt uniós, részben állami, illetve önkormányzati forrásokból. Dr. Fodor Tamás polgármesterrel arról beszélgettünk, hasonló nagyságrendben folytatódnak-e a fejlesztések, illetve milyen változásokat hoz majd a város életébe, ha Sopronig ér végre a gyorsforgalmi út.

– Kétségtelen, hogy a fejlődés záloga az M85-ös. A gyorsforgalmi út fog minőségi változást hozni Sopronnak. Ezenkívül a 2020-ig nyitott uniós lehetőségek és a Modern Városok programja együttesen korszakos jelentőségű fejlesztéseket eredményez az előttünk álló két-három évben.

– Ön mérnökember, reálisnak tartja, hogy az ígért határidőre, 2018 márciusára eléri az országhatárt a gyorsforgalmi?

– Sopronnak a miniszterelnök ígérte ezt, és én hiszek neki. Mérnökként is, mert tudom: ha megvan az akarat és a pénz, akkor ez megvalósítható feladat. Ráadásul az M85-ös nemcsak Sopron ügye, ez az egész országnak, de különösen a Nyugat-Dunántúlnak fontos.

– Az útépítés ad a városnak feladatot?

– Csak abban a tekintetben, hogy új városkapuk nyílnak, át kell gondolnunk a közlekedési struktúránkat. Megváltoznak a kapcsolódási pontok, eltolódnak a hangsúlyok és a gyorsforgalmi mellett már nekünk kell a parkolóhelyeket kialakítani. Minden más állami feladat.

– Sokat emlegetjük a Modern Városok programot, de mit takarnak konkrétan a tervezett fejlesztések?

– A barokk belváros rekonstrukciója keretében fejlesztjük a múzeumot; a Storno-házban fogadóteret alakítunk ki és a Fő téri kiállítóterek átjárhatók lesznek. Az épületbelsők is megújulnak a modern múzeumi igényeknek megfelelően.

A Szent György, a Templom, a Fegyvertár, a Kolostor utca, valamint az Orsolya tér a közműfelújítások után új burkolatot kap, az Esterházy- és a Zichy–Meskó-palota is megújul. Utóbbiban reményeink szerint a Páneurópai Piknik és az 1956-os események múzeuma nyílik majd. Jut pénz a Deák téri Lenck-villára is, ami felújítása után újra múzeumként funkcionál majd az újjáépített télikertjével és a közparkká tett kertjével együtt.

A Russ-villa és a két belvárosi zsinagóga állagmegóvása szintén a program része, ahogy a Szent Mihály-templom felújítása is. A Fertő-part szabadtéri medencével, kikötővel, turisztikai és rekreációs szolgáltatásokkal bővül. A Lőverek fejlesztési tervében pedig egyrészt az uszodabővítés, másrészt egy szabad-
idős, sport-, konferencia- és vásárközpont megépítése szerepel.

– Ez meglepően hangzik, már csak azért is, mert tele van a Lőverek nagy és üres ingatlannal.

– Azok viszont nem a város tulajdonában vannak. Az új központ helyét még keressük, de az erdei sportlétesítmények, kerékpárút-bővítés és új parkolók kialakítása is szerepel a tervekben. A minőségi turizmus feltételeinek megteremtése a cél.

– Ezek a beruházások nyilván nem idén fognak megvalósulni...

– ...de az előkészítésük már tart. A belváros rekonstrukciója ebben az évben ténylegesen megkezdődik, jövőre aztán valóban felfordulást csinálunk a nagy építkezésekkel. De úgy gondolom, megéri majd az átmeneti kellemetlenség.

– Képzeljük el, hogy már 2026-ot írunk, mire emlékszünk 2016-ból?

– Remélem, arra, hogy sok minden akkor kezdődött el. Ne kérje tőlem, hogy ebből a sok fejlesztésből egyet kiemeljek; akinek sok gyereke van, az sem szereti jobban az egyiket a másiknál. És még nem beszéltünk az elnyert uniós pályázatokról, amik tízmilliárd forint értékben hoznak új beruházásokat.

– Beszéljünk...

– Energiahatékonysági felújítások lesznek több óvodában és iskolában, megújul a Kisvárkerület, átalakítjuk a Széchenyi teret. Sokkal több zöld lesz mindkét részen és a Papréten is zöldterület-rekonstrukció indul. Felújítjuk a Lenkey utcai rendelő épületét. A Táncsics utcában, a volt laktanya helyén megépülhet az új vásárcsarnok, a tervei már elkészültek.

 – Ez azt jelenti, hogy bezár végre a Sopronhoz méltatlan, kicsi és huzatos piac?

– Azt. S akkor már csak a buszpályaudvar helyzetét kell rendezni...

Nyitókép: Dr. Fodor Tamás polgármester: – Új városkapuk nyílnak, át kell gondolnunk a közlekedési struktúránkat is. Fotó: Magasi

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turistagyilkos kerékpárút Fertőrákos

Turistagyilkos kerékpárút Fertőrákos
Elméletileg a turizmus érdekében ˝építettek˝ kerékpárutat Fertőrákos Fő utcáján. De a helyiek éppen… Tovább olvasom