Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Firtl Sopron képviselője

Érvényes volt az időközi országgyűlési választás második fordulója, Firtl Mátyás lett Sopron képviselője.

Érvényes volt az időközi országgyűlési választás második fordulója. A szavazatok 98,15 százalékos feldolgozottsága alapján Firtl Mátyás, a Fidesz és a KDNP jelöltje  lett a 7. számú választókerület országgyűlési képviselője.

A soproni választókerületben vasárnap került sor az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójára. Sopronban, Ágfalván, Fertőrákoson, Harkán és Kópházán összesen 51.439 szavazásra jogosultat vettek előzetesen fel a névjegyzékbe. A nagy kérdés az volt, hogy a második fordulóban elmegy-e voksolni legalább 25 százalék plusz egy fő. (Mint ismeretes, novemberben nem sikerült a választás, mert a szavazásra jogosultaknak csak 28,31 százaléka járult az urnákhoz.) A mostani második forduló előtt senki sem lépett vissza, és a pártok, illetve a jelöltek egyöntetűen a szavazásra szólítottak fel. A jelek szerint eredményesen, mert  a szavazatok összesítése alapján – 98,15 százalékos feldolgozásnál – a választásra jogosultak 26,32 százaléka adta le voksát valamelyik jelöltre.

Firtl Mátyás
A választást – amint az várható volt – nagy fölénnyel Firtl Mátyás, a Fidesz – MPSZ és a KDNP jelöltje nyerte 9560 szavazattal (71,77 százalék). Csák Ferencre (MSZP) 2358-an (17,70 százalék), dr. Friedl László Mihályra (Magyar Vidék és Polgári Párt) 97-en (0,73 százalék), Kirkovits Balázsra (Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt) 94-en (0,71 százalék) ,Kóczán Zoltánra (SZDSZ) 298-an (2,24 százalék), Nagy Tamásra 515-en (3,87 százalék), Sárdy Barbarára (MIÉP) 393-an (3 százalék) voksoltak.

A számok azt mutatják, Firtl az áprilisi első fordulóhoz képest valamennyivel növelte szavazóbázisát, Csák Ferenc pedig veszített (több mint ezer voksot) táborából. Nagy Tamás is többet kapott valamivel, míg a többiek rosszabb eredményt értek el.

Dr. Ocsák József, a választási bizottság elnöke a Kisalföld érdeklődésére elmondta, az adatok nem véglegesek, mert egy szavazókörzet urnáját – ehhez számítják majd a külföldön szavazókat – csak csütörtökön bontják fel, de ez az eredményt nem befolyásolja. A választási bizottsághoz panasz nem érkezett.

Nyilatkozat

Firtl Mátyás az eredmény ismertében az alábbiakat nyilatkozta a Kisalföldnek:

– Először is köszönöm a választók bizalmát, hogy kitartottak mellettem. Köszönöm a baloldali voksokat is, mert az adatok ismertében feltételezhetően közülük is szavaztak rám. A legfontosabb azonban, hogy Sopronnak ismét van egyéni országgyűlési képviselője. Hosszú út van mögöttünk, a következő hónapok pedig munkával telnek.
A választási eredmény azt bizonyítja, hogy a baloldali szavazóbázis is elégedetlen a kormányzati munkával - mondta Firtl  Mátyás.  

A Győr-Moson-Sopron megyei 7-es számú választókerületben  mandátumot szerzett politikus tervei közül kiemelte: parlamenti  képviselőként az önkormányzati munka fontosságára szeretné felhívni  a figyelmet.  

Rámutatott: az önkormányzatok finanszírozása nem megoldott,  megítélése szerint csak szlogen volt a 2002-es parlamenti és  önkormányzati választásokon, hogy több pénzt az önkormányzatoknak.  
Firtl Mátyás hangoztatta: azt a munkát akarja folytatni, amelyet  Szájer József, a térség korábbi országgyűlési képviselője tett  Sopronért. Ezért tervezi a lobbitevékenység folytatását a  parlamentben Sopron és környéke érdekében. A megoldásra váró  feladatok közé sorolta a Sopron belvárosi rekonstrukciót, az  észak-nyugati elkerülő út megépítését a Fertőrákosi Barlangszínház  és a Tertő-parti vízitelep felújítását.  

A fideszes politikus kitért arra, hogy a kis- és  középvállalkozások eredményes működését elősegítő projekteket akarja  felkarolni. Ezáltal új munkahelyek jönnek létre és a vállalkozók  prosperálása révén további fejlődésnek indulhat Sopron és a  környékbeli térség - mondta Firtl Mátyás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Permetezési akció tizenötmillióért

Sopron térségében ezer hektárnyi erdőben védekeznek permetezéssel a nagy kárt okozó gyapjas pillék hernyói ellen. A pénteki előkészületeket követően pár nap alatt be is fejeződhet a munka. A permetezést az időjárás függvényében végzik a szolgáltatók, ugyanis szélben, esőben nem szabad kiszórni a permetet.
Tovább olvasom