Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Firtl Mátyás: teljes siker a magyar EU-elnökség

Egyértelműen sikeresnek ítélte a most zárult magyar EU-elnökséget a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési frakciójának vezetője és Firtl Mátyás, a Parlament Európai ügyek bizottságának alelnöke, az EU-elnökség munkacsoport tagja kedden Budapesten tartott közös sajtótájékoztatóján.

Harrach Péter azt mondta, a magyar elnökség alatt nagy hangsúlyt kapott a magyar érdek képviselete, de úgy, hogy közben ne sérüljön az európai érdek - olvasható Firtl Mátyás hivatalos weboldalán.

Az erősebb Európa kiépítése és a közös érdekek képviselete megvalósult - fejtette ki a kereszténydemokrata politikus. Felidézve az elnökség kezdetén Magyarországot ért támadásokat úgy fogalmazott: ezeket a hangokat vissza kellett verni, a támadásokat le kellett küzdeni. Ebből a szempontból is jól vizsgázott a magyar elnökség - jegyezte meg a KDNP-frakció vezetője. Harrach Péter szerint amikor Orbán Viktor megerősítette a nemzeti érdekeket, a keresztény-polgári-nemzeti gondolkodásmód is erősödött Európa-szerte.

Firtl Mátyás országgyűlési képviselő az elmúlt félév eredményeit részletezve a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását, a tárgyalások Izlanddal történő megkezdését és két fejezet lezárását emelte ki. Előbbi kapcsán a horvát nemzetiségű képviselő hangsúlyozta: ez Magyarország számára kiemelt célkitűzés volt, amit teljesíteni tudtak.
"Az Európára jellemző bővítési fásultságot megtörtük", és a bővítési folyamat tovább folytatódhat. Magyarország a Nyugat-Balkán stratégiában vezető szerepet tölthet be a jövőben - vélte.

Szólt még a roma keretstratégia, a Duna-stratégia elfogadásáról, a gazdasági szemeszterre vonatkozó javaslat jóváhagyásáról. A gazdasági kormányzás elfogadása is a lehető legjobb úton halad - folytatta - és kitért arra, hogy ennek érdekében 2.019 módosító javaslatot sikerült jóváhagyni. Elfogadták továbbá az egységes energiapolitikai stratégia kidolgozására vonatkozó irányelveket. Ennek értelmében 2014-re ki kell alakítani az egységes európai energiapiacot, és így mindenkinek azonos módon lesz hozzáférése az energiához.

Mint mondta, Európa csúcsvezetői a magyar elnökség teljes sikeréről beszélnek.

Úgy fogalmazott: erősebb lett Európa és Magyarország gazdasági szempontból is erősödött az elmúlt fél évben, sikerült nemzeti önbecsülését és külföldi megbecsültségét visszaszereznie.
Kitért arra, hogy a gödöllői helyszín kiválasztásával példa nélkül, polgárbarát módon bonyolították a programokat, és a szakapparátus úgy vezényelte le az elnökséget, hogy közben a jogalkotásban is jelentős lépések történtek.

Firtl Mátyás Sopron országgyűlési képviselőjeként utalt arra is, hogy Sopronnak a rendszerváltozás hajnalán a határnyitásban vállalt szerepe is kellett ahhoz, hogy az egységes Európa újraalakulhasson.

Olvasóink írták

 • 6. gmentes 2011. július 06. 15:10
  „Ezek már egymást idézgetik!? Egyre hülyébbek!”
 • 5. látó 2011. július 05. 23:33
  „Lehunyja kék szemét az ég,
  lehunyja sok szemét a ház,
  dunna alatt alszik a rét -
  aludj el szépen, kis Balázs.
  Lábára lehajtja fejét,
  alszik a bogár, a darázs,
  velealszik a zümmögés -
  aludj el szépen, kis Balázs.

  A villamos is aluszik,
  - s mig szendereg a robogás -
  álmában csönget egy picit -
  aludj el szépen, kis Balázs.

  Alszik a széken a kabát,
  szunnyadozik a szakadás,
  máma már nem hasad tovább -
  aludj el szépen, kis Balázs.

  Szundít a lapda, meg a sip,
  az erdő, a kirándulás,
  a jó cukor is aluszik -
  aludj el szépen, kis Balázs.

  A távolságot, mint üveg
  golyót, megkapod, óriás
  leszel, csak hunyd le kis szemed, -
  aludj el szépen, kis Balázs.

  Tüzoltó leszel s katona!
  Vadakat terelő juhász!
  Látod, elalszik anyuka. -
  Aludj el szépen, kis Balázs.

  Azért nyugodtan ne aludjon Firtl "úr" tudja ma azt hiszi jó nyugdíjjal vonul szép időkre..de tudja amit ad az úr azt kellő időben vissza is veszi!”
 • 4. ujidok 2011. július 05. 22:03
  „Tűr a nép, de meddig???
  Meddig védi a hatóság a rendet, ha maga a hatóságokat is támadják?”
 • 3. matuskaszilveszter 2011. július 05. 21:12
  „Matyi bácsi az tuggya! monták neki a hazafias fityesz kongresszuson ! hallgassátok az igét de figyeljetek az állítmányra !és hogy ki az alany? hát mi birkák akik még tűrünk.”
 • 2. thurvj97 2011. július 05. 20:36
  „Aztán miben? Kedves <moderálva> Mátyás,nem kéne leszállni arról a magas lóról? Itthon pedig egyre többen utálnak benneteket.Ez már több annál, hogy nem értenek veletek egyet.”
 • 1. ujidok 2011. július 05. 17:31
  „Ha ez siker!
  Akkor miért nem fordult meg az országunkban egy neves külföldi politikus sem?
  Miért maradt el itt a találkozó?
  Miért javasolja az Eu, hogy az alkotmányt módosítani kell?

  Egy hírportál bevezetője:
  A halálbüntetéstől a szexuális irányultság miatti megkülönböztetés tilalmáig védené az összes alapvető polgári és szociális jogot az EP az új magyar alkotmányban. A kedden, Strasbourgban megtartott, nem névszerinti szavazáson többségben voltak azok a képviselők, akik módosítanák az alaptörvényt, a bizottságot pedig arra kérik, alaposan vizsgálja felül az alkotmányt és a közeljövőben megszavazandó sarkalatos törvényeket.

  Ez siker?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táboroztak a hunyadis diákok

A Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola már megrendezte a napközis táborát. Tovább olvasom