Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Firtl: A horvát csatlakozás történelmi jelentőségű

Firtl Mátyás mai napirend előtti felszólalásában Horvátország EU-csatlakozásának jelentőségét méltatta. Köszönetet mondott mindazoknak, akik ezt segítették és támogatták.

Az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának alelnökeként, és a Magyar Országgyűlés horvát nemzetiségű országgyűlési képviselőjeként kifejtette: a horvát csatlakozási szerződés megerősítését Európa és benne a tagállamok megerősítésében vetett bizalom, hit és további határozott cselekvési szándék kinyilvánítása.

A horvát csatlakozás történelmi jelentőségű Magyarország és Horvátország számára, de a térség és Európa számára is, a megerősítés, a megerősödés folyamatát szolgálja. Erősíti Közép-Európa érdekérvényesítő erejét, a horvát–magyar kétoldalú kapcsolatoknak lendületet ad, és szolgálja a magyar nemzetpolitikát is. Előmozdítja a nyugat-balkáni térség integrációs perspektíváját. Magyarország, a magyar kormány, az Európai ügyek bizottsága, Horvátország sikeres csatlakozását minden eszközével mindvégig támogatta. A folyamat sikerében döntő szerepe volt Orbán Viktor miniszterelnöknek és kormányának.– hangsúlyozta Firtl Mátyás.

Kifejtette: A Magyar Országgyűlés üléstermében a Koronás középcímerben Horvátország jelképe azt is üzeni, hogy a közös érdekeken túl a magyar és a horvát nemzet több évszázados kapcsolatának és jövőjének egyik szilárd alapja közös történelmi múltunk, közös értékeink, amelyek az EU-t is gazdagítják. A jelenben is ezer szállal kötődnek egymáshoz magyar és horvát testvértelepülések, közösségek. Nemzetiségeink a híd szerepét töltik be országaink között, amely hidat a közös EU-tagság most kiszélesített, új Alaptörvényünk pedig megszilárdított, amely szerint: ,,A velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők". A horvát csatlakozás parlamenti elfogadásával erkölcsi értelemben helytálltunk, a nemzetszeretet és az európaiság értékének érvényt szerezve a válságát élő Európai Unióban, a nemzetek közös Európája mellett! – mondta Firtl Mátyás.

Firtl Mátyás arról is szólt, hogy a közelmúltban fogadhatta a Horvát Köztársaság külügy- és európai ügyek miniszterét, Vesna Pusic asszonyt, aki a maga részéről szintén megköszönte a magyar támogatást és arra kérte, hogy a Magyar Parlamentben tolmácsolja köszönetét.

Zárásként horvát nyelven kívánta Bože čuvaj Hrvatsku! - Isten óvd Horvátországot! és ezzel együtt Isten óvd Magyarországot! Isten áldd meg a magyart!

Olvasóink írták

 • 6. vitriol2 2012. március 02. 06:11
  „5. Kukac40 2012.02.29. 17:53
  - szélsőjobb? tudod "kezdés" Csurkával indult
  -"felvásárlás" privatizácio. már az Eu.ba valo belépésünk elött megtörtént”
 • 5. Kukac40 2012. február 29. 17:53
  „3. vitriol2 Hát más választás nem volt, így nem nevezném akaratnak. Ha nem lépünk be azért van végünk, de mivel beléptünk most meg azért. Akkoriban a szélsőjobb még sehol se volt. Mindenki a jó dolgokat várta az Eu-tól. Gyakorlatilag mivel a komplett energia szektort, mezőgazdaságot, ipart felvásárolták majd megszüntették, (kevés kivétellel) így az ország fejlődése korlátozott lett már akkor. Nem volt nehéz megvenni olyan deviza/Forint különbségekkel. Igaz ehhez az ország vezetése is kellett, de sok mindent ők sem tehettek, ha már belementek az Eu feltételeibe. Már csak a víz készletünk maradt részben, de az sem mindenhol, és már nem sokáig. Kilépni sajnos lehetetlen és öngyilkosság lenne. A horvátoknak ezért kellene átgondolni a csatlakozást. Pár országnak jó, de a többi a csőd szélére kerül, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a jó pl. a német gazdaságnak.”
 • 4. molten13 2012. február 29. 13:26
  „Ha esetleg Sopron érdekében hallhatnánk pár szót a parlamentbe. <moderálva>”
 • 3. vitriol2 2012. február 29. 05:47
  „ez a foszer beszél, akinek vezére nemzetközi szabadságharcot folytat az Eu. ellen?

  "kukac40" légyszi mesélj már a rablásról- ja és tudod a szélsőjobboSSoktol eltekintve mindenki akarta az Eu.-t.”
 • 2. egon1 2012. február 28. 23:36
  „Firtl ur !
  Lassan 2 éve hogy ujra választották, nem kellene már sopronért is valamit tenni !!”
 • 1. Kukac40 2012. február 28. 20:28
  „Ha csak egy kicsit körülnéznek nem lépnek be. A világ legnagyobb rablását követi el az Eu, legalizálva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a soproni állatmenhely szervezése

A szervezők levelet írtak több bevásárlóközpontnak is, hogy területükön pénzadománygyűjtést… Tovább olvasom