Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 4°C | 17°C Még több cikk.

Filmet készítenek a gimnazisták a norvégiai útról

Lang Ágota, a Széchenyi-gimnázium matematika–fizika szakos tanára vezetésével Norvégiában járt az iskola egy csoportja. Az útról film készül.

Sajnovics János, a finn–magyar nyelvrokonság felfedezőjének népszerűsítését tűzték ki célul azok a széchenyis gimnazisták, akik az Europlanet nemzetközi szervezet révén utaztak Norvé-
giába. – Egy sikeres pályázat eredményeképpen indultunk tizennégyen az egyhetes norvégiai útra, Trondheimig – mondta Lang Ágota tanár. – Sajnovics János és Hell Miksa kiváló csillagászok és matematikusok 1769-ben megtett északi útját jártuk végig.

Sajnovics megemlékezői Norvégiában jártak. A felvétel Trondheimben készült.
Sajnovics megemlékezői Norvégiában jártak. A felvétel Trondheimben készült.


A két tudós a Vénusz Nap előtti áthaladásából kiszámította a Föld–Nap távolságot, amely érték a mai napig is helytállónak bizonyul. Az út apropóját az adta, hogy idén hasonló csillagászati jelenségnek lehetünk tanúi június 6-án. Vállaltuk azt is, hogy népszerűsítjük Sajnovics és Hell tudományos teljesítményét: a fiatalok már el is készítették Sajnovics János közösségi oldalát. A norvégiai útról – és a témáról – mintegy félórás összefoglaló film is készül Csepreghy András és Kiss Bálint gimnazisták munkájában, amit videomegosztó portálra raknak fel.

– Nagy élményt jelentett az út számomra. Mindig is érdekelt a csillagászat, s úgy érzem, a továbbiakban is az egyik legkedvesebb hobbim marad – mondta Paukovits Anda, aki angolnyelv-tudását a közösségi oldalon az angol változat létrehozásában kamatoztatja. „E projekt kapcsán nagyon örülök, hogy magyarok nevéhez kötődik a Föld–Nap távolság kiszámítása" – nyilatkozta Nickl Eszter, aki Sajnovics Jánosnak az expedíció során írt naplójának érdekes részeit népszerűsíti a portálon.

„Engem a hegyek látványa nyűgözött le. S mivel szeretek fotózni, a norvég út felvételei a Vénusz-átvonulók oldalon láthatók" – említi Szalay Zsófia, aki a csapat nevében részletezte: a projekttel kapcsolatosan kvízjátékot is indítanak, amelyen értékes nyeremény talál majd gazdára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vétlen autós borult fel Sopronban

Információink szerint közlekedési baleset történt Sopronban hétfőn reggel a Besenyő utca Bánfalvi… Tovább olvasom