Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Fertőszentmiklósi ejtőernyős-baleset - Ezernél is több ugrás

1208 ugrást teljesített a 2001-ben szerzett engedélyével az az osztrák ejtőernyős, aki a hétvégén szenvedett halálos balesetet Fertőszentmiklósnál.
A Közlekedésbiztonsági Szervezet első megállapításai szerint 1208 ugrást teljesített a 2001-ben szerzett engedélyével az az osztrák ejtőernyős, aki a hétvégén szenvedett halálos balesetet Fertőszentmiklósnál. Jelenleg azt vizsgálják, hogy miért nem nyílt ki a főernyő, és miért tekeredett meg a mentőernyő zsinórja - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek, hogy szombaton a fertőszentmiklósi repülőtéren egy osztrák társaság tagjai végeztek ejtőernyős ugrásokat egy osztrák lajstromban lévő repülőgépből. A baleset előtt 4200 méter magasan két tandemugró hagyta el a gépet egy-egy utasával, majd hárman ugrottak ki a gépből - közülük elsőként a balesetet szenvedett férfi - olyan speciális, denevérszárnyas öltözetben, amelynek segítségével siklani lehet a levegőben. Az eddig begyűjtött információk szerint azt tervezték, hogy az ejtőernyőt 1200 méter magasan nyitják, ami két ugrónak sikerült is, ők földet értek, harmadik társuknak azonban eddig tisztázatlan okból nem nyílt ki a főejtőernyője. A helyszíni szemle eddigi megállapításai szerint az ugró érzékelhette, hogy a főejtőernyőjét nem tudja kinyitni, ezért igyekezett megválni tőle, és a mentőejtőernyőjét nyitotta ki.

A mentőejtőernyőnél körülbelül 350-400 méter magasságban megkezdődött a nyitási folyamat, de csak mintegy kétharmad részben sikerült, mert az ernyő zsinórzata - nagy valószínűséggel a levegőben - többször megtekeredett. A szervezet vizsgálóbizottsága más hatóságok képviselőivel együttműködve még a helyszínen megállapította, hogy a főejtőernyő, illetve az annak nyitását indító nyitóernyő megfelelően volt hajtogatva, így működésükben nem voltak gátolva. A független szakmai vizsgálat most arra keresi a választ, hogy ha működőképes volt a főejtőernyő, akkor az ugró miért nem tudta kinyitni, és miért tekeredett meg a mentőernyő zsinórzata - olvasható a közleményben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörnyethalt ejtőernyős: Egyik ernyő sem nyílt ki - Fotók

A 35 éves férfi 1200 méter magasságból hajtotta végre az ugrást Fertőszentmiklóson szombaton, de a… Tovább olvasom