Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Fertődön báloznak majd - Nyolc év után elkészül a kulturális központ

Többszöri szerződés, és határidő módosítás után december 15-ig elkészül Fertődön a Kulturális és Szolgáltató Központ. Ehhez 158 millió forint hitel is kellett.
Gyakorlatilag az utolsó simításokat végzik Fertődön, az egykori laktanya területén a Kulturális és Szolgáltató Központon (KSZK). Hátra van még a parkolók kialakítása, valamint a csapadékvíz elvezető rendszer befejezése.

Igaz, maga az intézmény és a városrehabilitáció terve először 2007-ben merült fel, s rá egy évvel már döntöttek is erről. Idő közben azonban közel tízszer módosították a szerződést, valamint a kivitelezés határidejét is.

Az alapkövet végül 2014. tavaszán tették le, de egy éve októberben az épület negyede sem készült el. Ekkor látható volt, hogy nem lehet tartani az idén áprilisi átadási határidőt, amelyet végül idén december 15-re változtattak.

Maga a teljes projekt, amely magában foglalja a már elkészült Haydn-sétányt, parkolókat és kerékpárutat, a süttöri templom előtti tér rendezését, valamint a még folyamatban lévő KSZK megépítését, összesen 670 millió forintba került. Ebből 540 millió forint a támogatás.
Bognár Zoltán polgármester az új épületben
Többszöri szerződés, és határidő módosítás után december 15-ig elkészül Fertődön a Kulturális és Szolgáltató Központ. Ehhez 158 millió forint hitel is kellett.

A költségvetést azonban módosítani kellett, ugyanis még az előző városvezetés vis majort jelentett, mert az egykori laktanya ebédlőjének födéme megrogyott. Így azt el kellett bontani. S mivel nem egy meglévő épületet újítottak fel, hanem egy újat kellett építeni, a végső ár is emelkedett. A város a 158 millió forint hitelt vesz fel.

- Erre, alapvetően három okból volt szükség - Bognár Zoltán polgármester. - Nagyrészt a vis major miatti többletkiadás, továbbá a korábbi városvezetés az önerő egy részét más célra elköltötte, valamint az évek során az építőanyagok árai is drágultak.

- A képviselő-testület két lehetőség közül választhatott, a hitel felvételét nem kerülhettük el - teszi hozzá Bognár Zoltán. - Vagy azt mondjuk, hogy visszalépünk a projekttől, de akkor a már kifizetett, több százmillió forintos támogatást vissza kell utalnunk. A másik esetben, amely mellett végül döntöttünk, befejezzük a projektet. Ehhez a már említett összeg hiányzott.

A Belügyminisztériumtól is az általunk választott utat találta jónak, így megkaptuk a hozzájárulásukat.

A polgármester így folytatta: a kölcsön fedezetét az jelenti, hogy egy év alatt 60 millió forintot takarított meg az önkormányzat. Átvilágították az intézmények működését, tovább új szolgáltatótól kapják a gázt. Ez utóbbi 10 millió forint megtakarítást jelent. A város saját maga működteti az iskoláját, az pedig 15 millió forinttal kevesebb kiadást jelent.
Egy hónap és átadhatják az új létesítményt
Egy hónap és átadhatják az új létesítményt

- A legfontosabb feladat az volt az elmúlt egy évben, hogy befejezzük a központot, legyen kész az épület, tartsuk meg végre az átadást, számoljunk el pályázati támogatással - mondja Bognár Zoltán. - Amint ez utóbbi is megtörtént, elkezdhetünk gondolkodni azon, miként töltsük meg élettel a házat. Az bizonyos, itt kapnak helyet a civil szervezeteink, valamint a nagyteremben különféle programok lesznek. Felmerült, esetleg hagyományteremtő szándékkal tartsunk egy kora farsangi városbált. Az épület előtti nagy szabadtér pedig alkalmas arra, hogy méltó módon rendezhessünk városi eseményeket.

Mint említettük, a szolgáltató ház ötlete 2007-ben merült fel. Akkor az volt a terv, hogy a városban működő intézmények - okmányiroda, gyámhivatal, építésügy - egy helyre kerülnek, s ezáltal egyszerűbbé és komfortosabbá válik az ügyintézés. Idő közben számos jogkör például a járási hivatalhoz került, kevesebb feladata maradt a városnak.

Ezzel együtt is, a polgármester ígéri, nem lesz kihasználatlan az új városközpont.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ecclestone szerint kétséges, hogy lesz-e amerikai futam

"Ha Texas állam támogatása csökken, nehéz lesz versenyt rendezni Austinban" - mondta a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone. Tovább olvasom