Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Fertődi választás: A Fidesz nem teszi a kirakatba

A politológus szerint a Fidesz számára fájó vereség született Fertődön. Miközben a kormányzó párt erőteljesen kampányolt a kisvárosban.

Mint ismeretes, Fertődön Kocsis Ferenc nyerte meg az időközi önkormányzati választást. Az elmúlt napokban a kisvárosban többször megfordult Molnár Ágnes államtitkár, a Fidesz befolyásos politikusa, valamint Kósa Lajos, a párt egyik legnépszerűbb embere.

- A tízezer alatti települések esetében sokkal lényegesebb a személyes jelenlét, fontos, hogy az adott jelöltet mennyire ismerik – mondta el megkeresésünkre Kiszelly Zoltán politológus. – Nem lehetetlen, de nagyon nehéz ilyen esetben az országos politikát leképezni. Itt sokkal inkább a helyi ismertség a meghatározó. Az is tény, hogy a kormányzó párt akart eredményt felmutatni. A közvélemény kutatásokban csökken a népszerűségük, valamint a politikai környezet sem nekik kedvez. Bizonyos, ezt az eredményt a Fidesz nem teszi a kirakatba, pedig Nyugat-Magyarországon jelentős a jobboldali fölény. Ahogy haladunk nyugatról keletre, úgy csökken a választásokon megjelentek száma. Ez is magyarázza a viszonylag magas részvételi arányt Fertődön.

Kiszelly Zoltán.
Kiszelly Zoltán.


Az sem véletlen, hogy a Fidesz ismert politikusai megjelentek Fertődön. Ők a kormány támogatását jelenítették meg. Ha a jelöltjük nyer, ő a kampány után is tudja kihez kell fordulni, tud lobbizni. Nem mellesleg, konkrétumot nem mondtak a kvázi kampányban. Ezért nem is ígértek meg semmit. Csak azt mondák, ami helyben is érvényes: Fertőd a kultúra fellegvára, fellendül a turizmus. S itt nem biztos, hogy találkozik, találkoztak a kimondott szavak és a fertődiek tapasztalata. Mert mást jelent a helyi valóság: kátyúsak az utak, bizonytalan az iskola sorsa, nincs elegendő munkahely, lecsúsztak a járási központról.

- Az időközi országgyűlési választásokat nézve a Fidesz eddig mindegyiket megnyerte – folytatta Kiszelly Zoltán. – Fertőd esetében viszont vereséget szenvedtek. Pedig a kormánypárt ilyen esetben előnnyel indul. Ők jelentenek be nagyobb eseményt, ők vannak pozícióban. Most már belátható, a Fidesz ezt az eredményt nem teszi a kirakatba. Számukra nagyon kellett volna a győzelem, amely újabb megerősítést adott volna az eddigi politikájuknak. Mert hiába a bírálat, a szavazók mögöttük vannak. Ez most és itt nem jött össze. Molnár Ágnes a Dunántúlon az egyik legbefolyásosabb Fidesz politikus. Számára sem jelentéktelen, hogy miként alakul a politikai helyzet. Főként a saját körzetében.

A politológus hozzátette: nem véletlen, hogy az ellenzéki pártok viszonylag szótlanok maradtak. Előzetesen ugyanis nem lehetett nagy biztonsággal megjósolni a választás eredményét. Mára kirajzolódott, hogy az LMP inkább a nagyvárosokban bír jelentőséggel, a Jobbik pedig a keleti országrészben tud eredményeket felmutatni. Az MSZP pedig a biztonságra törekedett. A biztos vereséget pedig senki sem vállalja fel önként.

Olvasóink írták

 • 16. dabra 2012. február 11. 22:52
  „Omladozni látszik a nyugati várfal ? Megértem a Fertődi választókat! Milyen együttműködés az, ha csak az egyoldalú döntések kerülnek elfogadásra? A képviselő testület nem udvari bohócok gyülekezete, akik tapsikolnak a " király " döntéseihez. Bocs a hasonlatért, de ez nagyon finoman fogalmazva is egy bohózat. Na ezt tartotta elfogadhatatlannak Fertőd Népe, és nem akarták,hogy városuk Esztergom sorsára jusson. Sajnos ami ott végbe megy, intő példa lehet a jövőre nézve! Ici-picit érintett vagyok én is, mert a Testület egyik tagját személyesen is van szerencsém ismerni, aki már eddig is sokat tett a városért. Ezt nem tőle tudom.Ettől függetlenül nagyon sikeres munkát kívánok nekik és szorítok értük.Egy pesti drukker! Ui. van egy kakukktojás, hm ezt nem értem, és pont.........”
 • 15. manus-Fertő 2012. január 17. 16:24
  „Emberek !
  Karácsonykor rendszám néklküli Trabanttal randarírozott 1 most megválasztott képviselő,a saját kocsmájának sétányán,a zsaruk elkapták,eljárás folyik ellene !!!
  2 apró betű van a neve elött,ami arra késztetné az embert,hogy azt gondoljam róla 2 gyerekes apa létére,hogy megbízható,felelős állampolgár.
  No kérem,erre szokták mondani,vigyázz minden diktátortípússal,aki 150cm körül van.......”
 • 14. korosp 2012. január 17. 10:07
  „Szilaj, régen nem így működött... ennyi... Ha sok független önkormányzat lenne, nem tudna ez alapján büntetni a felső vezetés...

  http://www.youtube.com/watch?v=YznndSTLm78”
 • 13. BsBe 2012. január 17. 07:54
  „7. Martika1951 2012.01.16. 18:38 A soproniaknak még fel kell nőni a fertődiekhez. Itt mindenki kritizál, de amikor szavazni kellett, fülét farkát behúzva, (mintha attól félne belelátnak a borítékba) megválasztották Pongrácznét. Ettől a fidesz is mindjárt szárnyra kapott , és jött is a következő zsebben turkálás. Remekül tudnak az Orbán által kitaposott úton haladni, és egymást replikázva találnak ki új és új adókat, vagy a már meglévők emelését.”
 • 12. DK 2012. január 16. 21:44
  „11.
  Egy új korszak kezd felnőni, a mai fiatalokat már nem lehet vezetni, hiszen mindent tudnak.
  Az interneten pedig sok információt össze lehet szedni.

  Azoknak az embereknek, akik kistelepüléseken, kis városokban, vagy nagyobb városokban ahol ismertek, és nem lélekből akarnak politizálni, vagy irányítani, azoknak ma már semmi sem terem.
  Akik az önös célokért indulnak, azokat a köz nem szereti, és a választók elbuktatják.

  Sosem szabadna, hogy párt politika irányítson, vagy önös érzetek, lobbi csoportok, mert ezek tönkre tesznek mindent.
  A fejlődést, pedig nagyban fogják vissza.”
 • 11. Solaris 2012. január 16. 20:24
  „Erőt akart demonstrálni a fidesz Fertődön , pénz nem számit ? majd emel a kormány adót áfát benzint aztán bejön a pártkasszába az a több tiz millio !!! Manus Fertőnek ugyan jogosan levették a bejegyzését, hogy éhes gyerek nem számit , de nem mindenkinek van ám repülője . Manustól durvább beszólásokat is lehetett hallani képviselő korában...”
 • 10. SZILAJ 2012. január 16. 19:24
  „8. korosp Ez nem probléma csak életszerűen gondolkozz! Tetszik- nem tetszik ez így műxik apukám. Az előző években is így ment és ezután sem lesz másképpen.Lehet tapsikolni : Hogy mi mostan aztán jól megmutattuk nekik...Aztán majd csak görbülni fognak a szájak, mikor ezt a pályázatunkat is elutasították, meg azt a fejlesztési tervünket sem szavazta meg a kormány.... De azt kívánom Fertődieknek , hogy én tévedjek, legyenek sikeresek, mivel amúgy személy szerint én nagyon is kedvelem őket.”
 • 9. DK 2012. január 16. 19:14
  „6. Valóban így van, hiszen sem Fertődi, sem a helyi viszonyokat nem ismerem mélyen.
  Ezért nem is tudtam tenni értük.

  Viszont gondolom a kampány pénzre te is kíváncsi lennél.
  Mennyi szegény éhes gyereknek lehetett volna belőle ételt adni.”
 • 8. korosp 2012. január 16. 18:54
  „3. SZILAJ 2012.01.16. 17:29
  Ahan... Most aztán dőlni fog hozzájuk a lé, mi ?????

  Ez itt a probléma! Egyből arra gondolsz, hogy akkor a FIDESZ büntetni fog és semmi esélye nem lesz a "felsőbb" támogatásra! Ez bizonyítványt állít ki a pártodról... Szerintem egy kis közösség független képviselői többet tudnak tenni a településükért, mint a pártkatonák!

  A pártkatonák KUSS vezényszóra seggükön maradnak, meg se nyikkannak... Nézd meg Budapestet, Tarlóst (nem szimpatizálok vele a stílusa miatt) az egész FIDESZes közgyűlés nem tudja lecsitítani...

  Régebben az önkormányzati képviselők nagy részét nem az országos pártok állították ki! Sajnos ez a tény mára megfordult...”
 • 7. Martika1951 2012. január 16. 18:38
  „Személy szerint büszke vagyok a fertődiekre! Szép számmal elmentek szavazni, és azt is tudták, hogy kire! Azt, hogy mire mennek vele, azt a jövő majd megmutatja. Mindenesetre, az látszik, hogy nem a politikai érdek volt az elsődleges a voksolásnál, hanem lakóhelyük érdeke! Helyi választásoknál így kellene lenni máshol is, páldául Sopronban is! Mire ment Sopron a "politikai" önkormányzati választási győzelemmel? Az előző négy évre itt nem tudnak visszamutogatni, mégis micsoda adóssághalmaz halmozódott fel az elmúlt öt év alatt?! Mi a jövő? A lakossági terhek jelentős növelése,a kommunális adó bevezetése, a szociális juttatások jelentős csökkentése, a közszolgáltatások árainak emelése, a közintézmények gazdálkodásának, létszámának csökkentése, stb....- természetesen ebben a nehéz helyzetben a városi, önkormányzati vezetők juttatásainak csökkentéséről, nem hallani semmit!? - Rendjén van ez így?”
 • 6. manus-Fertő 2012. január 16. 18:19
  „5. DK 2012.01.16. 18:06
  A nép ébred, és végre félre tették a párt politikát.
  Volt olyan képviselő, aki eddig független volt, most Fidesz színekben indult.
  Aztán lehet pont ennek vesztére nem került be...
  ----------------------------------------------------------------------
  De a tartás megmaradt Benne,és műanyagnyúlvány helyett még mindig gerinces.Többet tett eddig Fertődért,szótlanul köszönet nélkülmint pl te,ezt borítékolom.
  Amikor a 2/3 összejött,Ő szavazójuk volt (mint te),Ő konzekvens,nem mint te.”
 • 5. DK 2012. január 16. 18:06
  „A nép ébred, és végre félre tették a párt politikát.
  Volt olyan képviselő, aki eddig független volt, most Fidesz színekben indult.
  Aztán lehet pont ennek vesztére nem került be...

  Ne feledjétek, hétről, hétre Matolcsy csomagot kap a nép.”
 • 4. gjozsi88 2012. január 16. 17:58
  „3-as!
  Ha Viktor igy folytatja, sehova sem fog dölni......ugyanis gázt adott az államcsőd felé tartó országnak!!!!
  Igy nem döntöttek rosszul!”
 • 3. SZILAJ 2012. január 16. 17:29
  „Ahan... Most aztán dőlni fog hozzájuk a lé, mi ?????”
 • 2. látó 2012. január 16. 17:02
  „Büszkék lehetünk a Fertődiek döntésére!”
 • 1. rangabuga 2012. január 16. 16:49
  „Fertőd talán a "csillaghullás" kezdete.Amennyiben így lesz igen-igen büszke leszek / besétálok a belvárosba/.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözik: Sopronban is járt a csaló - Fotók

A képen látható férfit többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt keresi az osztrák… Tovább olvasom