Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Fertődi fesztiválnyitány milánói sztárzenekarral

Fertődön zsúfolásig telt zenerajongókkal az Esterházy-kastély díszterme a „Haydn Eszterházán” fesztiváljának nyitókoncertjén. A több mint egyhetes eseménysorozatot az Európai Fesztiválszövetség és az Európai Régi Zenei Hálózat is felvette a nemzetközi szinten számon tartott fesztiválok sorába.
Az idei esztendő különleges jelentőségű a fertődi Esterházy-kastélyban szombaton megnyitott „Haydn Eszterházán" elnevezésű fesztivál életében: a Magyar Haydn Társaság által immár hatodik alkalommal életre hívott, több mint egyhetes programot néhány hónappal ezelőtt az Európai Fesztiválszövetség és az Európai Régi Zenei Hálózat is felvette a nemzetközi szinten számon tartott, rangos események sorába. A hazai és nemzetközi média – így például a 3SAT tévécsatorna és több német rádióadó – érdeklődésével kísért nyitókoncertet megtisztelte jelenlétével XIII. Esterházy Antal herceg is.

A kultuszminisztérium, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Műemlékek Állami Gondnoksága, a Széchenyi-terv és más szponzorok támogatásával évről évre nívósabbnál nívósabb programokat állíthatnak össze.
„ A fesztivál első öt éve, műsorainak híre határainkon messzi túlra is eljutott, így a világ legnevesebb együttesei is örömmel fogadják el a fertődi meghívást."

Ez természetesen együtt jár a belépők gyors elkapkodásával is. Az idei nyitó hangverseny műsorát például Fertődön még sosem látott tömeg kísérte figyelemmel. Az alkalomra az ország minden tájáról, továbbá Európa sok országából érkeztek Fertődre zenebarátok.
A nyitókoncerten a nemzetközi hanglemezdíjak sokaságával elhalmozott il Giardino Armonico, a világ egyik leghíresebb – régi zenét játszó – kamarazenekara lépett közönség elé.

– A földkerekség megannyi fesztiváljára kapunk rendszeresen meghívást, az Egyesült Államoktól kezdve egészen Ausztráliáig; a fertődi felkérésnek szintén boldogan tettünk eleget, hiszen Haydn tevékenységének egykori színtere eleve megdobogtatja a zenerajongók szívét – fogalmazott Giovanni Antonini, az 1985-ben alapított milánói il Giardino Armonico művészeti vezetője és dirigense.

– Fertődön először játszottunk, s nagy megtiszteltetésnek vettük, hogy XIII. Esterházy Antal herceg személyében a kastély egykori birtokosa, az Esterházy család is képviseltette magát az eseményen. A kastélynak csodálatos az akusztikája, igazi örömöt jelentett a patinás falak közötti muzsikálás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gimesi Szabolcs visszalép

A Fertőtáj Világörökség Nemzeti Tanácsa június 24-én alakult meg. A közhasznú egyesület azonban még… Tovább olvasom