Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Fertőd: ledőlt egy fal - Elbonthatják a teljes épületet

Egy dologban egyetértenek Fertődön: a kulturális és szolgáltató központnak határidőre el kell készülnie.
Munkatársunk a minap Fertődön járt, és azt tapasztalta, hogy mintha megtorpant volna az építkezés a leendő Kulturális és Szolgáltató Központ épületénél. Kicsit szétnézett a városban.

Irinkov D. Mihály fertődi önkormányzati képviselő a napokban kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását.

- Tudni kell, az elmúlt héten szerdán volt egy rendkívüli testületi ülés - nyilatkozta portálunknak Irinkov D. Mihály.

- A közgyűlésen nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy azon a héten hétfőn ledőlt a fal egy része. Kedden pedig már meg is érkezett Budapestől a statikai vélemény, amely szerint le kell bontani az épület. Erről csak később szereztünk tudomást, így természetes volt, hogy kezdeményezzem: ezt meg kell vitatunk. Azonban a kérésem elutasították.

Így álltak a dolgok hétfőn a laktanya egykori ebédlőjénél.
Így álltak a dolgok hétfőn a laktanya egykori ebédlőjénél.


Irinkov D. Mihály meglátása szerint kizárt, hogy határidőre elkészüljön a központ. A bontás, az engedélyek beszerzése időbe és pénzbe kerül. A városnak pedig éppen ezen kettő hiányzik. Az senkinek sem lehet célja, így nekem sem, hogy meghiúsuljon a beruházás.

- Ezen projekt kapcsán az önkormányzat háromszor kettőszázezer forint büntetést kapott - húzta alá a képviselő. - A pénzügyi teljesítéssel voltak problémák. Nem mellesleg olyan munkára is szerződést kötöttek, amelyeket előzetesen meg kellett volna pályáztatni.

Az ügyben megkerestük Fertőd polgármesterét. Kocsis Ferencérdeklődésünkre annyit közölt, mivel még folyamatban lévő ügyről van szó, így egy későbbi időpontban ad részletes tájékoztatást a témával kapcsolatban.


Mint arról portálunkon beszámoltunk, a tervek szerint ebben az épületben alakítják ki a kulturális és szolgáltató központot. A kivitelezés hosszas huzavona után idén, a nyár elején kezdődött el. Az előzményekről, és a bonyodalmakról itt olvashatnak >>

Mint írtuk, a területen megjelentek már a munkagépek. Az átalakítás során az épület egyik fala, a födém alatt több méter hosszan kidőlt. Az érintett területen egyébként három épület található. Ebből kettőt, az eredeti terveknek megfelelően lebontották.

Most arról kell dönteni, hogy a harmadik is erre a sorsra jut, vagy fel lehet újítani?

Az átépítésre váró épület.
Az átépítésre váró épület.


Bognár Zoltán, aki a Fidesz polgármester jelöltje lesz Fertődön, úgy gondolja, hogy helyiek elemi érdeke, hogy ebben a stádiumban már nem maradjon abba a beruházás.

- A város szempontjából fontos azt, hogy határidőre készüljön el a központ - tette hozzá Bognár Zoltán. - A kerékpárút, a süttöri templom előtti tér, parkolók, illetve a Haydn sétány már megvalósult. Így abban az esetben, ha bukik a projekt fő eleme, akkor a korábban felvett támogatást is vissza kell fizetni. Ez pedig jelentős 2-300 millió forint kiadást jelent.

Végső esetben, akár még hitelt is fel kell venni, de a beruházás nem maradhat félben. Főként úgy, hogy most van egy nyertes pályázatunk, mert nem tudni mikor írnak ki egy másikat. Addig pedig ott maradna a torzó, miközben a városnak nagyon is szüksége lenne erre a közösségi helyre.

Bognár Zoltán kifejtette, Fertőd tavaly szabadult meg az összes adósságától, az év elején pedig éppen ezen projekt önerejére kaptak a kormányzattól 72 millió forintot.

- A rendkívüli testületi ülésen több kérdést is tisztázni lehetett volna - mondja. - Ki fizeti majd a bontás pluszköltségeit? Ki a felelős? Fél évvel ezelőtt átdolgozták a kiviteli terveket. Akkor statikailag mindent rendben találtak. Mégis, mitől dőlt ki a fal? Attól, hogy rossz állapotban van az épület, esetleg a kivitelező hibázott?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló minősítést kapott a soproni Tűztorony a világ utazóitól

A díjat a világ egyik legnagyobb független, utazók véleményeit és értékeléseit publikáló honlapja… Tovább olvasom