Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Fertő-táj: tilos a pince és présház építése?

A Fertő-táj világörökséggé nyilvánítása számos érdekellentétet hozott a felszínre. Ilyen például, hogy hol, mit és egyáltalán lehet-e építeni. A területi főépítészeti iroda már visszautasít minden pince- vagy présházépítési kérelmet a külterületeken.
Fotóillusztráció: A települések rendezési terve rögzíti majd, hogy hol mit lehet építeni.
Sopronban és környékén – a világon egyedülállóként – a szőlőt nem présházakban dolgozzák fel, a bort nem a szőlőkben épített pincékben érlelik, hanem behozzák a házakhoz. Ez alapvetően két okra vezethető vissza. Egyrészt a város és környéke évszázadokon át hadi út mentén feküdt – a poncichterek a házak pincéiben tudták biztonságban a termést –, másrészt pedig az adózás miatt. Míg máshol pincesorok, pincefaluk alakultak ki, addig Sopronban a lakóépületek földszintjeit, pincéit használták szüretkor és a bor tárolására.

Ez így van napjainkban is, de egyre többen szeretnének présházat építeni a szőlőkben. A Fertő-táj világörökséggé nyilvánítása – vagyis a meglévő állapotok fenntartása – azonban szigorú építészeti előírásokat feltételez. A területi főépítészeti iroda máris visszautasít minden olyan kérelmezőt, aki külterületen szeretne építkezni.

Kezelési és rendezési terv után

Keresztes Sándor területi főépítész szerint a világörökség területén – építészeti szempontból – valóban a legkritikusabbak a külterületek. A Fertő vidéke kultúrtájként,

vagyis az épített és a természeti környezet együtteseként kapott védettséget. Az UNESCO előírásainak megfelelően most készül a világörökség kezelési terve. Ez alapján lehet majd elkészíteni a települések rendezési tervét, amelyek majd rögzítik, hogy hol, mit lehet építeni.
– Nem arról van szó, hogy minden építkezést egyszer s mindenkorra megtiltunk – tájékoztatott Keresztes Sándor –, de amíg nem tisztáztuk a különböző szempontokat, addig szerencsés lenne építési moratóriumot bevezetni ezeken a területeken. Mi ezt ajánlottuk Sopronnak és a környező településeknek is.

„Az ésszerűség határain belül"

– Az természetes, hogy védeni kell – az építészeti előírások szigorú betartásával – a világörökséget, de az ésszerűség határain belül – mondta Kuslits Tibor, Sopron főépítésze. – Abban az esetben, ha tiltunk minden, a szőlészethez-borászathoz kapcsolódó építkezést, akkor a borvidék érdekeit éppúgy sértjük, mint a turizmusét és a vendéglátásét. A szomszédos Ausztriában szinte pincétől pincéig tartanak a kerékpárutak.
„ Sopron és környéke sokat profitálhatna a borturizmusból, de ehhez az kell, hogy legyenek pincék, borkimérések a szőlőkben is. Ha mindent tiltunk, akkor előbb-utóbb sufnikat, kis bódékat tákolnak majd a gazdák."
– A világörökséget nem a szőlőkbe épített pincéktől kell félteni – állította határozottan Magyar Dezső, a Sop-Vin kft. ügyvezetője. – Persze az sem lenne jó – érvelt –, ha mindenféle épület csúfítaná a szőlőket. A tájba illő és építészetileg szigorúan ellenőrzött pincék különleges hangulatot árasztanak. Arról nem is beszélve, hogy azért akad már egy-két pince és présház Sopron környékén.



hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akarni kell a békét

A soproni zsidóság elhurcolásának és megsemmisítésének 59. évfordulóján gyászünnepélyt tartottak a… Tovább olvasom