Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Fertő-Hanság: vidéken is szmog van, de nincs riadó

Az országban több helyen, így többe közt a Fertő-Hanság területén, lakott területektől távol is mérik a levegő szálló por tartalmát. Az eredmények nem túl jók.


Nem csak a nagyobb városokban, hanem a vidék kisvárosokban, sőt a falvakban is messze az egészségügyi határérték felett alakul a szálló por koncentrációja és több helyütt elérheti a szmogriadó tájékoztatási fokozatát is.

Szmogriadó azonban itt nem rendelhető el. Még a természeti területeken is határérték felett van a szennyezőanyagok koncentrációja.

Az országban több helyen, így a Fertő-Hanság és a Cserehát területén, lakott területektől távol is mérik a levegő szálló por tartalmát. Csütörtökön már ezeken a kibocsátó forrásoktól távoli területeken is az egészségügyi határérték feletti szennyezőanyag koncentrációt mértek (Fertő-Hanság:63 ug/m3, Cserehát:68 ug/m3; egészségügyi határérték 50 ug/m3).

Mindez azt jelenti, hogy nagy valószínűség szerint az ország szinte teljes területén az egészségügyi határérték felett van a szálló por koncentrációja. Erre a szennyezettségre rakódik rá a kisebb településeken a közlekedés és még inkább a fűtés hatása, ami vélhetően azt eredményezi, hogy a vidéki kistelepüléseken a szálló por koncentrációja meghaladhatja akár a szmogriadó tájékoztatatási küszöbértékét is.

Mindennek az a magyarázta, hogy a jelenlegi szmoghelyzet kialakulásáért nem a kibocsátás felelős csupán, hanem az időjárási körülmények is, amelyek országszerte azonosak.

Miért nincs ezeken a településeken szmogriadó?

A jelenlegi jogi szabályozás miatt füstködriadó csak ott rendelhető el, ahol legalább egy folyamatosan működő mérőállomás működik. Megítélésünk szerint ez azonban félrevezető, hiszen a többi településen élő emberek abban a hitben maradnak, hogy náluk a levegőminősége megfelelő, holott a vidéki háttérállomások adatai alapján a többi hazai településen is igen magas lehet a szennyezőanyagok koncentrációja. Megítélésünk szerint ilyen helyzetben érdemes lenne a vidéki települések lakosságot is tájékoztatni a veszélyekről.

Mi okozza a jelenlegi szmoghelyzetet?

A jelenlegi szmoghelyzet oka alapvetően meteorológiai. A légszennyezőanyag kibocsátás állandóan jelen van, de a légkörben ezek a szennyezőanyagok normális esetben hígulnak. A jelenlegi meteorológiai helyzetben, azonban a légkörbe bocsátott szennyezőanyagok nem tudnak eltávozni és a talajközelben maradva felhalmozódnak.

Milyen meteorológiai helyzet okozza a szmogot?

Normális esetben a légkör hőmérséklete felfele haladva csökken. Jelenleg azonban még igen nagy magasságban is meleg a légkör. 3000 méter magasságban a hőmérséklet azonos azzal, amit 100 méteren mérünk. Ezt a helyzetet nevezzük inverziónak, vagy fordított légrétegződésnek.
A kibocsátott szennyező anyagok és füst jellemzően melegebb a környezetnél, ezért könnyebb is, így felemelkedik a légkörben. Az emelkedés közben ez a füst folyamatosan hűl. Az emelkedés egészen addig tart, amíg a füst melegebb a környezeténél. A környező levegő hőmérséklet azonban az inverzió miatt nem csökken, így a füst hamarosan lehűl a környező levegő hőmérsékletére. Ez azt eredményezi, hogy a kibocsátott füstgázok nem tudnak felfele eltávozni a légkörből. Ráadásul a szélsebesség is nagyon alacsony országszerte, így oldalirányban sem tudnak elszállítódni a légszennyező anyagok. A szennyezőanyagok kibocsátása tehát folyamatos, de a máskor működő hígulás és elszállítódás nincs jelen, így folyamatos a szennyezőanyagok felhalmozódása, ami végül előidézi a szmogot. A helyzet ahhoz hasonlítható, mintha egy fedőt helyeznénk a Kárpát-medencére, de a szennyezőanyagokat továbbra is kibocsátanánk.

A szmoghelyzet óránként frissítve folyamatosan nyomon követhető a legszennyezes.hu oldalon.

Olvasóink írták

 • 5. anuvuk 2011. november 05. 17:17
  „quaestor.
  Az ilyen lakók ellen igen is van hatóság,- csak élesíteni kell a helyzetet!
  Országos ellenőrzést végez, a füst színkép elemzésével azonosítható az égés termék összetétele!
  - Még biztos nem jött el a büntetés ideje. - Pedig "válságos" időkben plusz bevételi forrás lehet a pénz szűkében lévő önkormányzatoknak!!!!!”
 • 4. quaestor 2011. november 05. 13:31
  „Sarródon senki nem foglalkozik sajnos azokkal a lakókkal, akik műanyagot, gumit, meg a bánat tudja még mit égetnek el a kazánjukban. Nincsenek sokan ezek az emberek, de ha közülük egy is a szomszédod, mindjárt gyönyörködhetsz is a kéményből felszálló fekete füstben és szagolhatod mellé a szúrós orrfacsaró bűzt is. Nesze neked tájvédelmi terület.”
 • 3. anuvuk 2011. november 04. 21:24
  „A komposztálás helyett, nagyon sokan az égetést végzik egy kis műanyaggal megspékelve!
  Egyes embereknek szinte élvezet a pirománia!”
 • 2. thermál 2011. november 04. 17:58
  „Egyáltalán nem mindegy, hiszen a szmogriadó tiltásokat tartalmaz, amelyeket illik betartani. Úgy tudom, hogy minden önkormányzatnak van környezetvédelmi rendelete, csak nem alkalmazzák, vagy lehet hogy nem is tudják, hogy nekik ilyen rendeletük van. Biztos, hogy szerepel mindenhol a falevelek égetésének tilalma, a helyzet pedig az,hogy acsípős fullasztós füst beteríti az egész vidéket.”
 • 1. miracle 2011. november 04. 10:59
  „Mert aztán nem tök mindegy, hogy el van rendelve az a szmogriadó vagy nem? Úgysem változik attól semmi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megteltek a soproni borospincék

A fehér fajtákat a borászok már elkezdték palackozni, a kék szőlők szépen erjednek. Két év után az… Tovább olvasom