Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Fényes Miklós 250 éve építette át a fertődi kastélyt

250 évvel ezelőtt, 1762-ben a hercegi cím új birtokosa, Esterházy Miklós építkezésbe kezdett fertőd-süttöri birtokán. Ekkor jött létre a ma látható pompás épületegyüttes.

A napjainkban látható kastély őse egy huszonkét szobás vadászkastély volt, melyet herceg Esterházy József építtetett 1720-ben, Anton Erhardt Martinelli tervei szerint - olvasható a nemzetimuemlek.hu oldalon.

József másodszülött fia, Esterházy Miklós - akinek gyermektelen bátyja halálával váratlanul hullott az ölébe a hercegi rang és a mesésen gazdag örökség - 1762-ben került a majorátus élére.

A Habsburgok szolgálatában eltöltött külföldi tartózkodása után hazatérve kezdett a kastély átépítésébe. 1762 és 1766 között készíttette el a patkó alakú barokk épületegyüttest osztrák mesterek, Jakoby, Hefele és Mödlhammer építészek közreműködésével. Miklós herceg a 18. század barokk-rokokó pompájának minden eszközét felhasználva Operaházat, Bábszínházat hozott létre; német színtársulatokat, olasz és francia balett-táncosokat alkalmazott.

A kastélyegyüttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját, s ahol mindennaposak voltak fényűző ünnepségek.

Eszterházán nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, hanem Mária Terézia császárnő-királynő is vendégeskedett.


Európa hírű zenekara élén Joseph Haydn, a kiváló osztrák zeneszerző állt, mint a család házi zeneszerzője és karmestere. A zenészek számára felépült a Muzsikaház, a herceg 150 főnyi testőrségének, a gránátosoknak pedig őrségépületeket emeltek. A kastély istállójában 110 lovat tartottak, valamint a kocsiszín és a néhány lószerszám-műhely is itt kapott helyet.

További érdekességek a kastélyról itt érhető el >>

Olvasóink írták

 • 12. Brizo 2012. február 18. 18:11
  „1.ÁrtatlanBárányka
  De, akkor legyen Fertőd neve Eszterháza, amikor jól menő vállalkozása visszatelepül Fertődre! Ha nem tudná, mert írásából ez derül ki úgy elmesélem Önnek Eszterháza, mint olyan telekkönyvileg midössze közel 50 évig létezett. Süttörből és Széplakból az 1900-as évek elején mesterségesen alakították ki, így bizonyította is a történelem, hogy nincs létjogosultsága.Kérem, ne akarjunk mindenáron vörösíteni.... a történelem gyakran megismétli önmagát. Nekem kedvencem István ítélete ...”
 • 11. manus-Fertő 2012. február 18. 17:11
  „ur-isten@freemail.hu--e-mail cím tulajdonosának havi fizetése:613000Ft+180000 költségtérítés=800.0000Ft
  No,ki markolja fel ezt a pénzt havonta a fertődi-adófizetők zsebéből?????
  . kocsis ferenc pm.
  És miért? Azért,hogy kibliccelje azt a kis ídőt,ami még van vissza neki a nyugdíjig(7 év),hogy zsíros falat maradjon neki a nyugdíjra,amit szintén mi fizetünk ki!!!!
  Szégyen,gyalázat!!!”
 • 10. jurinkovabel 2012. február 18. 12:45
  „Jó ha tisztán látunk: A Kelemente - Kastély közti járda megépítése és a gránátos házak közti ut kialakítására még csak javaslatot sem tett a Kocsis polgármester, sőt mint az INFO TV -ben láttuk, ellenezte. Patonai -Takács képviselő urak és dr.Füzi Norbert tárgyalásának eredménye mindkét szakasz. Idézek a vitából , Kocsis -Takács pátbeszéd: K.F:Van a MNG nak elég pénze ,ne a városét költsük! TGY: Nem a Varga Kálmánnak építjük te ö...r, hanem fertődnek és az idelátogatóknak, azontúl az önkormányzat feladata a járdák karbantartása ! Hála Istennek, nem az "ö..r" érve bizonyult erősebbnek így elkészült a két beruházás. Persze akkor még a képviselők nem kaptak(nem is kértek) 100 ezreket, így került járdára, útra egyaránt.”
 • 9. hosszutoll 2012. február 18. 00:27
  „7. peathon

  Kell a párbeszéd, kell a megegyezés, persze, hogy kell. De az azért érdekes, hogy a negatív eseményekre jön 100 hozzászólás, egyéb dolgokra meg alíg 10. Ennyi lett volna a mondandóm lényege.”
 • 8. jurinkovabel 2012. február 18. 00:02
  „hosszutoll.
  Jó ha tudod: a kelemente keleti partjától, a un.Dori sarokig a Dr. Varga Kálmán a "polgármester" ! A t..ath.......sos Kocsis polgárm. leült a Varga Kálmán úrral tárgyalni, majd közölte a testülettel, hogy a járdát csak addig kell megcsinálni, mig a kastély munkaterülete tart! Így is történt ! A MNG azt mondja szó sem volt arról hogy ők fejezik be a járda építését !? A Kocsis azt nondja : hazudik a kastéy fura ura . Tény: ma 50 m-en nem készült el a járda. Az új testületet megvezette a kocsis , igy megszavaztak 1.2 milliót a befejezésre! Az eddig elkészült 350 m járda cca. ugyan ennyibe került! Nincs balhé tesókám ? Szóljál és íroktöbb ilyen" sikeres", le dokumentált, vagy nem , Kocsis féle esetről! Kastély-politika-Fertőd-önkormányzat: együtt tudna sikeres Fertőd lenni, de ezt el.........tok! A remény hal meg utóljára. Hát meghalt. Feltámadás: nagyon mélyről, a csőd után! Talán!”
 • 7. peathon 2012. február 17. 21:50
  „hosszutoll! Fertődön az önkormányzat és az itt élő eberek életének szerves része a kastély. Ha nem értesültél róla most mondom, hogy a kastély és épület együtteseinek felújítása eppen félben van. Az önk-nak érdeke a felújítás mielőbbi befejezése az idegenforgalom fellendítése, munkahelyteremtés, vállalkozások létrejötte, stb érdekében. Fontos, vagy fontos lenne, hogy a kormányzati elképzelések a kastély tekintetében találkozzanak a város elképzeléseivel, de ehhez sokszor tárgyaló asztalhoz kellene ülni. Na itt van a baj, ezzel a .... polgármesterrel senki nem tud megeggyezni. <moderálva...>”
 • 6. hosszutoll 2012. február 17. 16:51
  „Hahó emberek! Fertődiek! Nem balhés a cikk és már nem is kommenteljük? Miért is nem?”
 • 5. manus-Fertő 2012. február 16. 11:52
  „3. hosszutoll 2012.02.16. 09:25
  ----------------------------------------------------------------------
  Aki itt él,annak a közéletről csak az önkormányzat jut eszébe,MOST sajnos.Örülj neki,hogy neked nincs 1 ilyen <moderálva> testületed,aki ész nélkül szórja az adózott pénzedet
  ------------------------ur-isten@freemail.hu------------------Ez a helyi polgármester egyik e-mail címe.Folytassam?”
 • 4. Mercurius 2012. február 16. 11:21
  „Szerintem is jobb sorsa lenne Eszterházának, mint Fertödnek. Fertőd nevében szerepel egy csúnya szó, a fertő, ami rányomja a városra a rossz kisugárzását.”
 • 3. hosszutoll 2012. február 16. 09:25
  „2. peathon
  Miért kell minden cikknél az önkormányzatot előhozni? Másról már nem lehet írni Fertődön?”
 • 2. peathon 2012. február 15. 22:27
  „Sajnos Fertőd nem csak a kastélly által híres, hanem az utóbbi idők önkormányzati történései alapján is. Azt hiszem ez utóbbi is egyedülálló a világban. Igy szerintem az elnevezés az is lehetne: FERKÓD!”
 • 1. ÁrtatlanBárányka 2012. február 15. 21:48
  „Nem gondoltak arra, hogy Fertődöt átnevezzék Eszterházára? Tök jó volna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy autó Sopronban - fotó

Sopronban a virágvölgyi körforgalomnál kigyulladt egy Peugeot típusú személygépkocsi motortere… Tovább olvasom