Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Felvételi ponthatárok 2011: Nem lesz meglepetés a soproni iskolaigazgató szerint

A tavalyi évhez képest nem vár lényeges változtatásokat a felsőoktatási felvételi pontszámok alakulásában Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium igazgatója.

Diákok ezreit foglalkoztató kérdésre kapjuk meg a választ csütörtök este: nyilvánossá válnak az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok, a felvételizők megtudhatják, melyik egyetemre, főiskolára nyertek besorolást.

Portálunk Tölli Balázst, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) igazgatóját kérdezte a várható pontszámokról, az emelt szintű érettségi kötelezővé válásáról, s a diákok pályaválasztásáról.

˝A ponthatárokat az fogja átstrukturálni, amikor kötelező lesz az emelt szintű érettségi˝

˝Jósolni nehéz, de a tavalyi évhez képest nem várok lényeges változtatásokat a pontszámok alakulását illetően.

Úgy gondolom, a ponthatárokat az fogja igazán átstrukturálni, amikor majd kötelező lesz az emelt szintű érettségi legalább egy tantárgyból, s kevésbé lehet a tanulmányi pontokra alapozni - kezdte Tölli Balázs, aki hozzátette, ezt a tervezetet egyébként reálisnak tartja, hiszen ˝mi szűrje˝ a diákokat egy felvételinél, ha nem az emelt szint, ami mindig kockázatot jelent.


Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) igazgatója. Fotó: Magasi Dávid
Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) igazgatója. Fotó: Magasi Dávid

˝A pályaválasztásnál nincsenek túlsúlyban a˝divatszakmák˝ a gimnazisták körében˝ 

˝A pályaválasztást illetően nincs könnyű helyzetben a 18 éves korosztály, a távlatok sokkal kevésbé látszanak, mint 20-30 évvel ezelőtt. Nehezen lehet meghatározni, mi lesz az a szakma, amire öt év múlva is igényt tart a munkaerőpiac. Éppen ezért fontos, hogy saját tehetségének is megfelelően válasszon a továbbtanulásnál a fiatal, figyeljen önmagára. Ha valamiben ő lesz a legjobb, őt fogják ˝keresni˝. A realitást és a tehetséget együtt kell figyelembe venni a döntésnél.

Gimnáziumunk tanulói körében vegyes a kép, a ˝divatszakmák˝ nincsenek túlsúlyban a választásnál. Vannak, akik jogi, orvosi pályára lépnének, de ˝szerencsére˝ még akad, aki tanár szeretne lenni˝ - fogalmazott Tölli Balázs, aki elmondta, az iskolában tudatos pályaválasztási orientációs rendszer működik, s öregdiákok is segítenek a gimnazistáknak, átadják tapasztalataikat.

A nyugatmagyar.hu és a kisalfold.hu csütörtök este mind a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem, mind a győri Széchenyi-egyetem összes induló képzésének felvételi ponthatárát közzé teszi - érdemes tehát ránk kattintani!

Közös érdek, hogy a soproni fiatalok helyben maradjanak

˝Örülünk annak, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem helyi képzéseire is jelentkeztek diákjaink közül. Közös érdek, hogy a fiatalok helyben maradjanak, s ha olyan szakot választanak, amin itt is van lehetőségük tanulni, ne ˝meneküljenek˝ messzire. Az egyetem keresi a kapcsolatot a középiskolákkal, - gondolok itt például a Kutatók éjszakájára vagy hasonló kezdeményezésekre - ez mindenképpen pozitívum - vélekedett Tölli Balázs.

Elgondolkodtató felsőoktatási helyzet

A kormány jelentősen csökkentené az államilag finanszírozott hallgatói helyek számát. Ezzel kapcsolatos felvetésünkre Tölli Balázs úgy fogalmazott, a kérdés az lesz, mely képzéseken, milyen arányban tennének változtatásokat.

˝Ha például 4 helyen képeznének orvosokat, s 25 helyen tanárokat, az mindenkinek problémát okozna, hiszen a társadalomnak e tekintetben nem ilyen arányokra van szüksége. 

A jelenlegi helyzet azonban valóban átgondolásra késztet: Magyarországon ma csak az nem tud valamilyen felsőoktatási intézményben tanulni, aki ˝nem tudja kitölteni a papírokat˝ vagy nincs pénze. Ugyanakkor, ha csökken az államilag finanszírozott helyek száma, akkor növekedjenek az ösztöndíjak, hogy a valóban tehetséges, szorgalmas, ám kedvezőtlen anyagi helyzetben lévő diákoknak lehetőségük legyen diplomát szerezni.˝

Olvasóink írták

  • 1. mediator 2011. július 21. 10:40
    „Az imént írtam egy kommentet, semmi sértő nem volt benne, csak az, hogy milyen ócska ez a cikk. Egy darabig látható volt, aztán eltüntették... Mi van? Az "újságíró" moderálja magát? Azt már cenzúrának hívják, amikor a nekünk nem tetsző véleményt eltüntetjük, ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálytalan a felár az üdülési csekkért a soproni szállodában is

Felárat számoltak fel egy soproni szállodában üdülési csekkel történő fizetés miatt, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közli: ez szabálytalan. Tovább olvasom