Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 4°C | 17°C Még több cikk.

Felújítás előtt a Széchenyi-gimnázium

Az idei év legnagyobb soproni beruházása a Széchenyi-gimnázium felújítása lehet.

Az idei esztendő legnagyobb soproni beruházása minden bizonnyal a Széchenyi-gimnázium teljes felújítása lesz, abban az esetben, ha a parlament – várhatóan tavasszal – jóváhagyja a címzett támogatásokat.  A program 600 millió forint értékű.
Az önkormányzaton már semmi sem múlik, mert az elmúlt évi december 15-i határidőre benyújtotta pályázatát, a szükséges dokumentumokkal együtt a Széchenyi-gimnázium teljes felújítására. A parlament tavasszal dönt a címzett támogatásokról, de az előjelek kedvezőek Sopron számára. Abban az esetben, ha pozitív döntés születik, akkor közbeszerzési pályázatot írnak ki – az építési engedély már rendelkezésre áll, mert ez a pályázat egyik feltétele volt –, s várhatóan ősszel kezdődhetnek a munkák, amelyek egy évig is tarthatnak, úgy, hogy közben a gimnáziumot kiköltöztetik az épületből.

Hogy hová költöztetik az iskolát? Erről egyelőre nem született döntés, több variáció is elképzelhető, az egykori határőrlaktanyától egészen a volt gyermek-szívszanatóriumig. A legfontosabb, hogy az idei tanév végén olyan helyre költözhessen az iskola, ahol adottak a tanítás feltételei.

20 osztály, 32 terem

– Jelenleg 579 tanulónk van, az osztályok száma húsz, a tantermeké pedig 32 – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére Szabó Miklós igazgató. – A tervezett felújítás természetesen nemcsak a pedagógusokat, hanem a diákokat és a szülőket is nagyon érdekli. Igyekszünk a rendelkezésünkre álló információkat megosztani velük. A mi legfontosabb feladatunk, hogy felkészüljünk az esetleges költözésre, hiszen az iskola teljes felújításra kerül, a tetőtérben hét új tantermet és dísztermet alakítanak ki. Csak a nagy tornateremhez nem nyúlnak hozzá. A tervekből modern, minden igényt kielégítő iskola látszik kibontakozni, olyan, amelyben például a szaktantermek mellett lesznek a szertárak, de a példákat még sorolhatnám, egészen az informatikai rendszerig. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz hónapok várnak diákra és tanárra egyaránt. Még nem tudjuk, hogy átmenetileg hol kapunk helyet, de minimum 25 tanteremre lesz szükségünk a csoportbontás miatt. Felkészültünk arra, hogy például a testnevelésórákat más rendszerben tarthatjuk csak meg. Jó időben a szabadban, télen pedig az uszodában, esetleg a jégpályán. Mindenképpen olyan megoldást kell(ene) találni, hogy elkerüljük a délutáni tanítást, mert az kizárná a tanulók különóráit, edzéseit, a korrepetálásokat.

1938 óta nem újították fel

A Széchenyi épületét utoljára 1938-ban újították fel, szinte az utolsó pillanatban, mert beszakadt a tetőzete. Akkor építették be azokat a vasgerendákat, amelyekre most a tetőtér épülhet.

Egy kis épülettörténet
A mai gimnázium helyén valamikor szárazmalom állt, amely később a soproni színészetnek adott otthont. 1769-ben színházzá alakították át, amely 1841-ig működött, a városi (jelenlegi) színház megépítéséig. Az épület azóta szolgálja az oktatás céljait, kivéve a két világháború időszakát, amikor kórházat rendeztek be falai között.

A Széchenyi Gimnázium adatlapja a Kisalföld Online Megyei Középiskolai útmutatójában >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítenék a buszpályaudvart

A Kisalföld Volán Rt.-nél sem a rövid, sem a középtávú fejlesztési tervek között nem szerepel a soproni helyközi autóbusz-pályaudvar áthelyezése – jelentette ki Pócza Mihály vezérigazgató. Korábban már több lehetséges helyszínt is megvizsgáltak. A megállapítás mindig az lett, hogy a jelenlegi, Lackner utcai végállomás a legalkalmasabb helyszín. Tovább olvasom