Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Felújítanák a templomot

Sopronhorpács - Felújítanák Sopronhorpácson a templomot. A település kulturális értékeit interaktív módon mutatnák be. A 130 milliós beruházásra már beadták a pályázatot.
Több pályázati forrás elnyerésében is bíznak Sopronhorpácson. A támogatások függvényében indulhatnak el a tervezett önkormányzati beruházások. Az egyik elképzelés szerint egy helyre költöztetik az orvosi rendelőt és a védőnői szolgálatot. Az épület átalakításának költsége eléri a 22 millió forintot.

– Az óvodában szeretnénk egy foglalkoztató- és egy orvosi szobát kialakítani – mondta el érdeklődésünkre Talabér Jenő, a település polgármestere. – Az intézményt emellett szeretnék felújítani is. A pályázatot napokon belül beadjuk. A szokásos kisebb út- és járdafelújításokra is tartalékolunk önrészt. Idetartozik egyebek mellett az iskola előtti tér rendbetétele is.

Talabér Jenő hozzátette, az egyházközséggel közösen már beadták a templom felújítására a támogatási pályázatot. A tervezett költségek elérik a 130 millió forintot.

A műemlék templom renoválásához pályázati támogatást várnak.
A műemlék templom renoválásához pályázati támogatást várnak.

– Ennek keretében tervezzük a templomot kívülről teljesen renoválni, a belsejét pedig átfesteni – folytatta a polgármester. – A műemlékvédelmi hivatallal is egyeztettünk, hogy a térre milyen kőburkolatot rakathatunk le. A papi lakások kialakítása mellett egy turisztikai központot is szeretnénk létrehozni. Interaktív formában mutatnánk be a templom történetét, a harangokat, valamint településünk műemléki értékeit.


Több száz éves múlt

Sopronhorpács Szent Péter és Pál nevét viselő római katolikus temploma a XII. század utolsó harmadában épült. Az idők folyamán az alapjáig tönkrement templom helyére a XIII. század elején épített kegyúri épület került. A XVI. század első felében a tűzpusztítás miatt beomlott a szentély és annak előtere. 1737-ben a szentélyt, majd 1741 és 1747 között az egész templomot beboltozták. A feltárásra és felújításra 1957–60-as években került sor, s ennek eredményeként nyerte el mai alakját. A templombelsőben a román és a gótikus, a barokk és a modern építészet stílusjegyei egyaránt megtalálhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni néptáncsiker a megyei minősítőn

Sopron–Győr - A Győrben megrendezett II. Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermek Néptánc Fesztivál és… Tovább olvasom