Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Feltűnő kitűzőt viselnének

A vakok és gyengénlátók soproni egyesülete kitűzővel szeretné felhívni a figyelmet segítendő tagjaira.
Akinek nincs szemproblémája, el sem tudja képzelni, milyen súlyos gondokat okoz a vakság vagy a megromlott látás a hétköznapokban. A soproni egyesület kitűzővel szeretné felhívni a figyelmet segítendő tagjaira.

– Két évvel ezelőtt sokat romlott a látásom, míg végül úgynevezett csőlátás alakult ki nálam. Ez annyit jelent, hogy csak az orrom előtt lévő dolgokat érzékelem, a periferikus látás eltűnt – kezdte Sági Pálné, aki Sopronban az elsők között kért a vakok és gyengénlátók helyi csoportjától helyzetére utaló nagyméretű kitűzőt: sárga alapon három fekete pöttyös emblémát.

Fehér botot ugyan még nem kell használnom, de állapotom miatt az utcán csak a lábam elé nézek, hogy el ne botoljak. Ez rengeteg félreértést, bántódást okoz ismerőseim, barátaim körében.
– Ilyenkor ugyanis nem látom őket, és azt hihetik, figyelmetlen, udvariatlan vagyok velük szemben, nem akarok köszönni nekik. Pedig nem erről van szó, egyszerűen csak a járdára kell összpontosítanom. Így is sokszor történik baj a hepehupás járdaburkolatok vagy az úttestek kátyúi miatt. A lépcsők miatt is sokszor elestem már, egyszer úgy, hogy az orrom is súlyosan megsérült.

– Ezért is tartom jó ötletnek, hogy a német sorstársak kezdeményezését átvéve, kitűzőt viselhetünk. A szembejövők rögtön tudják, értik: érzékszervileg fogyatékos, nem pedig „se lát, se hall ember" okoz galibát akaratlanul is – mondta Sági Pálné, aki szerint az is jó lenne, ha a köztéri lépcsők szegélyét feltűnő, sárga csíkokkal látnák el. Gondot jelentenek a közterületi oszlopok, póznák is; szerencsés lenne, ha szemmagasságban élénk színű festék jelezné a veszélyt számukra. „Itt, ilyen esetekben talán megbocsátható, sőt, hasznos lehetne minden graffitis megnyilvánulás" – tette hozzá.

– A vakok és gyengénlátók egyesülete soproni körzeti szervezetét 126 sorstárs alkotja – tudtuk meg Kozma Józseftől, a helyi csoport vezetőjétől. – Eddig harmincan kértek kitűzőt, amelyet a megyei szervezet bocsát térítésmentesen rendelkezésünkre. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, ezért azt valamennyi tagunk részére igényelni fogjuk.

Olvasóink írták

 • 1. Tarsoly Beke Tamás 2008. október 14. 19:08
  „lenne egy vers, amit a vakokhoz ill.embertársaimhoz irtam, hogy néha gondoljunk a vakokra...

  A csillagos Égbolt

  Csöndes nyári éjjelen,
  ha csillagos az Égbolt
  elfog egy furcsa félelem
  elmúlik mi szép volt.

  hát gyönyörködj az Égben
  a Hold háremében
  fényük fürödjenek
  csillogó szemedben.

  és csöndes nyári éjjelen,
  ha felnézel a Csillagokra
  csak egyszer, egy percre
  gondolj meleg szívvel
  a VAKOKRA!


  üdvözlettelL T-B.Tamás”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnököt választott a Corvinus-kör

Új elnöke van a Corvinus Magyar–Osztrák Baráti Körnek dr. Turbuly Éva személyében, akinek… Tovább olvasom