Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Féltették a bilincset Sopronban, elvitték az autót

A Kisalföld napilap olvasója, Lichtl Ákos szerint szabálytalanul járt el vele szemben a Sopron Holding.

Kerékbilincset tettek az autójára, s noha befizette a büntetést, mégis bevitték a cég Lófuttató utcai udvarába a járművét. Nehezményezi, hogy nem hagyták a kocsit a parkolóban, neki kellett megoldania a telephelyre való kijutást, ami pluszköltséggel és időveszteséggel járt.

A tulajdonos a büntetés befizetéséig nem veheti birtokba a járművét. (Fotó: illusztráció)
A tulajdonos a büntetés befizetéséig nem veheti birtokba a járművét. (Fotó: illusztráció)


– Ügyfelünk osztrák rendszámú autóval többször is díjfizetés nélkül parkolt, bírságot is róttunk ki rá. Az osztrák hatóságokkal való együttműködés segítségével sikerült az adatait kideríteni, s így felszólító levelet is küldtünk neki, mivel a csekket az előírt határidőig nem fizette be – kezdte a holding munkatársa. – Az elszállítás napján ismét szabálytalanul parkolt a fiatalember Sopronban. Mivel a tartozásait – ami eddigre 62.800 forintot tett ki – nem rendezte, ezért lebilincseltük a járművet. A csekket arrogáns hangnem kíséretében vette át a kollégánktól, nem mutatta jelét az együttműködésnek. Félő volt – ez eddig több esetben is előfordult –, hogy a nagy értéket képviselő kerékbilincseket az ügyfél megrongálja, ezért döntöttünk úgy, hogy a gépjárművet elszállítjuk. A tulajdonos ekkor személyesen jelen volt, és tartozását még nem rendezte. Miután az ügyfél az elszállítás hatására fél órával később, 16 óra után pár perccel bemutatta a befizetett csekket, az autóját a szállítási költség megfizettetése nélkül rendelkezésére bocsátottuk.

Mint ahogy arról lapunkban már többször beszámoltunk, a parkolási üzletágnak tetemes a kintlévősége, ezért nem bánnak mostantól kesztyűs kézzel a bliccelőkkel. Az idegen rendszámú autók rendszeresen vétenek a szabályok ellen, a külföldi hatóságok viszont parkolási ügyekben nem kötelesek kiadni a jármű tulajdonosának adatait. Ezért a kerékbilincs alkalmazásától sem riadnak vissza, s mindaddig nem adják át a járművet a tulajdonosnak, amíg a parkolási bírságot be nem fizeti.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. 1x2=? 2012. március 11. 09:32
  „28
  A svábok nem osztrákok........
  "körte"???
  Stutgart és környéke. Itt nézzzzzzz utána, mielött "svábozol"!”
 • 30. PUD 2012. március 08. 21:37
  „Az enyémet hosszú pályafutásom alatt Bécsben 4 szer vitték el Sopronban 1szer mindegyik jogos volt , de Magyarországon nem engedtek kocsimhoz pedig romlandó árú volt benn, kint megkereshettem az autót és minden ingóságomat kivehetem amire szükségem volt. Emberség 1-0 ?”
 • 29. naplopo 2012. március 08. 13:54
  „Az én autómai is elvitték Bécsben, se szó se beszéd, mert mint kiderült rossz helyen parkoltam, nem is ez a lényeg...
  A rendőrt kérdeztem meg, h hol van az autóm, aki készségesen elmondta, h Bécs külvárosában ott és ott.
  Elmondta, h melyik metróval, és villamossal mehetek oda ki átszállással, de ő inkább a taxit ajánlaná, mert bezár a telep, és akkor csak következő nap nyitáskor tudom átvenni, azaz hétfő reggel(szombat 17 óra előtt volt ez)
  Mit nehezményez, h ki kellett mennie, ez sajna a járulékos költség.
  Ja, és kint is EUR200-at kellett fizetnem+ óránkénti tárolási díjat, ami még @19 volt.
  A taxi EUR14-ért vitt ki a telepre...
  Ez a cikk is a a semmiről szól, egy vki külföldi rendszámmal azt hitte trollkodhat, de ennek a világnak már vége...”
 • 28. LAZA 2012. március 08. 12:30
  „Van egy nagyon kedves ismerősőm.
  Hasonlóan járt.
  Leverték rajta az eddigieket is.Fízetett nyolcvanezret szó nélkül.
  Nem örült neki,de nem panaszkodott
  Neki nem mondtam,de helyeslem az eljárást.
  Az pedig tévedés,hogy emiatt nem jönnének a svábok.
  Azért jönnek kevesebben mert már mi is a világpiachoz igazítjuk az árainkat.
  Különben pedig a nagy áruházláncok parkolói tele vannak,az áruházak pedig sokszor konganak az ürességtől.
  Azért mert a sógorok szépen leparkolnak aztán mennek a dolgukra.”
 • 27. PUD 2012. március 07. 21:35
  „Én mint belvárosi bolt tulajdonos nem örülök neki ,hogy 1.4 EUR egy óra parkolás de ha ingyen lenne akkor egész nap állnának a parkolóba és nem tudnának cserélődni a kuncsaftok, megoldás ha a belvárosi boltosok adhatnának 30 perces inglenparkolójegyet az első órába terméseztessen .”
 • 26. lakoss1 2012. március 07. 17:26
  „19.sopron700 2012.03.07. 05:07

  Ne csodálkozzunk, hogy már nem nagyon jönnek Sopronba a Sógorok,mindenért fizettet a város.
  -------------------------------------------------------------
  az ilyen ne is jöjjön,aki nem fizet...sőt! más se jöjjön!
  csak az jöjjön,aki fizet.---világos sopron700???----vagy túl nagy kérés,kifizetni a park-jegyet??????
  maradjon otthon,az ilyen.”
 • 25. soproni 2012. március 07. 14:57
  „18.1soproni!Kicsit szégyenlem a tudatlanságomat,de azért kösz:)”
 • 24. prakker 2012. március 07. 14:20
  „Ákoska (vagy inkább okoska) meg kellett volna fizetni a parkolási díjakat, és nem lett volna ebből ügy. A külföldi rendszám legyen az bármelyik országé, nem jogosít fel díjövezetben, díj megfizetése nélküli parkolásra. Még kedvezményt is kaptál, nem kellett megfizetni az elszállítás költségét.”
 • 23. voltsoproni1 2012. március 07. 12:40
  „Több tanúságot és tévedést is tartalmaz a cikk.
  1. Tanúság:
  Nem szabad fizetés nélkül parkolni.
  Igaz, Sopronban 400 Ft egy óra, míg Bécs belvárosában 1 Euro. Nyilván, nem azért mert frekventáltabb Sopron, több turista keresi fel a várost, és ezt meg kell fizetni, hanem azért mert városunk büszke vezetősége nem tudja kellően felmérni a város gazdasági helyzetét javító intézkedéseket. Sopronban nem lenne szabad pénzt szedni a parkolásért. Szükségünk van az Osztrák bevásárló turizmusra. Senkinek nem tűnt fel hogy a pár éve még hömpölygő turista tömeg eltűnt a városból? Hol van már az az idő, amikor a város 800-900 ezer forint bérleti díjakat szedett be egy várkerületi üzletért havonta? Hol van már az idő, amikor a soproni vendéglőkben már reggel 8 órakor vendégek ültek, és az üzletekben sorba kellett állni a kosárért?
  2. Tévedés:
  Milyen külső vagy belső jegyek alapján dönti el a parkoló őr, hogy a megbírságolt személy veszélyes a kerékbilincsre?
  Nevetséges kifogás egy jogtalan, és önkényes elszállításra. Hiszen a kerékbilincset kísérő papíron az elszállítás időpontját, minden esetben 18.00 órától helyezi kilátásba.
  3. A cikk elején az Osztrák hatóságok kiadják az adatokat, a cikk végén pedig nem. Ezért a bilincs. Néha kiadják néha nem? Ugye ezt nem hiszi el senki! Mindenkinek a fantáziáján múlik, hogy rájöjjön, hogy a Holding milyen módon tudja megszerezni az adatokat. Segítségül csak annyit, hogy nincs az Osztrák hatóságokkal együttműködési megállapodásuk, és EU-s jogszabály sem szabályozza!”
 • 22. Tündenéne 2012. március 07. 09:49
  „Nagyon helyes.
  Győrben is lehetne, különös tekintettel SK felségjelű barátainkra...”
 • 21. Kukac40 2012. március 07. 06:45
  „19. sopron700 Náluk parkolhatsz frekventált helyen ingyen? Fizessen ahogy mi is, az ő bérükből ez minimális.”
 • 20. pkajos 2012. március 07. 06:37
  „Az ilyen és a hasonló figurákból egyre többet látni. Múltkor a Tesco mozgássérült parkolójába libbent be egy bécsi rendszámú cca. 20 éves BMW-vel egy hasonló "díszmagyar" . Munkás ruhában volt jó hangosan -olyan "osztrákosan" - beszélgetett magyarul az agyon szolizott kifestett, tűsarkú csizmás barátnőjével. Ahogy elmentünk mellettük, visszanéztünk - ha már nincs mozgássérült kártyájuk, mijük lehet "sérült". ( Sejtettem )

  A kultúrember megkérdezte: - na mi van?
  Mondtam neki, hogy - mozgássérült parkoló van.

  Erre a rosszul osztrákosodott magyar : és akkor mi van, rendőr vagy?

  És az euróért dolgozó hazánkfia és a vastagon kimeszelt, tűsarkús hazánk lánya ment "teszkózni".

  Szóval, nagyon jól teszik, hogy végre elkezdtek rendet csinálni a sz.rháziak között.
  De még mindig kevés - ahhoz képest, hogy mennyire elszaporodott ez a magatartás, hogy egyesek nagy ívben lesz.rják az előírásokat, törvényeket. Talán még ki is röhögik a parkolásért fizetőket ezek.

  Néha-néha rendőrautót is látni, és kiszálló, intézkedő rendőrt is a mozgássérült parkolók környékén. Végre !”
 • 19. sopron700 2012. március 07. 05:07
  „Ne csodálkozzunk, hogy már nem nagyon jönnek Sopronba a Sógorok,mindenért fizettet a város. Valamikori 20-25 Ezer napi átruccanó sokat lendített a városon.Ha nem nyújtunk( ingyen) szolgáltatásokat, pl. parkolást,nem fog minket felkeresni senki. Ilyen eljárásokkal tovább rontjuk, a város az ország imázsát.”
 • 18. 1soproni 2012. március 06. 21:25
  „17. soproni:
  Várakozási övezet (zóna) (112/d. ábra):
  http://net.jogtar.hu/jr/gen/gp2_299_97500001$BKPM__24_28kor$AM$BBMP_0.png

  Elég furcsa ellenszolgáltatásnak tartok egy lehetőséget. Nagyon kitekerve: az is fizessen, aki nem áll meg? Lehetősége neki is van a parkolásra.

  15/E. §(2): A várakozási díjakból és pótdíjakból eredő bevételeket és azok felhasználását a helyi önkormányzatnak nyilván kell tartania. A nyilvántartást az önkormányzat honlapján közzé kell tenni. Az adatok közzétételéért, folyamatos hozzáférhetőségéért és hitelességéért az önkormányzat polgármestere felel. A közzététel elmulasztása esetén, továbbá ha a közzététel nem teljes vagy nem időszerű, külön jogszabály szerint a törvényességi felügyelet gyakorlására jogosult szerv eljárása kezdeményezhető.”
 • 17. soproni 2012. március 06. 20:44
  „15.1soproni.Lehet,hogy nem igazán értettem meg a bemásolt paragrafust,de szerintem itt nem várakozási,ha nem parkolási díjról van szó ,amiért az ellenszolgáltatás természetesen maga a parkolási lehetőség.”
 • 16. plaane 2012. március 06. 20:23
  „Ákoska!Ezt egy kicsit ügyetlenül gondoltad végig!”
 • 15. 1soproni 2012. március 06. 19:18
  „1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről
  15/A. § (4):"A várakozási díj mértékének meghatározása során figyelemmel kell lenni a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyenértékűségére."”
 • 14. Kukac40 2012. március 06. 19:06
  „Mással kapcsolatban ugyan, de én már javasoltam, hogy csákányt a motorháztetőbe. Nem kell többet megbüntetni az tuti. Ejnye-bejnye hozzá állással nem lesz rend soha. Ha szép szóval nem megy, jöjjenek a drasztkusabb megoldások.”
 • 13. soproni 2012. március 06. 14:41
  „Nagyon helyes! Egy kis apró biztos,hogy lapul mindenki kocsijában,vagy zsebében ,amiből lehetne parkoló jegyet venni a kb 1/2- 1 percre levő automatánál.Jobb ,ha felkészülnek az osztrák rendszámú autósok,mert zömében ők azok,akik kerékbilincset kapnak,mivel rajtuk nehéz lenne behajtani a büntetést.Akik bliccelni próbálnak,azok számíthatnak arra,hogy egyszer mindenki "befut a csőbe".”
 • 12. Csetneky 2012. március 06. 13:49
  „Ideje volt behajtani rajta a tartozását. Mindegyikkel ezt kellene tenni. Országos szinten.”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Statisztákat keresnek Sopronban a háborús filmhez

A nagy füzet című filmhez statisztákat válogatnak a hétvégén Sopronban. Hattól nyolcvanéves korig jelentkezhetnek nők és férfiak. A kiválasztott szereplők honoráriumot kapnak. Tovább olvasom