Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Felmondtak az Esterházy-kastély igazgatójának

Felmentették munkaköréből Némethné Kemenes Máriát, a fertődi Esterházy-kastély igazgatónőjét. A Műemlékek Állami Gondnoksága a kastély- rehabilitációval indokolja a lépést.
Nevetve jött, szomorúan távozik: Alacsonyabb beosztású munkatársra bízták a működtetést.
A fertődi Esterházy-kastély igazgatói posztját 2001 őszén pályázattal nyerte el Némethné Kemenes Mária. A napokban a kastélyszálló felújításának szükségességét alátámasztó dokumentumot vitte – mint nyertes pályázatának egyik megvalósításra váró pontját – a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) igazgatójához, ám érdemi megbeszélés helyett kézhez kapta felmondólevelét.

Korhűség és pénzhiány

Némethné Kemenes Mária elmondása szerint a kastély művészettörténeti és históriai értéke az egész régió számára felbecsülhetetlen turisztikai lehetőségeket biztosítana. Ezért is tervezte – a kastély hiteles kultúrtörténeti örökségének feltárásával – a fertődi barokk-rokokó kulturális-művészeti központ létrehozását, felélesztve a történelmi tényekre épített korszak főúri és paraszti hagyományait.

Bevezette az idegenvezetők pelerines egyenruháját, az éjszakai tárlatlátogatásokat; a közelmúltig kínai árnyjáték is vonzotta az idegent. „Úgy tapasztaltam, a korhűségre törekvő nagyszabású elképzeléseim a pénzhiány miatt nem nyerték el a kastély kezelőjének, a MÁG vezetésének a tetszését" – mondta a volt igazgatónő.

Nincs szükség helyi vezetőre

– Legfőképpen nem erről, hanem az Esterházy-kastély heteken belül induló rehabilitációjáról van szó – nyilatkozta Csány Éva, a Műemlékek Állami Gondnoksága igazgatója. – Fertődön a hónap második felében felvonulnak a kivitelezők, a sokrétű munkálatok zökkenőmentes lebonyolítása pedig központosított vezetést igényel. A MÁG az év elején főmérnökséget és programirodát hozott létre, hogy a kastély – mint rekonstrukciós munkaterület és idegenforgalmi egység – működése s átfogó renoválása összehangoltan történhessék. Ilyen körülmények között a fertődi menedzsment mozgástere teljesen leszűkül.

Helyi szinten nincs szükség a napi fenntartás feladatain túlmutató vezetésre, ezért Némethné Kemenes Mária posztját megszüntettük, s alacsonyabb beosztású munkatársakra bíztuk a kastély működtetését. Az épület karbantartása és a kertészet már korábban a főmérnökség irányítása alá került. A volt igazgató nyugdíjasként tevékenykedett nálunk, a törvény értelmében nyugdíjasnak nem jár végkielégítés. A hamarosan kezdődő kastélyrehabilitáció idén nem, a későbbiekben is csak részlegesen érinti a műemlékegyüttes látogathatóságát és programjait.

Kapcsolódó cikkek >>

A kincstár titka (2003-04-23) >>
Apja ügynökmúltjáról írt Esterházy (2002-05-17) >>
Az Esterházy-viszály új szemszögből (2002-12-13) >>
Az eszterházi operaházról (2003-05-08) >>
Esterházy a könyvszalonon (2002-10-08) >>
Esterházy-huszárok Fertődön (2003-06-29) >>
Megindult az élet a fertődi kastélyban (2003-03-17) >>
Megszépülnek a kastély díszkútjai (2002-11-27) >>
Megszólalt az örökös (2002-12-01) >>
Megújul az Esterházy-kastély (2003-05-20) >>
Újjáépítik a fertődi operaházat (2003-06-10) >>


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miniszterek farmerben

Hiller István kulturális, valamint Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter is ellátogatott… Tovább olvasom