Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Felmérés: jövőjüket kutatták az egyetemisták

A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának elsőéves gazdaságinformatika szakos hallgatói felmérést készítettek Pakainé dr. Kováts Judit intézetigazgató-helyettes, egyetemi docens irányításával.

A felmérés célja annak kiderítése volt, hogy a gazdaságinformatika szakos hallgatók milyen lehetőségekkel számolhatnak diplomázásuk után a munkaerőpiacon, milyenek a munkaerőpiac elvárásai irányukban. A kutatás főként a nyugat-magyarországi régióra és Budapestre terjedt ki, negyven településen 102 céget kérdeztek meg a hallgatók. Az eredményekről Iliás Renáta és Sallay Arnold elsőéves gazdaságinformatikusok számoltak be. ˝Két hónapunk telt el a felméréssel, amit huszonhárman készítettünk. A cégek között nyitottak és elzárkózók is akadtak. Biztató, hogy a vállalkozások egyre inkább elfogadják a frissdiplomásokat. Emellett látjuk, mire számíthatunk két és fél év múlva˝ – mondta Iliás Renáta.

A megkérdezett cégeknél a legtöbbet foglalkoztatottak a programozók, szoftverfejlesztők, a második helyen az általános informatikusok, a harmadik helyen a rendszergazdák állnak. A vállalkozások egyharmada vett fel az elmúlt években frissdiplomás informatikust és 36 százalékuk tervezi ezt a jövőben. Az informatikusképzés legnagyobb hibája a cégek szerint: a gyakorlati képzés hiánya és az, hogy nem ismerik a fiatalok az újabb fejlesztéseket. Munkaerő-felvételnél a legfontosabbnak továbbra is a szakmai gyakorlatot és a jobb diplomaminősítést tekintették. Az informatikusok legfontosabb tulajdonsága szerintük a jó problémamegoldó készség, de a felelősségvállalást, az önálló munkavégzést és a kreativitást is kiemelték.

Olvasóink írták

 • 3. drkbl 2010. május 29. 20:29
  „A gazdasági informatikus ért a gazdasághoz is, nem csak az informatikához. Számvitel, adózás, kereskedelem,...

  Szoftverfejlesztő és programozó: kb. mint építész és kőműves.”
 • 2. Nagy_Imre_Vancouver 2010. május 27. 19:40
  „Kivancsi lennek mi a kulonbseg a gazdasaginformatikus es az informatikus kozott? Ha valaki tudja kerem vilagositson fel.
  A szoftverfejleszto es a programozo szerintem ugyanazt takarja csak az elobbi magyarul van. A baj ezzel a szakmaval az hogy egyre tobben tanuljak mivel divatszakma. A munkara foghato programozo viszont egyre kevesebb (nem csak Magyarorszagon). A technologiat fel evente szinte ujra kell tanulni erre csak az kepes akinek hobbyja is a szamitastechnika. Hasznalhato szakmai angol nyelvtudas nelkul a magyar informatikus, programozo mindig is hatranyban lesz. Ahhoz hogy mernokeink megalljak a helyuket a vilagban angolul kell kepezni oket. A finnek, hollandok, danok, svedek ugy valtanak angolra hogy eszre sem veszik. Igenis lehet versenyezni az azsiaiakkal az o kepzesuk hatranya hogy teszt-centrikus es nem osztonzi a kreativ gondolkodast. Nalunk a kreativitassal nincs gond a nyelvtudassal van.”
 • 1. FREDDY/S 2010. május 27. 17:56
  „Csak arra kell ügyelni, hogy a gazdaságinformatika ne érje utol a jogászokat, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános parkolóban autókat nyitottak fel Sopronban

A gyors rendőri intézkedésnek köszönhetően, mire a tulajdonosok észlelték a betörést a tettest… Tovább olvasom