Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Felfüggesztik a kilakoltatásokat

Az idő hűvösre fordultával az önkormányzatok november 1-jétől márciusig megkegyelmeznek a tetemes lakbérhátralékkal rendelkezőknek, s nem teszik őket az utcára. A megyeszékhelyen a bérlakások több mint egyharmadában nem fizettek ki minden számlát.

Az ombudsman tavaly novemberben arra kérte az önkormányzatokat, hogy a hideg hónapokban ne lakoltassák ki a tartozást felhalmozókat és az illegális lakásfoglalókat. A hivatalok egyébként télen ettől függetlenül is humánusak voltak az érintettekkel.

A győri önkormányzat és cége, az Inszol Rt. is maximálisan próbál segíteni a rászorulóknak, annak érdekében, hogy ne gyűljenek össze hatalmas lakbérelmaradások. Néhány hónapos tartozás után küldik ki a felszólításokat, aztán ha az illető nem rendezi a számlát, akkor az Inszol Rt. mint bérbeadó a bírósághoz fordul, s ott döntenek a végrehajtó kiküldéséről. Szabó Jenő műszaki igazgatóhelyettestől megtudtuk: 2001 decemberében a megyeszékhelyen 1824 lakás után volt hátralék, s összesen 50,9 millió forint volt így a város kintlévősége. Idén júniusra ez 1711 lakás esetében 43,6 millió forintra redukálódott.

Az önkormányzat tulajdonában összesen 5229 lakás van, ennek 35 százaléka rendelkezik tartozással. Győrben idén 26 kilakoltatás történt, a folyamatban lévő peres ügyek száma 106. Az esetek közül sok hosszú ideig elhúzódik, s évekig is eltarthat, míg egy-egy hátralékot felhalmozónál végrehajtják a bírói döntést. A megyeszékhelyen a jelenlegi tartozások közül egyébként a legmagasabb összeg 752 ezer forint. A bérleti díjakkal elmaradók mellett gondot okoznak az illegális lakásfoglalók is.
Győrben nem jelentős a számuk, de azért minden évben akad néhány kísérletező. A rutinosabbak kifigyelik, hogy melyik önkormányzati otthonból költöznek ki, általában a felújítások után, amikor még nincs új lakó, s behurcolkodnak. A lakástörvény értelmében azonban akik egy éven belül költöztek be jogtalanul egy önkormányzati bérlakásba, azok kilakoltatásához nem szükséges bírósági végzés, hanem a jegyző is intézkedhet ez ügyben.

Sopron: 32 milliós kintlévőség
Sopronban idén az első félévben 32 millió forint volt a lakbérek és az önkormányzati lakások vonatkozásában egyéb költségekből (víz- és csatornadíj, szemétdíj stb.) származó hátralék – tudtuk meg Kelemen Imrétől, a Soproni Ingatlankezelő Kft. ügyvezető igazgatójától. – Ebből az összegből több mint 19 millió forintot tesz ki a lakbérhátralék. Az 1800 lakásból 937 bérlőnek van valamilyen mértékű tartozása, akad köztük 30–90 napon belüli, és azon túli követelés is. A hátralékok rendezése érdekében kéthavonta küldünk ki fizetési felszólításokat. Ezek hatására a hátralékosok fele rendezi tartozását, míg a többiek esetében pert kezdeményezünk, vagy fizetési meghagyást bocsátunk ki. Bírósági tárgyalás lefolytatására évente már csak huszonöt-harminc esetben kerül sor. A kiköltöztetések száma évente eléri a négyet-ötöt, idén azonban sajnos ennél is több alkalommal kell élni ezzel a lehetőséggel. A kiköltöztetések általában nem érintenek családokat, többnyire egyedül élő emberekről van szó.

Kapcsolódó cikk
Utcára kerülenk >>

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Startra kész a választás Sopronban

Gyakorlatilag startra kész a választási bizottság – jelentette be Koltai Miklósné dr., Sopron… Tovább olvasom