Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Felekezetek teljes egyetértésben

Az egyházi esküvőt tartó párok egyikének sem kell lemondania meggyőződéséről, mivel lehetőségük van ökumenikus szertartást igénybe venni bármelyikük felekezetének templomában.
Sok pár köti össze életét a nyári időszakban. A polgári esküvőn kívül gyakran szentesítik házasságukat egyházi keretek között is, melyeknek száma a rendszerváltás után nőtt meg jelentősen. A különböző felekezethez tartozó jegyeseknek ma már nem kell lemondaniuk meggyőződésükről a másik fél „javára", a keresztény egyházal 2001. december 3-a óta szabályozott rend szerint esketik a vegyes párokat ökumenikus szertartás keretében.

Kölcsönös tiszteletadás

Az 1960-as évek elején megtartott II. Vatikáni zsinaton nyitás történt az elszakadt keresztény egyházak felé, a felekezetek kölcsönös tiszteletben tartását a társadalmi igények tették indokolttá. Addig elképzelhetetlen volt, hogy katolikus és protestáns papok egymás templomaiba belépjenek, ma pedig már közös ökumenikus rendezvényeket tartanak. A vegyes házasságok leggyakrabban katolikusok és reformátusok, illetve evangélikusok között köttetnek. Lehetősége van a házasulóknak bármelyik felekezet templomában örök hűséget esküdni, a szertartást csak egyik, vagy mindkét pap közreműködésével lefolytatni. A liturgia ahhoz a templomhoz igazodik, amelyben az esküvőt tartják, természetesen mindkét fél hitének figyelembevételével. A jegyesoktatáson a pár mindkét tagjának mindkét lelkipásztornál részt kell vennie.

A katolikus egyházban a házasság akkor érvényes, ha a pap két tanú jelenlétében ezt kimondja – mondja Horváth Imre városplébános. – Amennyiben a felek eltérő felekezethez tartoznak és az esketés nem katolikus templomban történik, a püspök a forma alól felmentést adhat, ebben az esetben ugyanúgy érvényes, mintha katolikus pap mondta volna ki. A katolikusok számára a házasság szentség, az egyház ragaszkodik ahhoz, hogy az ígéret sírig tartó legyen, ezért az szigorúbb szertartás keretében történik. A katolikus féltől kérik, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy gyermekeik katolikus neveltetésben részesüljenek, a másik féltől pedig azt, hogy ezt ne akadályozza.

Nem feltétel a keresztlevél

A plébános szerint vallástól függetlenül a család, az elköteleződés a legfontosabb, ami a mai felgyorsult világban meglehetősen komoly kihívás a pároknak. Ebben próbál az egyház a fiataloknak segítségére lenni a szertartás előtt és után is.

– Az evangélikus és a református egyház felfogása az esketésben megegyezik, a házasság nálunk nem szentség, hanem szándéknyilatkozat és áldáskérés. Éppen ezért nem feltétel a keresztlevél – mondja Gabnai Sándor evangélikus lelkész. – Egyházunkban a másodszor házasodóknak is lehetőségük van a templomi esküvőre, idén erre már nyolcszor is sor került. A tisztán evangélikus esküvő ritka, a párok inkább vegyes vallásúak, közülük idén öten kértek ökumenikus szertartást. A kapcsolat kitűnő a katolikus plébánossal, minden estben megpróbálnak a jegyesek számára utat mutatni, a szertartás élményét hosszú időre emlékezetessé tenni.

Gabnai Sándor büszke rá, hogy a Sopronban általa összeesketett párok közül tudomása szerint még egy sem vált külön, úgy érzi, sikerült számukra mélyebb gyökereket teremteni az együttéléshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándokok Mariazellbe

Évről évre az ősök nyomdokain zarándokol ki gyalog Mariazellbe a kópházi katolikus fiatalok egy… Tovább olvasom