Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Fekete Soma is kérdezett Simonyitól

Harmadszori próbálkozásra sikerült rádiós kapcsolatot teremtenie hat magyar diáknak a világűrben Charles Simonyival. A soproni Fekete Soma is feltehette kérdését.

– Melyik könyv és melyik személy volt nagy hatással önre a szakmai pályafutása kezdetén? – kérdezte nem sokkal tegnap éjjel egy óra után a soproni Fekete Soma a világűrben tartózkodó Charles Simonyitól.

Az űrturista válaszában elmondta, a hatvanas évek elején nagy hatással volt rá a fiatalon elhunyt Zsombok Zoltán fejlesztőmérnök, aki programozásra oktatta. A matematikát Obádovics József Gyula könyvéből tanulta, a számítógépekről viszont akkoriban még nem voltak könyvek.

Az űrkapcsolat megteremtésében, pontosabban a szervezésben jelentős részt vállalt a szintén soproni Bacsárdi László. Soma is neki köszönheti, hogy bekerült a csapatba. Mellette még öt magyar diák tehetett fel kérdéseket Simonyinak. A Microsoft egykori fejlesztési igazgatója készségesen válaszolt. Így a fiatalok megtudhatták, az űrállomáson a fekvőhelyét felpárnázta.

A speciális fekhely kialakítására azért volt szüksége Charles Simonyinak, hogy éjjel nyugodtabban tudjon aludni. Mint mondta, odafentről a Föld még csodálatosabban látszik, sőt, jól kivehetők a villámok is. A nézelődésre eddig nem sok ideje volt, talán majd a hétvégén több lehetősége lesz szemügyre venni bolygónkat. A Pille nevű magyar sugárzásmérő műszer mellett más tudományos kutatás is zajlik. Simonyi saját magán vizsgálja a világűrben tapasztalható hátfájás okait. A magyar származású űrutazó akkor sem jött zavarba, amikor az egyik fiatal afelől érdeklődött, hogy elégedett-e az űrállomáson lévő számítógépek operációs rendszereivel. Az excel és a world számítógépes programok megalkotója kifejtette: lehet rossz és jó programokat írni, függetlenül attól, hogy melyik cég készíti el. Szerinte az lenne a követendő, hogy a szakemberek összefogjanak és még tökéletesebb szoftvereket fejlesszenek ki.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hét múlva kezd az acélcápa

A tervek szerint augusztusig tartanak az alagútfúrási munkálatok a Várkerületen. Tovább olvasom