Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Fejlesztések a parkerdőben

Sopron - Nagyméretű tájékoztató táblákat, új útirányjelzőket is kihelyez a Taeg Zrt. a soproni parkerdőben, megújítják a turistautak festését, a berendezéseket és saját forrásból felújítják az erdei tornapályát is.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. soproni parkerdeje az országban a második leglátogatottabb, egy korábbi felmérés alapján évente több mint egymillióan keresik fel. A szabadidősportok térnyerésével és néhány rendezvénynek – mint amilyen a kelta nap – köszönhetően az elmúlt esztendőkben tovább emelkedett a látogatók száma.

Nem mindegy a város szempontjából sem, milyen kép fogadja itt a turistákat és a helyieket, ugyanakkor az infrastruktúrát az állami szerepvállalás megszűnése óta saját forrásból tartják fenn. A parkerdő szinten tartása is nagy összegeket emészt fel, hiszen a sétautak és berendezéseik karbantartása, javítása, a források rendbetétele, a rétek és pihenőhelyek kaszálása, a hulladék kezelése állandó költséget jelent, nem is beszélve a vandálok által okozott károk és az illegális szemétlerakók felszámolásáról, ami éves szinten több millió forintot visz el.

A soproni parkerdőben új információs táblákat helyeznek ki és sok berendezése is megújul. Bánáti László tegnap az Ojtozi fasoron szerelt. Fotó: Magasi
A soproni parkerdőben új információs táblákat helyeznek ki és sok berendezése is megújul. Bánáti László tegnap az Ojtozi fasoron szerelt. Fotó: Magasi

– A parkerdei szolgáltatások színvonalának fenntartása a jelenlegi feltételekkel nem megoldott, bár eddig azért találtunk megoldást a finanszírozási feladatainkra – vélekedik Csapó József erdészetvezető, akitől megtudtuk: a Taeg tavaly sikerrel pályázott a minisztériumnál és 4,3 millió forintot nyert el a parkerdei információs rendszer megújítására. Tizenkét nagyméretű tájékoztató táblát, 110 útirányjelzőt helyeznek ki ebből a pénzből, s a helyi természetbarátok bevonásával újrafestik a turistautak jelzéseit.

A társaság ezenkívül saját forrásból felújítja idén az erdei tornapályát is és a megrongálódott, elhasználódott parkerdei berendezések nagy részét is újra cseréli. A zrt. költségvetéséből mintegy 3,5 millió forintot költenek erre a feladatra.

Olvasóink írták

 • 1. psanyi 2009. július 23. 10:40
  „Nem hiszem, hogy még lehet parkerdőről beszélni Sopronban. Mert ahogy az erdő és az erdei utak kinéznek, az inkább fájdalmas és botrányos. Az utakat elmosta, elmossa az eső, a legnépszerűbb ösvényeket benövi a gaz, a kidőlt fák hónapokig az ösvényeken hevernek.

  Próbáljunk csak feljutni a Gesztenyés körútról a Fáber rétre. Nagy nehézségek és sorozatos tüskeszúrások árán sikerülhet, ha átjutunk a gaz és a sűrű bokrok tengerén. De már nem ugyanaz, mint néhány éve volt.

  Esetleg felsétálhatunk a Szalamandra tótól a Hétbükkfákhoz. Az utat nehéz megtalálni, pedig ott van még, nyomokban. Csak elmosta az eső már évekkel ezelőtt, nehezen vagy egyáltalán nem járható.

  Esetleg fel a Tacsi árokból a Várhelyhez? Itt sincs meg már a régi ösvény, elmost az eső, kidőlt fák keresztezik, de ha fel is érünk, felesleges, hiszen a Várhely is le van zárva már több mint két éve.

  Ciklámen ösvény: Felázott, elmosott szakaszok, kidőlt fák. Hiába hirdetik táblák, hogy milyen növények láthatók erre, már nagyon kevesen vállalkoznak arra, hogy végigsétáljanak itt.

  Határsáv: Ez sem különbözik. A bicajosok között volt népszerű egykor ez a szakasz, de mostanra járhatatlanná vált, hosszirányban mély árkokat vájt a víz, vakmerőnek kell lenni, hogy vállalkozzunk sétára vagy bicajozásra itt.

  Az erdő sportolásra, természetjárásra alkalmatlan. Inkább hasonlít egy dzsungelre, de olyan, hogy parkerdő itt már nem létezik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztusra elkészül a szolgáltató központ

Fertőszentmiklós - A tervek szerint a nyár elején elkezdődik a fertőszentmiklósi általános iskola… Tovább olvasom