Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Fáni néni 100 éves: A hosszú élet titka a munka

Pölcz Kálmánné csütörtökön ünnepelte 100. születésnapját. Még napjainkban is teljesen ellátja magát. Szerinte a hosszú élet titka a munka, a folyamatosan végzett hasznos tevékenység.
Tökéletes szellemi és fizikai frissességnek örvend Nagycenken Pölcz Kálmánné Trencsér Franciska, aki csütörtökön töltötte be századik életévét. – Családunkban nagy volt Széchenyi István kultusza. Nagyapám a vállán cipelte Széchenyi koporsóját Nagycenkre Sopronból. A tavaly megismételt menetben az unokám, Pölcz Zoltán vitte a lobogót – mesélte büszkén Fáni néni.

– Az is jóleső érzéssel tölt el, hogy a tavalyi Széchenyi-emlékév nagycenki eseményén Sólyom László köztársasági elnököt én fogadhattam a hivatal előtt. „Isten hozta Nagycenkre, Széchenyi falujába" – mondtam neki, majd elbeszélgettünk Nagycenk múltjáról, jelenéről. Említettem neki, régen még hét gyár működött a településen, ma már egy sincs.

Pölcz Kálmánné szűkebb rokonsága körében. Szombaton gyűlik össze az egész család, hogy megünnepeljék 100. születésnapját. Fotó: Magasi
Pölcz Kálmánné szűkebb rokonsága körében. Szombaton gyűlik össze az egész család, hogy megünnepeljék 100. születésnapját. Fotó: Magasi


Fáni néni módos családban született, a Trencsér vendéglő ma is őrzi nevüket. Férjét 1946-ban veszítette el, aki katonaként – hazafelé tartva – beleesett a jeges Dunába. Fáni néni egyedül nevelte fel két fiát. Ma már négy unoka és hét dédunoka lehet büszke a szép kort megért asszonyra, aki minden reggel fél 5-kor bekapcsolja a rádiót. Együtt énekli a népdalokat az előadókkal, és meghallgatja a híreket.

– Amikor hozzuk neki az ebédet az óvodából, mindig azzal fogad bennünket: hallottátok, hogy ez meg ez történt?" – teszi hozzá Pölcz Zoltán, az egyik unoka. Pölcz Ildikó – ő is unoka – elárulja: nagymamája aktivitása ma is lenyűgöző, veteményez, hajlong a kertben, megállíthatatlanul szorgoskodik. Nem is véletlen hát, hogy Fáni néni szerint a hosszú élet titka a folyamatosan végzett hasznos tevékenység.
Pölcz Kálmánnét századik születésnapján Nagycenk nevében tegnap Ivánkovics Ottó polgármester is felköszöntötte.

Olvasóink írták

  • 1. rozinéni 2011. február 18. 19:24
    „sok boldogságot és jó egészséget kivánok a néninek:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi házakba törtek be a napokban - Milliós a kár

Ismeretlenek egy kópházi és egy petőházi családi házba törtek be. Elektronikai berendezéseket,… Tovább olvasom