Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Ezüstérmet érdemeltek a soproni Széchenyi-gimnazisták - fotók

Ezüstérmet érdemeltek a soproni Széchenyi-gimnazisták - fotók
A kismartoni Esterházy-kastélyban rendezték meg az Estöri elnevezésű kreatív történelmi verseny döntőjét szerdán. A legjobbnak járó díjat békéscsabai gimnazisták szerezték meg.
Az Esterházy család és az adott korszak történetéről mérte össze tudását kreatív történelmi verseny keretében a fináléba jutott három budapesti, három győri, két soproni és egy-egy békéscsabai, gödöllői, nagykanizsai, ráckevei, sárospataki és szigetszentmiklósi diákcsapat. Az idei témát a „Barokk ünnepek a XVIII. században – Vendégségben az Esterházyaknál" jelentette. A gyerekek önálló kutatás segítségével kreatív eszközök felhasználásával ismerkedtek a történelemmel. 
Csoportkép. Fotó: Gosztom Gergő
Csoportkép. Fotó: Gosztom Gergő

Az Estöri háromfordulós versenyére százötven csapat jelentkezett nemcsak magyarországi, hanem burgenlandi, felvidéki és erdélyi magyar tannyelvű középiskolákból. A kismartoni döntőre a csapatoknak újabb feladatokkal, többek között kreatív csapatnévvel, digitális címerrel és színpadképpel, valamint egy marionettbábuval kellett készülniük. A finálét szópárbaj és villámkérdés is színesítette. A háromfős csapatokat a szakmai zsűri a kreatív megoldások mellett a mondanivaló, az érvelési technika, az előadók aktivitása, szakmai felkészültségük, az esztétikum és a formai megoldás színvonala alapján értékelte.
Ezüstérmes soproni Széchenyi-gimnazisták. Fotó: Gosztom Gergő
Ezüstérmes soproni Széchenyi-gimnazisták. Fotó: Gosztom Gergő
Az első helyet a békéscsabai gimnazisták szerezték meg, a második legjobbnak a soproni Széchenyi-gimnazisták, harmadik legeredményesebbnek a nagykanizsai diákok bizonyultak. Mindhárom győztes csapat nagy értékű digitális eszközöket, illetve egyhetes részvételi lehetőséget nyert a Kismartonban július 1–6. között megrendezendő Esterházy Summer Universityre. (A soproni Széchenyi-gimnázium másik csapata és a győri Révai-gimnazisták különdíjban részesültek.) 
Estöri – Junior kiállítás
Idén először írták ki az Estöri – Junior Kreatív Alkotói Versenyt 8–15 éves diákok számára. A kisebbek megadott anekdoták alapján rajzokat készítettek, a nagyobbak képregényt alkothattak vagy makettet építhettek az Esterházy családhoz köthető történelmi épületről. Több mint ötszázan küldtek be pályázatot, a legjobb művekből a döntő napján kiállítást rendeztek a kastélyban.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tamás csütörtökön még asztalos, s másnap a világ legjobbjai ellen dartsozik

"Mondogatom magamnak, hogy ez is csak egy verseny lesz" - fejben így készül a harkai bútorasztalos Alexits Tamás, aki holnap egyetlen magyar dartsosként indul Grazban az European Tour versenyen, ahová hazai sportoló elvétve jut ki, és meccset sem nyert még senki ilyen tornán. Tovább olvasom