Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Évről évre több baba születik

Erzsébet-kórház: Idén eddig kétszázkét újszülött látta meg a napvilágot.

Az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett a soproni kórházban a szülések száma. A bűvös ezres határt az évtized végére érhetjük el. Az osztályon évek óta lehetőség van az alternatív szülési módok igénybevételére.

Idén az első negyedévben 202 baba született a soproni Erzsébet oktató kórházban. Az év végére a születésszám várhatóan meghaladja a nyolcszázat. Az elmúlt öt évben, az átmeneti csökkenést követően, folyamatosan emelkedett a szülésszám, 2002-ben 668-an, tavaly pedig 768-an látták meg a napvilágot Sopronban. Az osztály történetében a legtöbb szülést egyébként 1975-ben jegyezhették fel, amikor 1400 kisbaba született. A szülésszám növekedése részben a lombikbébiprogram elterjedésének köszönhető. Úgy látszik, a Sopron környéki házaspárok bátrabbak, mint az ország más területein élők, de valószínűleg az sem elhanyagolható szempont, hogy az anyagi hátterük is lehetővé teszi a költséges beavatkozást. Másrészt az elmúlt években a kórház technikai és személyi feltételei is javultak, ami fontos a kismamák bizalma szempontjából.

– Az előrejelzések szerint az ezer körüli szülést az évtized végére érhetjük el – mondta el lapunknak dr. Csécsei Károly, a szülészet-nőgyógyászat vezető főorvosa.

Mint megtudtuk, a szülészeti osztályon évek óta lehetőség van az alternatív szülési módok igénybevételére. A szakemberek törekednek arra, hogy a kórház biztonságot adó háttere mellett az otthonihoz hasonló körülményeket teremtsenek. Mindez megkönnyíti a vajúdás nehéz óráit. A vizit idejét leszámítva az édesanya és az újszülöttje a nap további részében együtt lehetnek, amely elősegíti a baba-mama kapcsolat kedvező fejlődését és a szoptatást. További érzelmi biztonságot ad az anyukáknak, hogy a szülések döntő többsége az édesapa jelenlétében történik. Az osztályon immáron tizenhat éve népszerűsítik az együtt szülést a „Jöttödre várva" felkészítő programmal. Itt szülészek, pszichológusok, gyermekgyógyászok, védőnők, szülésznők tartanak előadásokat és gyakorlati bemutatót. Hasznos információkkal, tanácsokkal látják el a házaspárokat.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven év alatt ezer kuvasz

Hangos kutyaugatás fogadott bennünket Szedenik Sándor nemeskéri tanyáján. Messziről üdvözlik a gazdát, néhányuk elénk is szalad.
– Nem kell tőlük félni, nagy testű, csupa szív, okos kutyák ezek – nyugtatott meg bennünket a gazda. – Gyermekkorom óta ismerem ezeket a munkakutyákat, immáron negyven éve foglalkozom a tenyésztésükkel. Nehéz lenne összeszámolni, mennyi ebet neveltem fel. Tovább olvasom