Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Évente ezer tonna hulladék a MÉH-be

Sopronban a MÉH-telepen évente ezer tonna újrahasznosítható anyagot vesznek át. A veszélyes hulladékok közül azonban csak az akkumulátor elhelyezésére van mód, a hasznosítható ólom miatt.
Fejlesztés: A telep koros munkagépeit uniós csatlakozásunk idejéig le kellene lecserélni.
A soproni Bánfalvi úti MÉH-telepen hatalmas papírbálák és fémhulladékhegyek jelzik, városunkban rendben halad az újrahasznosítás első fázisa, a begyűjtés.

– A soproni telep évente ezer tonna hulladékot vesz át – tudtuk meg Törös Istvántól, aki már negyedik éve bérli a gyűjtőt. – A nagyságrend évek óta nem változik, s a behozott anyagok megoszlása is azonosnak tekinthető.

A legnagyobb arányt, ötven százalékot a fémhulladék teszi ki; mintegy negyven százalékkal a papír, kilenc százalékkal a műanyag részesedik, míg a színesfém a behozott mennyiség alig egy százaléka. Az átvételi árak azonban – amelyeket az Észak-dunántúli MÉH Rt. határoz meg – a korábbi időszakhoz képest alacsonyabbak.

A veszélyes hulladékok közül egyedül az akkumulátorokat veszik át, az ehhez szükséges speciális körülményeket megteremtették. Az olajszármazékok fogadása és kezelése azonban sokmillió forintos beruházást igényelne, így a megtérülés hosszú távon sem lenne biztosított a bérlőnek. Hetente közel húsz tonna hulladék kerül ki a telepről, amelynek koros munkagépeit uniós csatlakozásunk idejéig jó lenne lecserélni. Az új rakodógépek, villástargoncák beszerzése több millió forintos költséget jelent.

A telep tulajdonosa, az Észak-dunántúli MÉH Rt. elnök-vezérigazgatója, Szabó Gyuláné elmondta: az átvételi árak elsősorban az ipar helyzetétől függnek. Ha jól megy a papírgyáraknak és a nehéziparnak, az újrahasznosítható alapanyagok iránti kereslet felfelé viszi a díjtételeket. A jelenlegi, alacsonyabb átvételi árak gyengébb gazdasági helyzetről tanúskodnak. Az olajszármazékok át nem vételével kapcsolatban az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, a veszélyes hulladékok begyűjtése önálló iparág, hazánkban is erre szakosodott cégek foglalkoznak vele. Az olajszármazékok megsemmisítésre váró alapanyagok, ezért az ezzel való tevékenység eltér a MÉH rt. profiljától. Nem is tervezik, hogy a jövőben ilyen feladatok ellátására is berendezkedjenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelöletlen áru nem juthat a piacra

Az unióban azonosítóval látják el a közforgalomba kerülő tojásokat. Amennyiben a hazai tojástermelők… Tovább olvasom