Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Eszterháza Központ működteti a fertődi kastélyt

Márciustól egy új intézmény, az Eszterháza Központ működteti a fertődi Esterházy-kastélyegyüttest.

Egy új múzeumot és egy zenei kutatóközpontot is létrehoznak - közölte L. Simon László, a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójával kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos csütörtökön az MTI-vel.

L. Simon László közleménye szerint a kormány szerdai ülésén döntött az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont létrehozásáról annak érdekében, hogy a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes Magyarország meghatározó kulturális-turisztikai helyszínévé, a közép-európai régió, Európa, illetve a világ egyik kulturális-szellemi központjává váljon.

Az Eszterháza Központ létrehozásának egyik fontos célja, hogy az Esterházy család fraknói hercegi ágának műtárgyai, illetve a Joseph Haydn osztrák zeneszerzőhöz kapcsolódó tárgyak és kutatási anyagok befogadására, közzétételére és bemutatására alkalmas új múzeum és kutatóközpont jöjjön létre.

A Forster Központból kiválással létrejövő új intézmény így egyrészt múzeumi szakmai besorolású közgyűjteményként (Esterházy-kastélymúzeum), illetve mint a Joseph Haydn életművét kutató és bemutató Haydn Kutatóközpont működik majd 2014. március 1-jétől.

Az Eszterháza Központ teljes felállását követően a múzeum és a zenei központ mellett 22 ezer négyzetméternyi épületegyüttest és 250 hektár földterületet - parkot, kerteket, szántóföldet - is működtet majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni kettős gyilkosság: kitűzték a tárgyalást

Február 25-re tűzte ki a tárgyalást a Győri Ítélőtábla a soproni lőtéri gyilkosság büntetőperében. Tovább olvasom