Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 10°C Még több cikk.

ESTÖRI harmadik évad győri és soproni iskolákkal

Harmadik évadához érkezett az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny. Idén először a szervező a 2018-ban bejegyzett Esterházy Magyarország Alapítvány.
A versenyre 149 csapat jelentkezett, 92-en teljesítették sikeresen az első forduló feladatait, és 30 csapat jutott tovább a február 21-én és 22-én a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának dísztermében megrendezendő középdöntőbe.

Tizennégy vidéki (Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Győr, Kaposvár , Nagykanizsa, Nemesvámos, Pécs, Ráckeve, Sárospatak, Sopron, Székesfehérvár), három határon túli (Kassa, Nagyszalonta, Révkomárom), valamint hat budapesti középiskola összesen harminc, háromfős csapata – kilencedik és tizedik osztályos diákok – méri össze tudását az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében, melynek idei témája a Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században.

Február 22-én előreláthatóan körülbelül 16.45 órakor élő közvetítésben jelentik be a kismartoni döntőbe továbbjutó csapatok névsorát. A verseny döntőjét április 27-én rendezik meg az ausztriai kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében.

A verseny fókuszában az 1930-as évektől, a politikai jobbratolódástól a kommunista hatalomátvételen keresztül az 1956-os forradalomig és az azt követő megtorlásig tartó időszak áll. A 20. század történelmi viharait, politikai, ideológiai szélsőségeit sorsfordító személyek portréin, történetein keresztül tanulmányozzák a versenyzők.

A háromfordulós verseny folyamán a szervezők különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy a diákok kiemelt figyelmet fordítsanak a helyi történetekre, életutakra. Céljuk, hogy a fiatalok saját kutatáson alapuló ismeretszerzés segítségével és a koruknak megfelelő digitális eszközökkel kerüljenek közelebb a korszak történelméhez és megértsék a történelem alakította emberi viselkedési formákat, motivációkat, döntéseket és cselekedeteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkoló autóba rúgott bele egy soproni fiatal - pechjére a tulaj szeme láttára

Parkoló autóba rúgott bele egy soproni fiatal - pechjére a tulaj szeme láttára
Az autó hátsó ajtaján egy horpadás keletkezett. Tovább olvasom