Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Esterházy Pálra emlékeznek

Az Esterházy Magánalapítvány kezdeményezésére és szervezésében május 24-én 16 órától a budapesti Szent István Bazilikában emlékeznek dr. Esterházy Pálra.
 Ebből az alkalomból Várszegi Asztrik emeritus főapát tart megemlékező szentmisét, amelyet Kovács Róbert orgonaművész koncertje követ. Közreműködik a Haydn Filharmónia tagjaiból álló vonósnégyes. A szervezők szeretettel hívnak és várnak a megemlékezésre mindenkit, aki adózni kíván dr. Esterházy Pál emlékének.
Dr. Esterházy Pál herceg (1901-1989) története egy olyan ember életének krónikája, akinek életútjára rányomta bélyegét a 20. század nagy politikai-társadalmi és kulturális törésekkel jellemezhető korszaka. A nácik és a kommunisták egyaránt üldözték címe, családi hagyományai és származása miatt. Polgári neveltetésben részesült, jogi doktorátust szerzett, az arisztokratikus allűröket mellőzve a tudást, a teljesítményt és a tehetséget mindennél többre becsülte.
Az Esterházy-család hercegi ágának családfőjeként – amely feladatot apja, IV. Esterházy Miklós herceg váratlan és korai halála miatt 19 éves korában volt kénytelen átvenni – és mint a 17. században alapított hercegi Esterházy hitbizomány kezelője küldetésének tekintette a nagy múltú család kulturális, gazdasági és épített örökségének – köztük a felbecsülhetetlen értékű ún. Fraknói Kincstárnak – megóvását és egybentartását. Élete egyik legnehezebb időszakának kezdetén, 1946-ban kötött házasságot a polgári családból származó, a balettművészet terén kimagasló tehetségű Ottrubay Melindával.

 A dr. Esterházy Pál herceg által megkezdett utat özvegye és általános örököse folytatta. A 90-es évek első felétől több vagyonkezelő magánalapítványt (Privatstiftung) hozott létre az ausztriai Burgenland tartományban. Az alapítványok a mai napig eredményesen végzik tevékenységüket a kultúra, a mezőgazdaság, az erdészet, a borászat és az ingatlanfejlesztés területén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiválóságokat köszöntöttek a Soproni Szakképzési Centrumban - fotók

Kiválóságokat köszöntöttek a Soproni Szakképzési Centrumban - fotók
"Akikre büszkék vagyunk" címmel, díjátadó ünnepségen köszöntötték a szakképzési centrum… Tovább olvasom