Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 17°C Még több cikk.

Érvek a szegregáció mellett

Sopron - Nagy Tamás önkormányzati képviselő (MDF) egyetért az esélyegyenlőség elvével, de szerinte csak akkor lehet hatékony az integrált oktatás, ha ehhez a tárgyi és személyi feltételeket valamint az anyagi fedezetet is biztosítják.
– A legutóbbi közgyűlés döntése nyomán, módosították a soproni általános iskolák alapító okiratát. Így lehetővé vált az enyhén értelmi fogyatékos diákok integrált oktatása-nevelése a többségi iskolákban – kezdte a politikus szerdai sajtótájékoztatóján.

Nagy Tamás viszont a szegregált képzés mellett érvel, meggyőződése, hogy a speciális nevelési igényű diákokhoz speciális tudással bíró tanerők, továbbképzési lehetőség is szükséges. A képviselő szerint a jelenlegi helyzetben kevés esély van arra, hogy a szükséges feltételeket az intézmények illetve a fenntartó biztosítani tudja, ezért elhamarkodottnak találja a döntést.

– Az önkormányzatnak fel kell készülnie a törvényi háttér mellett a szakmaiság biztosítására is, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik a sajátos nevelési igényű diákok oktatására – hangsúlyozta.

Somogyi Miklós, az MDF Soproni Szervezetének oktatási szakértője arra vár választ, továbbgondolta-e az integrált oktatás kérdését az önkormányzat, van -e elképzelésük arra vonatkozóan, miként történik ez majd a középiskolákban.

Olvasóink írták

  • 2. mrqb 2009. április 08. 22:13
    „Sajnos a legkisebb fejlődési zavar után is besorolják a gyerekeket a "fogyatékosok" közé. Ezért is mindenképpen szükség van az integrációra, mert az ilyen gyerekek nagy része remekül meg fogja állni a helyét az integrált osztályban. Természetesen emellett szükségük lehet hozzáértő szakember segítségére azokon a területeken, melyekben gyengébbek a fejlődési zavar miatt. Ezt a szakembert viszont biztosítani kell. Nem véletlen, hogy az ilyen gyerekek után 3-szoros fejpénzt kap az iskola.”
  • 1. Nagy_Imre_Vancouver 2009. április 08. 19:01
    „Az integralt oktatasnak tenyleg csak akkor van ertelme ha megvan ra a megfelelo anyagi es szemelyi hatter. Also tagozatos gyermekeim osztalyaba is jar enyhen fogyatekos. Vele minden nap kulon oktato foglalkozik kb egy orat. A skala valtozo van akihez egy heten csak egyszer szakosodott oktatok. Valamennyire az osztalyfonokot is fel kell kesziteni a fogyatekos gyermekek nevelesere. Hosszu tavon biztos jobb az integralt oktatas mert a fogyatekos gyermeket "huzzak" az egeszsegesek. Tovabba az egeszseges gyermekek is megtanuljak hogy hogyan kell a fogyatekkal elokhoz viszonyulni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Divatgála: Csodás ruhák, fantáziasmink és alkalmi konty

Sopron - Fergeteges divatbemutatót tartottak a Handler Nándor Szakképző iskola növendékei. Galéria. Tovább olvasom